fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
+ AAA -

Markiz de Caulaincourt – Napoleonov ključni suradnik (1773.)

Autor:

armand_caulaincourt_by_francois-seraphin_delpech

Dana 9. prosinca 1773. rođen je Armand Augustin Louis de Caulaincourt, jedan od najbližih suradnika Napoleona Bonapartea. Za razliku od velikog broja Napoleonovih vodećih vojnih zapovjednika, Caulaincourt je bio plemićkog podrijetla. Otac mu je bio markiz iz razdoblja Starog režima (fr. Marquis de Caulaincourt). Armand Augustin Louis rodio se u Caulaincourtu, gradiću u sjevernoj Francuskoj, smještenom oko 55 kilometara istočno od Amiensa.

Mladi Armand Augustin Louis službovao je u francuskoj kraljevskoj vojsci u razdoblju prije Francuske revolucije, a zbog svojeg je plemićkog podrijetla imao problema tijekom revolucionarnih previranja. Završio je u zatvoru, no naposljetku je uspio ponovno postati vojnim časnikom, ovaj puta u vojsci revolucionarne Franuske. Postao je važnim Napoleonovim diplomatskim suradnikom, a prema Bonaparteu je imao neobično iskren odnos, ponekad ga i kritizirajući, no uvijek ostajući vjeran.

Godine 1808. Napoleon mu je dodijelio visoku titulu vojvode od Vicenze, nazvanu po znamenitom talijanskom gradu u zaleđu Venecije. Postavio ga je kao car na položaj svog velikog štitonoše, a kasnije privremeno i na položaj velikog maršala palače, što je bilo jedno od najvažnijih dostojanstava u Francuskom Carstvu. Navodno je upravo Caulaincourt bio zaslužan za Napoleonovo stjecanje otoka Elbe nakon prve abdikacije. Nakon Bonaparteovog povratka na vlast vjerni Caulaincourt postao je ministrom vanjskih poslova Francuske, no nakon poraza kod Waterlooa ostao je bez političke moći. Od oca je 1812. Armand Augustin Louis naslijedio titulu markiza od Caulaincourta. Preminuo je 1827. u Parizu, u 54. godini.

Source: Povijest.hr

Autor:
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});