fbpx

Rimski car Konstantin osnovao 330. godine grad Konstantinopol – Znate li kako se danas zove?

Autor: dnevno.ba

Na današnji dan 330. godine rimski car Konstantin osnovao je novi grad pod imenom Konstantinopol, kao svoju novu prijestolnicu umjesto drevnog grada Rima.

Na istom je području već stoljećima ranije postojao Bizantij, grčko naselje kojim su kasnije zavladali Rimljani te je Konstantinopol svoje središte imao na poluotoku smještenom kod ulaza u Bospor, strateški i prometno važan tjesnac koji povezuje Sredozemno s Crnim morem.

Sa suprotne strane Bospora nalazio se u antičko vrijeme grad Kalcedon, smješten otprilike na području današnje istanbulske četvrti Kadıköy, a već se prije cara Konstantina glavno središte Rimskog Carstva počelo seliti iz Rima na istok.

Primjerice, car Dioklecijan imao je svoje glavno sjedište u Nikomediji, današnjem İzmitu u Turskoj, smještenom uz obalu Mramornog mora te je Konstantinu novi grad poslužio kao svojevrstan Novi Rim, a ondje je dao sagraditi golemu carsku palaču, hipodrom i forume. Taj se imperijalni kompleks nalazio na području smještenom jugozapadno od kasnije palače osmanskih sultana.

Godine 395. podjelom Rimskog Carsta na dva dijela Konstantinopol postaje prijestolnicom Istočnog Rimkog Carstva, kasnije nazvanog Bizant, sve do 1453. kada ga osvajaju Osmanlije.

Tek je 1930. godine zakonom određeno kako će se izbaciti ime Konstantinopol i od tada se upotrebljava samo ime Istanbul.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI