fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Twitter

Peta godišnjica tragične smrti generala Slobodana Praljka

Autor: dnevno.ba

Sudac Carmel Agius potvrdio je 2017. prvostupanjske osuđujuće presude za ratne zločine počinjene nad muslimanima tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba u BiH: bivšem predsjedniku Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranku Prliću 25 godina zatvora, ministru obrane Bruni Stojiću te dvojici načelnika stožera HVO-a, Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću po 20 godina, zapovjedniku Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću 16 godina, a predstojniku Odjela za zatočene Berislavu Pušiću deset godina zatvora.

“Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prijezirom odbacujem vašu presudu”, rekao je u sudnici general Praljak na današnji dan 2017. godine, nakon izricanja presude kojom je osuđen na 20 godina zatvora, od kojih je većinu odslužio, a onda je, na zaprepaštenje svih u sudnici popio otrov iz bočice. Preminuo je nedugo potom u bolnici gdje je iz sudnice hitno prebačen helikopterom. No već je bilo prekasno.

S obzirom na to kako je praksa da se haaški osuđenici puštaju nakon odslužene dvije trećine kazne, general Praljak je uskoro mogao biti slobodan čovjek, ali on je izabrao drugi put.

Praljkov čin uzburkao je svjetsku javnost, a nakon toga su uslijedile brojne analize. Haag je proveo istragu, policija također, mediji su jedno vrijeme pisali o tome, ali kako je otrov dospio u sudnicu – još ni do danas nije razjašnjeno.

Podsjetimo, general Slobodan Praljak je u Zagrebu završio tri fakulteta. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu, potom filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu, a diplomirao je i na Akademiji za kazalište, film i televiziju. Bio je kazališni i filmski redatelj te je posjedovao niz nekretnina i bio vlasnik nekoliko tvrtki.

Bio je zapovjednik Glavnog stožera HVO-a, predstavnik MORH-a u Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni i HVO-u i načelnik Glavnog stožera HVO-a tijekom ratne 1993. godine u Bosni i Hercegovini. Prije toga aktivno je sudjelovao u Domovinskom ratu, a njegov ratni put bio je impresivan.

U javnosti su i danas prisutne spekulacije kako je general Praljak dugo pripremao to što je učinio, vjerojatno godinama, a moguće je i da nikada neće biti otkriveno kako je pribavio otrov i prokrijumčario ga u sudnicu pored svih strogih kontrola.

 

 

 

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});