fbpx
Getty Images

Amerika je nametnula sankcije: Kako su “zaboravili” SDA-ovu koruptivnu eskadrilu Mektića, Sarajlića, Novalića, Cikotića, Osmicu, Prcića, Burzić…

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Dana 05. 01. 2022. godine, Vlada Sjedinjenih Američkih Država poduzela je nove aktivnosti protiv sadašnjih i bivših zvaničnika Bosne i Hercegovine zbog njihove uključenosti u značajne koruptivne i destabilizirajuće aktivnosti, piše Josip Šimić-Đinđić!

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a (State Department) objavilo je jučer, da su na listu stavljeni bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, Milan Tegeltija, i predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini, Mirsad Kukić, zbog njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti.

Ovim stavljanjem na listu Tegeltiji i Kukiću onemogućava se ulazak u SAD!

“Svojim djelovanjem podrivali su vladavinu zakona i povjerenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese, te mir i prosperitet za građane Bosne i Hercegovine. Kukić i Tegeltija stavljeni su na listu prema Poglavlju 7031(c) Zakona o aproprijacijama za programe Ministarstva vanjskih poslova SAD, inostrane operacije i srodne programe iz 2021” – navodi se u saopćenju iz Ambasade SAD-a.

Kako su saopćile vlasti SAD-a, koristeći službeni položaj predsjednika VSTV-a, Tegeltija je učestvovao u koruptivnim radnjama koje su uključivale korištenje političkog uticaja i službenog položaja za ostvarivanje lične koristi. Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija iskoristio svoj položaj da bi ostvario korist u zamjenu za miješanje u sudski proces i manipulisanje imenovanjima na pravosudne funkcije, te zapošljavanjem na druge javne pozicije.

Pored Tegeltije i Kukića, Ministarstvo vanjskih poslova SAD (State Department) na listu je uvrstilo Tegeltijinu suprugu, Tijanu Tegeltiju, u skladu sa Poglavljem 7031(c). Ovom odlukom se i njoj onemogućava ulazak u Sjedinjene Države.

Koristeći službeni položaj direktora javnog preduzeća Rudnik Banovići, te zastupnika u Parlamentarnoj skupštini, Kukić je učestvovao u koruptivnim radnjama koristeći svoj politički uticaj i službeni položaj za ostvarivanje lične koristi. Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Kukić zloupotrijebio javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanjima da bi ostvario političku korist.

Pored ovih mjera, dana 05. 01. 2022. godine, Ured za kontrolu imovine u inostranstvu Ministarstva finansija SAD (OFAC), u skladu sa Izvršnom uredbom 14033, nametnuo je ekonomske sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH, te na listu stavio medijsku kuću pod njegovom kontrolom, Alternativnu televiziju (ATV). Posljedično jučerašnjoj mjeri poduzetoj u skladu sa Izvršnom uredbom 14033, sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionisani, a koja se nalazi u ili potiče iz Sjedinjenih Država, ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD, mora biti blokirana i prijavljena OFAC.

Dana 05. 01. 2022. godine, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erik Nelson u video izjavi potvrdio je da je Vlada SAD-a nametnula sankcije Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji, u vezi sa njihovim koruptivnim djelovanjem i kontinuiranim nastojanjima da se ugrozi stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

“Pored toga, danas je Ministarstvo vanjskih poslova SAD objavilo da bivšem predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VTSV) Bosne i Hercegovine, Milanu Tegeltiji, te predsjedniku Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupniku u Parlamentarnoj skupštini, Mirsadu Kukiću, neće biti dozvoljen ulazak u SAD zbog njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti. Svojim djelovanjem Tegeltija i Kukić podrivali su vladavinu zakona i povjerenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese. Kao rezultat toga, oni su uvršteni na listu u skladu sa Poglavljem 7031(c) Zakona o aproprijacijama za programe Ministarstva vanjskih poslova SAD, inostrane operacije i srodne programe iz 2021”, naveo je Nelson.

Dodao je da su Dodik, Tegeltija i Kukić besramno zloupotrijebili svoj položaj za sopstveno bogaćenje, za bogaćenje svojih porodica i političkih istomišljenika, te mreža podrške koje koriste.

U svome jučerašnjem obraćanju, lider SNSD-a Milorad Dodik upitao se pred medijima, “kako je moguće, da na sankcijama SAD-a nema Cikotića, Mektića, kojima se sudi upravo za korupciju”!

Jesu li ih Amerikanci zaboravili, ili slijedi nova tura sankcija?

Optuženik za korupciju Dragan Mektić, zastupnik u Parlamentu BiH:

Dana 30. 12. 2019. godine, Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i još tri osobe zbog zloupotrebe položaja. Mektić je trenutno zastupnik u Parlamentu BiH.

Optužnica za zloupotrebu položaja osim Mektića podignuta je i protiv Igora Golijanina, bivšeg šefa Kabineta ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH, Samira Agića, u svojstvu pomoćnika ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH i Edina Garaplije u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija- INZA d.o.o. Sarajevo.

Nakon istrage, koju je Tužilaštvo BiH provelo nakon dostavljene prijave Federalne uprave policije (FUP) FBiH, o nezakonitostima u radu odgovornih osoba u Ministarstvu sigurnosti BiH, podignuta je optužnica protiv 4 osobe, koje se terete da su u saučesništvu počinile krivična djela i to: Optuženi Mektić Dragan i Agić Samir produljeno kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 3. KZ BiH, optuženi Golijanin Igor produljeno kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 2. KZ BiH i optuženi Garaplija Edin produljeno kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 3. a u svezi sa člankom 31 KZ BiH.

Prema navodima optužnice, navedene osobe su zlouporabom položaja i ovlasti počinile kazneno djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zlouporabe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, a koji je finansirala delegacija Evropske unije u BiH, a vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

Optuženi se terete za zlouporabe položaja ili ovlasti i gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti BiH prilikom realizacije navedenog projekta- odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažiranja ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba, u okviru aktivnosti projekta, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Ukupna pričinjena šteta iznosi 244.764, 21 KM, a Sud BiH potvrdio je navedenu optužnicu protiv Mektića i drugih, a proces trenutno u toku.

Tijekom listopada 2020. godine, Federalna uprava policije (FUP) prijavila je ponovno Tužilaštvu BiH Dragana Mektića, bivšeg ministra bezbjednosti BiH, Igora Golijanina, koji je bio šef Mektićevog kabineta, Slavka Bojića, direktora kompanije MMSCODE, te ovu banjalučku firmu, zbog sumnje da su malverzacijama pri nabavci opreme za Graničnu policiju BiH oštetili budžet BiH za blizu 1,68 miliona KM. Predmet je u Tužiteljstvu BiH zaveden pod brojem: T20 0 KTA 0018729 20, a predmet je još uvijek u radu.

Mektić je još pod nekoliko istraga na Tužilaštvu BiH zbog koruptivnih krivičnih djela.

Optuženik za korupciju Asim Sarajlić (SDA):

Asim Sarajlić zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH trenutno ima dvije potvrđene optužnice za koruptivna krivična djela u postupku pred Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu, odnosno Općinskom sudu u Sarajevu, a trenutno je pod istragom Tužilaštva BiH u predmetu “Respiratori” u kojemu se već sudi federalnom premijeru Fadilu Novaliću (SDA) za višemilijunsku prevaru.

Asim Sarajlić, visoki funkcioner SDA, od ranije je poznat Tužilaštvu Kantona Sarajevo, tako što je optužnicom u okviru predmeta “Bosna” obuhvaćen krivičnim djelom udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi s krivičnim djelom primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te krivično djelo protuzakonitog posredovanja. Potvrđena Optužnica Tužilaštva Kantona Sarajevo tereti Zukića da je sa Safetom Bibićem organizovao grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako te Ramiz Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u Elektroprivredi. Ista optužnica bivšeg direktora Elektroprivrede BiH Eseda Džananovića tereti za zloupotrebu položaja, a Asima Sarajlića za primanje nagrade ili koristi za trgovinu utjecajem. Suđenje je u toku.

No, to nije sve!

Dana 27. 12. 2021. godine, Općinski sud u Sarajevu potvrdio je novu optužnicu Tužiteljstva Kantona Sarajevo protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića zbog krivičnog djela davanja dara i drugih oblika koristi. Radi se o aferi “Snimak”.

Optuženi se terete da su od 20. do 25. februara 2020. prije zakazanih unutarstranačkih izbora SDA za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo na kojem su predloženi kandidati bili Semir Efendić i Fikret Prevljak, posredstvom Muhameda Šehovića ugovorili sastanak sa delegatom Velidom Tvrtkovićem, kojem su obećali da će korištenjem svog utjecaja na osnovu pozicija unutar SDA, zaposliti njegovu suprugu.

Tužiteljica je za glavni pretres predložila saslušanje tri svjedoka, tri vještaka i više od 70 materijalnih dokaz, potvrdila je portparol Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Optuženi premijer Vlade F BiH Fadil Novalić (SDA) i drugi:

Tužiteljstvo BiH je podiglo, Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je, dana 30.12.2020. godine, optužnicu u predmetu Fadil Novalić i drugi koja optužene Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića, pravno lice „F.H. Srebrena malina“ i Jelku Miličević tereti da su počinili:

– optuženi Fadil Novalić – pod tačkom 1. optužnice – krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (KZ FBiH), primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz člana 219. stav 3. u vezi sa stavom 2. KZ BiH, pranje novca iz člana 209. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ BiH, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava iz člana 261. stav 2. KZ FBiH, krivotvorenje službene isprave iz člana 389. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH, povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje iz člana 262. stav 2. Krivičnog zakona Republike Srpske (KZ RS), a pod tačkom 2. optužnice – krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH (u produženom trajanju), primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz člana 219. stav 3. u vezi sa stavom 2. KZ BiH, krivotvorenje službene isprave iz člana 389. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH i pranje novca iz člana 209. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ BiH, a sve u vezi s članom 53. KZ BiH (sticaj).

Istim krivičnim djelima terete se i Novalićevi saučesnici Solak i Hodžić, te Miličević koja se tereti samo za nesavjestan rad u službi.

Optuženi ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić (SDA):

Tužiteljstvo BiH je podiglo, a Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 7.12.2021. godine optužnicu u predmetu Selmo Cikotić koja optuženog Selmu Cikotića tereti da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH).

U optužnici se navodi da je optuženi Selmo Cikotić u periodu od 30.10.2009. do 12.7.2011. godine, u svojstvu ministra odbrane Bosne i Hercegovine, po prethodnom dogovoru s, u međuvremenu preminulim, pomoćnikom ministra odbrane BiH T. R. i drugim njima poznatim licima, iskorištavajući službeni položaj, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke/zamjene robe, četiri rješenja o isporuci municije, te zaključio četiri aneksa na četiri osnovna ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključenih tokom 2003. i 2004. godine između ranije entitetskih ovlaštenih organa i preduzeća SCOUT d.o.o., Zagreb.

Na taj način omogućio je sticanje imovinske koristi drugome u ukupnom novčanom iznosu od najmanje 4.111.725,67 KM i prouzrokovao štetu budžetu Bosne i Hercegovine u iznosu od najmanje 9.709.468,04 KM, navedeno je u optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Osman Mehmedagić – Osmica – obavještajna perjanica SDA i Denis Prcić:

Tijekom 2020. godne, Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića i rukovoditelja Odsjeka za cyber sigurnost OSA-e Muhameda Pekića, potvrđeno je tada iz Tužiteljstva BiH za medije. Optužnica je potvrđena, a postupak pred Sudom BiH je okončan pravomoćno oslobađajućom presudom.

„Optuženi Mehmedagić i Pekić su se teretili, da su, tijekom kolovoza 2020. godine, zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA. Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i službene zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima”, navodilo se tada u priopćenju državnog tužilaštva!

Optužnica protiv Mehmedagića i Pekića je bila podignuta i od strane suda potvrđena, u vezi sa slučajem izuzimanja snimke videonadzora u jednoj poslovnici JP Pošta u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Naime, sumnja se da je snimka izuzeta protuzakonito i da nije služila interesima prikupljanja obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost BiH, kako je navedeno, već da je iskorišten za osobne obračune s političkim neistomišljenicima te su ti snimci upravo objavljeni kod Avde Avdića iako je imao oznaku “interno”. Mehmedagić je bio optužen da je naložio Pekiću da istraži tko je podnio anonimnu krivičnu prijavu protiv njega državnom tužiteljstvu, da bi on potom izuzeo snimku iz JP Pošta, i dostavio ih Avdi Avdiću na objavu!

Nakon prethodne istrage, Osman Mehmedagić – Osmica je zapao pod novu istragu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog koruptivnog krivičnog djela zloupotrebe položaja.

Tužilaštvo BiH, podsjećamo, donijelo je bilo novu naredbu o provođenju nove istrage protiv generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića, ministra sigurnosti Selme Cikotića i penzionisanog službenika OSA-e Muriza Druškića, koji je aktuelni član Drugostepene komisije Vijeća ministara za postupanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera. Mehmedagić, Cikotić i Druškić osumnjičeni su bili za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi sa nezakonitim imenovanjem i učestvovanjem u radu Komisije, što je izazvalo za posljedicu stvaranje opće pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosnih provjera.

U ovome predmetu, u vezi sigurnosnih provjera, optužnica je dva puta podizana, no Sud BiH ju nije potvrdio.

Direktor OSA-e BiH Osman Mehmedagić – Osmica je pod novom, još uvijek aktivnom istragom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u aferi “Diploma”, zbog koje je prije par mjeseci hapšen bio.

Dana 14. 07. 2021. godine, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo postupajući po nalogu Tužilaštva BiH uhapsili su tada Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), potvrdio je tada za bh. medije Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS.

“Postupajući po zahtjevu Tužilaštva Bosne i Hercegovine policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo lišili su slobode O.M. iz Sarajeva i isti nalazi u službenim prostorijama na kriminalističkoj obradi. U vezi sa navedenim, pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS poduzimaju određene operativne i kriminalističko istražne mjere i radnje na području Kantona Sarajevo”, stojalo je tada u saopćenju MUP-a KS.

Lišenje slobode realizirali su policajci MUP-a Kantona Sarajevo. Tužilaštvo BiH još uvijek vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca.

Ranije je u sklopu ove krivične istrage bio uhapšen i pritvoren Denis Prcić, koji se sumnjiči, da je nelegalno izdao diplomu direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću. Službenici Uprave policije MUP-a KS-a, uhapsili su Mehmedagića u srijedu ujutro, 14. jula 2021. jer državno tužiteljstvo vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za navedena kaznena djela, a u vezi s aferom “Diploma”, u kojoj je u junu 2021. uhapšen i direktor i osnivač Američkog univerziteta u BiH Denis Prcić. Prcić se sumnjiči da je ilegalno izdao diplomu Mehmedagiću. Sud Bosne i Hercegovine Denisu Prciću je 20. juna 2021. godine odredio jednomjesečni pritvor u sklopu ove krivične istrage.

Nakon hapšenja Osmice, dana 15. 07. 2021. godine, Sudu BiH predloženo je tada od strane Tužilaštva BiH određivanje jednomjesečnog pritvora za uhapšenog Osmana Mehmedagića Osmicu, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH. Dana 16. 07. 2021. godine, Sud Bosne i Hercegovine je donio rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora osumnjičenom Osmanu Mehmedagiću, a određene su mu mjere zabrane, saopćeno je tada iz Suda BiH.

Tadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko je u svome Izvještaju u UN-u spominjao krivične istrage protiv Mehmedagića.

Osumnjičena Dalida Burzić – zataškavanje ubistva Dženana Memića:

Tijekom 2018. godine, odvjetnik Ifet Feraget, pravni zastupnik Muriza Memića podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv 45 lica (Dalide Burzić i dr), zbog zataškavanja i prikrivanja dokaza u slučaju ubistva Dženana Memića.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo na čelu tada sa glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić podiglo je montiranu optužnicu protiv Ljube i Bekrije Seferovića tereteći ih da su u prometnoj nesreći skrivili smrt mladića Dženana Memića. Porodica Dženana Memića je od samoga početka tvrdila, da mladić nije stradao u prometnoj nezgodi tipa nalet vozila na pješaka, već da je ubijen na jedan podmukao način, te da je Tužilaštvo KS sudjelovalo u skrivanju ubica. Kao glavnog krivca Memić je označio upravo Burzićevu. Vrhovni sud F BiH donio je pravomoćnu presudu, kojom je odbacio tvrdnje Tužilaštva KS o saobraćajnoj nesreći, pravomoćno oslobađajući Seferoviće za smrt Dženana Memića.

U maratonskom i montiranom procesu Ljubi i Bekriji Seferoviću, Kantonalni sud u Sarajevu donio je dva puta oslobađajuću presudu. U zaključku presude stoji, da je „Sud došao do zaključka, da nema pouzdanih dokaza, da su optuženi Ljubo i Bekrija Seferović počinili krivičnopravnu radnju, koja im se stavlja na teret“. Presuda je dva puta ukidana od strane Vrhovnog suda F BiH.

I konačno, Vrhovni sud Federacije BiH donio je pravomoćnu presudu, kojom se Ljubo i Bekrija Seferović oslobađaju od optužbe, da su odgovorni za smrt Dženana Memića.

„Mi nalazimo da za tvrdnju tužilaštva da se događaj desio na način kako je to opisano u optužnom aktu nema dovoljno dokaza“– kazao je predsjedavajući Vijeća Slavko Marić (Vrhovni sud FBiH).

Dana 09. 07. 2021. godine Tužilac Tužilaštva BiH Ćazim Hasanspahić podigao je optužnicu, a Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Mutap Zijada, rođenog 1959. godine u Sarajevu; 2. Ramić Alise (ranije Mutap), rođene 1996. godine u Njemačkoj; 3. Dupovac Hasana, rođenog 1973. godine u Hadžićima; 4. Barić Josipa, rođenog 1963. godine u Sarajevu; 5. Ožegović Muamera, rođenog 1981. godine u Foči.

Optuženi se terete da su, u periodu od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili grupi za organizirani kriminal, formiranoj od strane Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić sin Muriza, rođen 1994. godine, zadobio teške fizičke ozljede opasne po život dana 08.02.2016. godine u Velikoj Aleji, općina Ilidža, usljed kojih ozljeda je 15.02.2016. godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

U optužnici se navodi da su optuženi vršili prikrivanje dokaza i počinilaca fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica, te preduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić Dženan zadobio teške fizičke ozljede opasne po život. Optužnica je od Suda BiH potvrđena!

– Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivan rad u ovom predmetu u odnosu na ostale prijavljene osobe, saopćeno je tada iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH nastavilo je intenzivan rad u ovom predmetu u odnosu na ostale prijavljene osobe, a prijavljeno je 45 lica (tužitelja, policije, vještaka..). U ovakvom ozbiljnom predmetu (čitaj Memić), prema stavu Apelacijskog odjeljenja Suda BiH „imao je ozbiljne reperkusije ili štetne posljedice na Bosnu i Hercegovinu, i druge štetne posljedice izvan teritorije datog entiteta ili Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, obzirom da su se o istome oglašavale međunarodne institucije“!

Nakon pravomoćno oslobađajuće presude u predmetu „Dženan Memić“, postalo je evidentno i očigledno, da je od strane pravosudno – policijskih djelatnika predvođenih Dalidom Burzić tadašnjom glavnom tužiteljicom KS, izvršeno svjesno i namjerno zataškavanje i prikrivanje dokaza u slučaju ubojstva Dženana Memića, s ciljem neotkrivanja pravih ubojica Dženana Memića, pri čemu su u toj namjeri prikrivanja pravih ubojica Dženana Memića, slučaj procesuirali kao kazneno djelo iz oblasti Ugrožavanja javnog prometa, a ne kao kazneno djelo Ubojstva, te lažno optužene dvije osobe Ljubo i Bekrija Seferović, a koje sa kritičnim događajem nisu uopće povezane, što je pravosnažnom presudom Vrhovnog suda Federacije i utvrđeno.

Među prvo prijavljenim je Dalida Burzić, nekadašnja Glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, a danas sudija Suda Bosne i Hercegovine – javnost neće zaboraviti njenu sramotnu i kriminalnu ulogu u aferi “MEMIĆ”, u skandaloznom policijskom i sudsko-tužiteljskom slučaju bez presedana prikrivanja stvarnih počinitelja krivičnog djela ubojstva DŽENANA MEMIĆA na Ilidži, za koje prikrivanje se ista sumnjiči da je kao Glavni tužitelj nadležnog Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu od stvarnih počinitelja tog zločina i njihovih srodnika primila mito u iznosu od 250.000,00 EURA koji iznos je podijelila sa ostalim ključnim akterima tog prikrivanja (lično je po uputama naručitelja prikrivanja zadržala polovicu te sume, dok je ostatak mita otišao ostalim ključnim prikrivateljima i konstruktorima tog slučaja u Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo, policiji i vještacima, kao i plaćenim novinarima i spin majstorima plaćenicima na pojedinim plaćenim web portalima).

Tadašnji visoki predstavnik OHR-a u BiH Valentin Inzko je više puta u svojim Izvještajima podnijetih Vijeću sigurnosti UN-a spomenuo slučajeve ubistva dva mladića Davida Dragičevića i Dženana Memića, ukazujući na ozbiljne propuste i korupciju u ovim predmetima.

U svome Izvještaju za period od 16. 10. 2019. godine do 15. 04 2020. godine, tadašnji Visoki predstavnik ponovno je podsjetio na dva velika pravosudna slučaja „Dženan Memić“ u Sarajevu i „David Dragičević“ u Banja Luci, ukazujući na izostanak napretka u odnosu na rješavanje ova dva slučaja, a koji su ubijeni pod vrlo sumnjivim okolnostima za što aktivisti optužuju vlasti za prikrivanje – naveo je Inzko, održivši na taj način obećanje, da će UN nastaviti izvještavati o ova dva slučaja!

Dana 05. 11. 2020. godine, tadašnji Visoki predstavnik OHR-a u BiH dr. Valentin Inzko podnio je Vijeću sigurnosti UN-a svoj redoviti Izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini. Izvještaj se odnosi se period od 16. aprila do 15. oktobra 2020. godine, a u njemu se visoki predstavnik osvrće na pandemiju koronavirusa i odgovor bh. vlasti, politiku u našoj zemlji, predstojeće izbore, neriješene slučajeve ubistva dva mlada studenta Dženana Memića i Davida Dragičevića, te ubistva dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Josip Šimić-Đinđić

 

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI