fbpx
Getty Images

Prva pobjeda Ayrtona Senne u Formuli 1 – 1985.

Autor: dnevno.ba

Senna je pobijedio bolidom 97T, Lotusove konstrukcije i Renaultovog motora. Radilo se o bolidu s turbopunjačom, koji je omogućavao izvlačenje 800 konjskih snaga iz motora obujma jedne i pol litre.

Dana 21. travnja 1985. godine Ayrton Senna ostvario je svoju prvu pobjedu u Formuli 1. Radilo se o njegovom nastupu na Velikoj nagradi Portugala, na stazi u Estorilu (nedaleko od portugalskog glavnog grada Lisabona). Ayrton Senna u tom je trenutku imao 25 godina, a pobijedio je u bolidu Lotus-Renaulta ostavivši ostale natjecatelje daleko iza sebe. Ta je pobjeda dokazala njegovu spretnost u kišnim uvjetima na stazi, po čemu je poznao znamenit.

Na drugo mjesto u toj utrci došao je Michele Alboreto u bolidu Ferrarija, a na treće Patrick Tambay u Renaultovom bolidu. Senna je pobijedio bolidom 97T, Lotusove konstrukcije i Renaultovog motora. Radilo se o bolidu s turbopunjačom, koji je omogućavao izvlačenje 800 konjskih snaga iz motora obujma jedne i pol litre (sa samo šest cilindara). Krajem 1988. godine turbopunjači su zabranjeni u Formuli 1, tako da je započela duža faza primjene isključivo atmosferskih motora. Upotreba turbopunjača dopuštena je ponovno tek 2014. godine.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI