fbpx

Šestosiječanjska diktatura kralja Aleksandra (1929.)

Autor: dnevno.ba

Šestog siječnja 1929. godine, nešto više od pola godine nakon krvavog atentata na Stjepana Radića, kralj Aleksandar Karađorđević, neočekivano za široku javnost, proglasio je osobnu diktaturu, koja se prema datumu objave naziva Šestosiječanjska diktatura. U Proklamaciji kralj je izjavio da “je nastupio čas kada između njega i naroda više ne može i ne sme da bude posrednika”. Naime, kralj je prije toga vodio višemjesečne razgovore s čelnicima najjačih stranaka u Kraljevini SHS te je došao do zaključka da nema parlamentarnog rješenja krize zbog suprostavljenih gledišta, prije svega s hrvatske i srpske strane.

Aleksandar je suspendirao Ustav, raspustio Narodnu skupštinu i zabranio sve stranke s nacionalnim, vjerskim ili regionalnim obilježjima. Po novom zakonu kraljeva je osoba bila nepovrediva i nepodložna odgovornosti, a sve zakone je ubuduće donosio i proglašavao sam. Za predsjednika Vlade postavljen je general Petar Živković. Devet mjeseci kasnije kralj je i preimenovao Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca u Kraljevinu Jugoslaviju s ciljem da potpuno izbriše svaki spomen nacionalnih identiteta. Tako su svi narodi u državi odjednom trebali postati Jugoslaveni.

Hrvatski političar i vođa HSS-a Vladko Maček izjavio je nakon proglašenja diktature da je “lajbek sada otkopčan i treba ga samo zakopčati”, misleći pri tome da je 1918. Kraljevina bila loše uređena što bi se sada trebalo ispraviti. Ubrzo će se, kao i mnogi drugi, razočarati diktaturom i nasiljem koje je donijela.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI