fbpx

ZATEKLI PUST GRAD: Partizanske jedinice na današnji dan ušle u Zagreb

Autor: dnevno.ba

Prvo je trebalo uspostaviti kontrolu nad hrvatskim teritorijem, a nakon što su to učinile partizanske jedinice, ušli su u Zagreb na današnji dan 1945. godine.

Dvije su postrojbe partizanskih jedinica bile raspoređene na južnom ulazu u grad Zagreb, dok se jedna jedinica bila na istoku prema Maksimira.

Ušli su zapravo u pust grad jer dva dana prije njihovog dolaska, poglavar NDH Ante Pavelić zajedno sa svojom ustaškom vladom napustili su Zagreb te su sa sobom ponijeli novac i zlatne rezerve. Ubrzo nakon njih, krenuli su za njima ostaci ustaških i domobranskih postrojbi te civilno stanovništvo koje se bojalo što bi se mogla dalje dogoditi.

Spomenute jedinice partizana uglavnom su bile sastavljane od boraca koji nisu bile iz Hrvatske, a pred sobom su imali jasan zadatak da pronađu “protunarodne elemente” te ih naravno uhite, pa je tako već u prvim satima u Zagrebu došlo do sistematskog, već unaprijed pripremljenog, preuzimanja svih značajnih ustanova i masovnih uhićenja, ali i likvidacija.

Sljedeći dan, 9. svibnja u Zagreb ušao 10. zagrebački korpus, u čijem sastavu su bili Zagrepčani i stanovnici okolnih područja.

Tek tada su stanovnici izašli na ulice pozdravljajući vojsku jer je u tom korpusu bilo mnoštvo njihovih rođaka, susjeda i prijatelja. Uskoro u Zagreb dolazi i vlada Federalne Države Hrvatske na čelu s Vladimirom Bakarićem, a za njima i članovi ZAVNOH-a  (Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske), na čelu s Vladimirom Nazorom.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI