Vlada FBiH objavila konkurs za iseljavanje dodatnih 30 000 građana

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Da zemlja i njeno rukovodstvo misli na svoje građane, pokazuje i potez Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koja je izdvojila sredstva za iseljavanje dodatnih 30 000 građana.

“Za sve one koji nisu članovi vladajućih struktura, nemaju štelu niti nekog zaposlenog u javnom sektoru ko bi im mogao osigurati posao, izdvojili smo sredstva kako bi im barem pokrili putne troškove odlaska iz zemlje. Situacija u zemlji je teška, a vlast i u najtežim danima mora misliti na svoje građane, oni su nas na kraju krajeva svojim izborom ili neizlaskom na izbore, doveli na vlast, i mi im moramo biti zahvalni na tome”, rekao je Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine.

Iseljenici mogu napustiti zemlju i otići u drugu po izboru, a vlada će odrediti koliki će ko poticaj dobiti za odlazak.

“Za zemlje kao što su Njemačka, Austrija, Danska, Švedska i Švicarska, osigurali smo adekvatan broj autobusa i lunch paket da ne budu gladni. Oni koji ipak sele u Hrvatsku i Srbiju imaju organiziran prijevoz i ručak kod Gojka i u Zvorniku, zavisi u koju zemlju odlaze. Za one koji pak idu preko bare, osigurali smo turističke brošure te snosimo troškove vize, ukoliko na primjer idu u Sjedinjene Američke Države ili Kanadu. Najbolju ponudu dobit će zasigurno oni koji budu odlazili u Tursku, gdje će pored putnog troška i ručka, biti pokriveni i troškovi učenja jezika, kao i direktno povezivanje i doček naše dijaspore na aerodromima širom Turske” – dodao je Novalić, piše satirični portal Šatro.info.

Oni koji dobiju ovaj poticaj a u međuvremenu se odluče da ne žele ići, bit će krivično gonjeni.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI