fbpx

HERCEG IRSKA: Hrvati u Irskoj traže Treći entitet

Autor: Dnevno.ba

DUBLIN - Desetine tisuća Hrvata koji su u posljednjih nekoliko godina preselili u Irsku, nakon sastanka organizacije Hrvatska dijaspora u Irskoj, odlučili su se za raspisivanje referenduma o osnivanju trećeg entiteta, tzv. Republike Herceg Irske. Na ovaj potez su se odvažili nakon što su podrobnom analizom zaključili da su šanse za entitet veće u dijaspori, kao i da je hrvatska dijaspora u Irskoj veća od one u BiH.

“U Bosni i Hercegovini su nam sve nade za treći propale. Sve je manje Hrvata, sve je manje Hrvatica i naše hrvatske katoličke djece. Mišljenja smo da ovdje imamo veću šansu za uspostavljanje Herceg Bosne nego ikada do sada”, ističu organizatori sastanka iz organizacije HRHI.

Dragan Čović je i sam podržao ideju kreiranja trećeg entiteta i istaknuo kako tu ima nešto riječima: “Hm.. Ima tu nešto”.

Ideja se može i proširiti, kažu iz HRHI-a, pa tako planiraju osnivanje malih trećih entiteta svuda na svijetu gdje postoji potreba.

“Ako imamo dva Hrvata u državi, imamo dva Hrvata u državi. Oni zaslužuju svoja prava i da im nitko drugi ne bira njihove predstavnike. U Njemačkoj ćemo podnijeti inicijativu odmah nakon Irske. Dalje idu Australija, Novi Zeland, Hong Kong, Trinidad i Tobago, Mali, Djevičanska otočja i Burma”, navode iz udruženja.

Sreću u osnivanju trećeg entiteta u Irskoj je poželjela i Kolinda G. Kitarović predsjednica Republike Hrvatske.

“Želim im svu sreću u promociji hrvatskog naroda i baštine u dijaspori. Nadam se da će jednog dana i kolijevka Hrvata, Bosna, imati svoj treći entitet. Do tada, ostaje nam isprobati ovaj model u svijetu i pokazati da mi Hrvati brinemo za sebe i svoje”, kazala je Grabar Kitarović, prenosi satirični portal Satro.info

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI