fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Sa “60 minuta” Bakir H. spao na minutu medijskoga prostora

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - “Najtiražniji i najutjecajniji printani medij u BiH”, Dnevni avaz, odnedavno je dobio pojačanje u liku i djelu novog stalnog suradnika-komentatora: novinara i muzičara Bakira Hadžiomerovića.

Nakon što je neslavno okončao kratku političku karijeru u SDP-u BiH, bivši urednik nekada veoma gledanog političkog magazina “60 minuta” Federalne televizije Bakir Hadžiomerović u proteklih nekoliko mjeseci redovno objavljuje komentare i osvrte na razne teme na portalu Dnevnog avaza.

“Ugledni novinar”, kako ga predstavljaju na Avazu, Hadžiomerović je netom dobio i svoju zasebnu rubriku, simbolično nazvanu “Bakirova minuta”.

U svojoj prvoj “Bakirovoj minuti”, Hadžiomerović kritizira federalnog premijera Fadila Novalića i predsjednika SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića zbog, po njegovom mišljenju, njihovih nerealnih planova o izgradnji autoputeva.

“Legenda kaže da je u kampanji za one prijeratne izbore kandidat Liberalne stranke za Predsjedništvo BiH Nazif Gljiva, dakle, negdje u Bosni, pod utjecajem potapajućeg jesenjeg pljuska, okupljenim simpatizerima obećao izgradnju autoputa “s četiri trake u oba smjera”. Nakon što pokisla i promrznula raja baš i nije pokazala naročito oduševljenje masovnom cestogradnjom, Gljiva im je, navodno, egzaltirano poručio: “Ako vam to nije dovoljno, onda ćemo cijeli autoput pokriti krovom. Da ne kisnete dok vozite!”

Bila istinita ili ne, ova priča najbolje opisuje stanje u vezi s izgradnjom bilo čega ovdje, pa tako i autoputeva. Osim što demonstriraju potpuno političko nesuglasje s ekonomskim vizijama i razvojnim projektima, čelnici vlasti svakodnevno se trude dokazati da vlastitu predizbornu retoriku zapravo baštine na doktrini iz legende s našim poznatim folk-hitmejkerom” – ocjenjuje Hadžiomerović.

Interesantno je kako je u svojim opservacijama o “legendama” vezanim za izgradnju puteva Hadžiomerović zaboravio spomenuti čuveni plan o izgradnji 14 traka ceste u Kantonu Sarajevo, koji je 2010. godine, kao projekt SBB-a, ponosno u javnosti plasirao predsjednik te stranke i utemeljitelj Avaza, Fahrudin Radončić.

“Kada je u pitanju Kanton Sarajevo, SBB je dobio podršku za izgradnju sjeverne i južne longitudinale, čime bi Sarajevo postalo prijestolnica s 14 uzdužnih traka, za izgradnju 1. i 10. transverzale, da i Vogošća postane dio Sarajeva, te da se s tri točke iz prijestolnice može priključiti na Koridor 5C” – govorio je Radončić i u listopadu 2015. godine, podsjeća Faktor.ba.

No, Avazov komentator Hadžiomerović, iz sasvim opravdanih razloga, “zaboravio” je na Radončićevih ambicioznih 14 traka i fokusirao se na sadašnjost. Prošlost je zaboravljena, barem što se Bakira H., i Avaza, tiče. Tako je ovaj dojučerašnji islamofob, četnički kolaboracionist i “bezistanče” – što su sve epiteti kojima su ga redovno častili urednici Avaza na stranicama te novine – preko noći postao “ugledni novinar” medija pod Radončićevom kontrolom, navodi dalje Faktor.ba.

Od “60 minuta” koje mu je velikodušno dodijelio SDP, stigao je do “Bakirove minute” milošću SBB-a, koliko mu je nesebično za njegove komentare dodijelio, to jest udijelio, gazda Avaza.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});