fbpx

Predsjednik Wilson iznio program 14 točaka (1918.)

Autor: dnevno.ba

Dok je Europom još bjesnio Prvi svjetski rat, a obje strane su bile u pat poziciji, SAD je nakon godina neutralnosti ušao u rat na stranu Antante u travnju 1917. godine. Uprkos ratnom angažiranju predsjednik SAD-a Wodrow Wilson nije, za razliku od svojih europskih saveznika, želio totalnu pobjedu već je naginjao mirnom rješenju putem pregovora.

Upravo stoga Wilson je 8. siječnja 1918. pred američkim Kongresom iznio svoj plan u povijesti zapmćen kao 14 točaka. Taj program bio je prije svega odgovor na Lenjinov potez iz prethodne godine, kad je ovaj objavio plan Antante (Rusko Carstvo, Ujedinjena Kraljevina, Francuska, Italija) o podjeli država Centralnih sila nakon Njemačke kapitulacije.

Iako je program iznesen deset mjeseci prije Njemačke kapitulacije, upravo je on postao osnova poretka nakon njemačke predaje, te se na temelju njih pregovaralo na pariškoj mirovnoj konferenciji koja je rezultirala versajskim mirovnim ugovorom. Međutim, samo četiri od četrnaest točaka su u potpunosti primijenjene u poratnoj obnovi Europe, a SAD je odbio ratificirati versajski ugovor unatoč Wisonovom žestokom lobiranju.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI