fbpx

Znate li po kome se zove Parkinsonova bolest?

Autor: Dnevno.ba

Dana 11. travnja 1755. godine rođen je britanski kirurg i znanstvenik James Parkinson po kojem se danas zove Parkinsonova bolest.

Otac mu je bio ljekarnik i kirurg u Londonu. Parkinson je također bio po zanimanju kirurg. Upravo je on prvi sustavno opisao slučajeve Parkinsonove bolesti u djelu iz 1817. godine. On tu bolest nije nazivao svojim imenom, nego ju je zvao na engleskom jeziku Shaking Palsy, što odgovara latinskom paralysis agitans, a na hrvatski bi se otprilike moglo prevesti kao dršćuća paraliza. Istraživao je upalni artritis i napisao jedan od najranijih radova o upali slijepog crijeva.

Zanimljivo je da se Parkinson bavio i politikom. Primjerice, u doba Francuske revolucije podržavao je njene ideje. Imao je i različite druge interese – npr. geologiju i paleontologiju (proučavao je fosilne ostatke izumrlih organizama u pokušaju rekonstrukcije prošlosti svijeta). Pomagao je socijalno ranjivim skupinama i bio član nekoliko tajnih političkih društava. Tek 60-tak godina nakon Parkinsonovog vremena, nazvao je po njemu Parkinsonovu bolest poznati francuski patolog i neurolog Jean-Martin Charcot, piše Povijest.hr.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI