fbpx
+ AAA -

Madame du Barry izgubila glavu na giljotini (1793.)

Autor:

logo_-_mme_du_barry_02

Na današnji dan za vrijeme Francuske revolucije giljotinirana je slavna ljubavnica francuskog kralja Luja XV. – madame du Barry. Ta žena imala je vrlo promjenjivu sreću tijekom života. Rođena je kao siromašna kći provincijske krojačice. Bila je nezakonita kći i nije poznato tko joj je točno bio otac. Rođeno ime bilo joj je Jeanne Becu. Kao dijete morala je raditi na ulici kao prodavačica. Izrasla je u izrazito privlačnu djevojku plave kose i bademastih plavih očiju. Njenu ljepotu primijetio je Jean-Baptiste du Barry koji je po zanimanju bio neka vrsta svodnika visoke klase.

Svodnik du Barry učinio je mladu ljepoticu najprije svojom ljubavnicom, a zatim i skupom prostitutkom – kurtizanom. Pronalazio joj je bogate ljubavnike i klijente. Kao kurtizana, ona je postala senzacionalno popularna u Parizu, a k njoj su dolazili i mnogi kraljevi ministri. Svodnik du Barry primijetio je da bi ona mogla utjecati i na kralja, pa ju je u tu svrhu udao za svog brata – grofa du Barryja, kako bi ona dobila grofovsku titulu i mogla pristupiti kraljevskom dvoru.

Novopečena grofica du Barry primljena je na dvor i postala je ljubavnica kralja Luja XV. Bila je čak 33 godine mlađa od kralja, a on ju je obasipao nakitom i skupim haljinama optočenim draguljima, što je ugrožavalo državnu riznicu. Zanimljivo je da madame du Barry izgleda nije bila loša osoba, dapače zauzimala se za ljude u nevolji, a na politiku nije željela imati utjecaj kao neke bivše kraljeve ljubavnice (npr. madame de Pompadour).

Ipak, kralj je mladu madame du Barry jako cijenio i zvao ju je da sudjeluje čak i u državnim vijećima. Na njenu žalost, kralj je umro već 1774. godine, nakon svega pet godina što ih je ona provela na dvoru. Bilo joj je tek 30 godina i već je morala otići iz palače. Nova kraljica – slavna Marija Antoaneta nije ju voljela. Madame du Barry odselila se u dvorac nedaleko od Pariza.

Nakon što je počela Francuska revolucija, madame du Barry optužili su za pomaganje neprijateljima revolucije. Osudili su je i na današnji dan odsjekli joj glavu na giljotini na velikom pariškom trgu Place de la Révolution (danas Place de la Concorde).

Source: Povijest.hr

Autor:

ZADNJE VIJESTI