+ AAA -

Nestao američki glazbenik Glenn Miller (1944.)

Autor:

glenn_miller_billboard

Slavni američki jazz glazbenik Glenn Miller, u to vrijeme bojnik Američke vojske u Drugom svjetskom ratu, nestao je 15. prosinca 1944. godine. Miller je bio pripadnik Vojnog orkestra Zrakoplovnih snaga Američke vojske (engl. Army Air Forces Band), u koji se bio uključio još 1942. godine, na vrhu svoje civilne karijere, kako bi pomogao američkom ratnom naporu. Formalno obrazovanje stekao je na tehničkim 

Kobnog dana Miller je letio iz Engleske prema Parizu, a zrakoplov u kojem se nalazio nestao je nad La Mancheom, između obala Engleske i Francuske. Radilo se o jednomotornom zrakoplovu tipa UC-64 Norseman, kojim je pilotirao John R. S. Morgan, a koji je poletio iz zrakoplovne baze RAF-a zvane Twinwood Farm, smještene u Claphamu kraj Bedforda. Uz pilota i Glenna Millera, u zrakoplovu se nalazila još jedna osoba, potpukovnik Norman Baessell.

Do danas nije ustanovljen uzrok nestanka zrakoplova, koji se vjerojatno srušio u La Manche i završio na dnu mora. Prednost se daje teoriji po kojoj se u uvjetima hladnog vremena sredine prosinca rasplinjač na zrakoplovnom motoru zamrznuo, zbog čega je došlo do rušenja zrakoplova. U svakom slučaju, tijelo Glenna Millera nikada nije pronađeno, kao ni tijela ostale dvojice članova posade zrakoplova.

Source: Povijest.hr

Autor:

ZADNJE VIJESTI