fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Što zapravo znači ime grada Buenos Airesa? – 1536.

Autor: dnevno.ba

Španjolski su kolonizatori današnji glavni grad Argentine nazvali prema sardinijskom marijanskom svetištu Santa María del Buen Aire.

Dana 02. veljače 1536. osnovan je argentinski glavni grad Buenos Aires. Danas je to svjetska metropola velikog značenja i jedan od najvećih gradova u Južnoj Americi, no svoju je povijest započeo kao maleno mjestašce u sklopu španjolskih kolonijalnih posjeda.

Svatko tko poznaje barem malo španjolskog jezika, može pretpostaviti da ime Buenos Aires ima neke veze s dobrim zrakom. Stanovita povezanost tih pojmova doista postoji, no povijest imena Buenos Aires nije tako jednostavna. Naime, izvorno ime tog grada bio je zapravo Santa María del Buen Aire, prema poznatom marijanskom svetištu pokraj grada Cagliaria na otoku Sardiniji.

Kako su Španjolci u 16. stoljeću znali za jedno sardinijsko svetište? Naime, sredozemni otok Sardinija bio je u to doba u španjolskoj vlasti, kao dio zemalja aragonske krune. Svetište poviše glavnog sardinijskog grada Cagliaria dobilo je ime Santa María del Buen Aire još davno u srednjem vijeku ili zbog toga što je bilo na dobrom zraku, podalje od vonja močvara u središtu Cagliaria, ili zbog toga što je Blažena Djevica Marija pomogla nekom prilikom pomorcima pomoću dobrog vjetra.

U svakom slučaju, Španjolci su grad u Argentini nazvali prema tom sardinijskom marijanskom svetištu, a ime je kasnije skraćeno u Buenos Aires. Zanimljivo je da se u Argentini danas stanovnike Buenos Airesa obično u govoru naziva porteños (hrv. ljudi iz luke), zbog povijesne velike važnosti luke Buenos Airesa za razvoj tog grada i čitave Argentine.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});