fbpx

Sjevernokorejski diktator zvan Dragi vođa – 1941.

Autor: dnevno.ba

Imao je i titulu Vječnog predsjednika države.

Diljem Sjeverne Koreje 16. veljače slavi se rođendan pokojnog diktatora Kim Jong-ila. Rođen je 1941.godine, za vrijeme Drugog svjetskog rata,a otacmu je bio Kim Il-Sung, komunistički borac protiv tadašnjih japanskih okupatora Koreje. Kad mu je otac postao diktator prozvan Veliki vođa, Kim Jong-il nazvan jeDragi vođa i smatran svojevrsnim prijestolonasljednikom. Istodobno sa stvaranjem kulta ličnosti njegovog oca građen je sličan kult za njega. Imenovan je vrhovnim zapovjednikom sjevernokorejske vojske, inače četvrte po broju vojnika na svijetu, premda nije ni služio vojni rok.

Kad mu je otac umro 1994. godine, Kim Jong-il preuzeo je vlast i dobio tituluVječnog predsjednika države. U početku se održavao samo zahvaljujući očevoj karizmi, pa je generalnim sekretarom Radničke partije Koreje službeno priznat tek 1997. Nastavio je očevu politiku koja je Sjevernu Koreju pretvorila u državu brutalne diktature, gospodarskog sloma i masovne gladi.

Kim Jong-il bojaoseletenja avionom, tako da je u strane posjete Rusiji i Kini uvijek išao oklopljenim vlakom. Prilikom takvih posjeta svakog su mu dana avionom dovozili žive jastoge iz Koreje, jer se bojao jesti stranu hranu.Obožavao je američke filmove, osobitoPetak trinaesti iRamba te sve filmove s Elizabeth Taylor. Imao je kolekciju od 20.000 hollywoodskih filmova. Bio je i opsjednut Elvisom Presleyem, što je uključivalo i nošenje odjeće iz Presleyeve ere u Las Vegasu.

Umro 2011.godine u 70. godini,a naslijedio ga je sin Kim Jong-Un, prozvan Izvrsni vođa.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI