fbpx

ANALIZIRAMO: Sutkinja Suda BiH Azra Miletić pravomoćno je oslobođena – Troškovnik montirane optužnice će biti isporučen građanima BiH!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su dana 26. 02. 2015. godine, postupajući po Naredbi državnog tužitelja Džermina Pašića, uhapsili su sudiju Suda Bosne i Hercegovine Azru Miletić, zbog sumnje da je primala mito u nekoliko predmeta u kojima je sudila, piše Josip Šimić-Đinđić!

Kako je javljala tada Federalna televizija, pripadnici SIPA-e su sutkinju Miletić uhapsili tokom noći. Miletić je bila sutkinja u Apelacionom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine, a priliom njezinog hapenja izvršeni sud tada pretresi na više lokacija u Sarajevu, Bihaću i Tuzli.

“Odlučujući po prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora, Sud Bosne i Hercegovine je dana, 28. februara 2015. godine donio rješenje kojim je djelimično usvojen prijedlog te je prema osumnjičenima Azri Miletić, Senadu Šabiću i Rami Brkiću određen jednomjesečni pritvor. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 25. marta 2015. godine ili do nove odluke Suda” – saopćeno je tada iz Suda BiH.

Kako je tada javljeno iz Državnog suda, “Azra Miletić, Senad Šabić i Ramo Brkić osumnjičeni su za krivično djelo davanje dara ili drugih oblika koristi iz člana 218. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BIH), krivičnog djela kršenje zakona od strane sudije iz člana 238.KZ BiH i krivičnog djela primanje dara ili drugih oblika koristi iz člana 217.KZ BiH”.

Sud BiH je dana, 14. januara 2016. godine donio rješenje u predmetu Senad Šabić i dr. (S1 2 K 017381 15 K) kojim se postupak u odnosu na optuženog Senada Šabića razdvaja, te će se ubuduće voditi pod oznakom Senad Šabić (S1 2 K 020628 16 K) dok se predmet u odnosu na optužene Ramu Brkića i Azru Miletić nastavlja voditi pod oznakom Ramo Brkić i dr. (S1 2 K 017381 15 K).

Predmet Šabić Senad:

U predmetu Azra Miletić (S1 2 K 017381 15 K) Sud BiH je 10. marta 2016. godine donio rješenje o razdvajanju postupka u odnosu na optuženog Ramu Brkić, koji će biti izdvojen u zaseban predmet.

Činjenični osnov potvrđene optužnice u predmetu Azra Miletić i dr:

U optužnici se navodi da su optuženi Senad Šabić i Ramo Brkić, u vremenskom periodu od jula 2014. godine do 26. februara 2015. godine, nakon što je donesena i javno objavljena prvostepena presuda Suda BiH broj S1 2 K 008645 12 K od 18. decembra 2013. godine, kojom su Ramo Brkić i Senad Šabić nepravosnažno oglašeni krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, i osuđeni, i to: optuženi Ramo Brkić na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 11 godina, a optuženi Senad Šabić na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina, u namjeri da sebi pribave korist u žalbenom postupku i utiču na njegov ishod, kako bi se u tom postupku umanjila kazna izrečena prvostepenom presudom Suda BiH ili donijela oslobađajuća odluka, sutkinji Apelacionog odjeljenja Suda BiH, Azri Miletić koja je postupala kao predsjedavajuća Apelacionog vijeća u tom predmetu, putem posrednika S1, obećali dati dar u vidu novca, a potom i dali dio obećanog dara u vidu novca. Na ovaj način bi Azra Miletić u okviru svojih ovlaštenja uticala na donošenje takve odluke, na šta je ona i pristala, pa je u svojstvu sutkinje Apelacionog odjeljenja Suda BiH na ime donošenja povoljnije odluke za optužene Senada Šabića i Ramu Brkića u odnosu na prvostepenu presudu, od posrednika S1, prihvatila obećanja dara u vidu novca, a potom i primila dio obećanog dara-novca, te koristeći ulogu predsjednice vijeća Apelacionog odjeljenja, u okviru sudijskih ovlaštenja, svjesna dužnosti da nepristrasno vodi postupak po svojoj savjesti, uz obezbjeđenje pravičnog suđenja i poštivanje procesnih prava stranaka garantovanih Zakonom o krivičnom postupku BiH, svjesno kršila dužnosti sudije i preduzimanjem procesnih i drugih radnji stvarala uslove za donošenje povoljnije odluke kojom bi u postupku po žalbi, Senad Šabić i Ramo Brkić bili oslobođeni krivnje ili bi im se umanjila kazna izrečena prvostepenom presudom.

Tačke optužnice:

Optužnica tereti optužene Senada Šabića i Ramu Brkića tereti za krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi iz člana 218. stav 1. Krivičnog zakona BiH (KZ BiH) u vezi sa članom 29. KZ BiH, a optuženu Azru Miletić za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. KZ BiH i krivično djelo kršenje zakona od strane sudije iz člana 238. KZ BiH u vezi sa članom 53. stav 1. KZ BiH.

Tok predmeta:

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je dana, 22. juna 2015. godine optužnicu u predmetu Senad Šabić i dr. koja optužene Senada Šabića i Ramu Brkića tereti za krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi iz člana 218. stav 1. Krivičnog zakona BiH (KZ BiH) u vezi sa članom 29. KZ BiH, a optuženu Azru Miletić za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. KZ BiH i krivično djelo kršenje zakona od strane sudije iz člana 238. KZ BiH u vezi sa članom 53. stav 1. KZ BiH.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanom 28. septembra 2015. godine pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda, u predmetu Senad Šabić i dr., optuženi Senad Šabić i Ramo Brkić izjasnili se da nisu krivi za krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi, a Azra Miletić za krivična djela primanje dara i drugih oblika koristi i kršenje zakona od strane sudije.

Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je 11. decembra 2015. godine.

Dana, 03. avgusta 2017. godine Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu u predmetu Azra Miletić kojom je optužena Azra Miletić oglašena krivom da je kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine primila obećanje dara i primila dar, da u okviru svog ovlaštenja izvrši što ne bi smjela izvršiti, čime je učinila krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi. S tim u vezi Sud joj je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 2 (dvije) godine i 6 (šest) mjeseci. Azra Miletić, oslobođena je optužbe da je, kao sutkinja Suda Bosne i Hercegovine, s ciljem da drugom pribavi kakvu korist, prekršila zakon u vršenju svoje službene dužnosti čime bi učinila krivično djelo kršenje zakona od strane sudije.

Sjednica Apelacionog vijeća održana je 21. februara 2018. godine. Sjednica Apelacionog vijeća održana je 20. marta 2018. godine:

Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 06. aprila 2018. godine rješenje od 20.03.2018. godine kojim je uvažena žalba braniteljica optužene Azre Miletić te je ukinuta presuda Suda Bosne i Hercegovine od 03.08.2017. godine i određeno održavanje pretresa.

Istim rješenjem, vođenje krivičnog postupka protiv optužene Azre Miletić, koji se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi pod brojem S 1 2 K 017381 17 Kž 3, prenijeto je na mjesno nadležni Općinski sud u Sarajevu. Apelaciono vijeće je donijelo odluku o prenošenju vođenja postupka na mjesno nadležni sud, shodno odredbi člana 27. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, utvrđujući da u ovom konkretnom predmetu postoje „važni razlozi“, koji opravdavaju prenošenje vođenja postupka. Vijeće je posebno utvrdilo da je prenošenje vođenja postupka na drugi sud neophodno kako zbog procesnih prava optužene tako i zbog očuvanja vanjskog utiska o nepristrasnosti i nezavisnosti Suda Bosne i Hercegovine.

 

Braniteljica optužene Azre Miletić je od samoga početka isticala, da Sud BiH ne može suditi svojoj sudiji, jer se time narušava princip nepristranosti u rad Suda BiH. Apelacijsko odjeljenje usvojilo je ovu žalbu.

Nije nikakva javna tajna, da je Miletićevu uhapsio intimus tadašnje predsjendice Suda BiH Meddžide Kreso, Džermin Pašić.

 

Pravomoćna presuda u predmetu Azra Miletić – ko će odgovarati za montiranu optužnicu?!

Prvostepenom presudom sarajevskog Općinskog suda u Sarajevu od 21. januara 2021. godine Miletić je oslobođena optužbi da je tokom 2014. i 2015. primila obećanje dara, te 5.000 eura, kako bi u jednom predmetu u kojem je postupala kao sudija Apelacionog odjeljenja Suda BiH bila donesena povoljnija presuda.

Nakon tada nepravomoćne presude, kojom je Azra Miletić oslobođena, njezina braniteljica Rešidović, je kazala, da “Šest godina traje ovaj postupak. Ovom presudom se na neki način ispravlja nepravda koja je učinjena Miletić, vrsnom sudiji Suda BiH. Suđenje je bilo javno i svi su mogli vidjeti da dokazi koji su izvedeni u postupku ne samo da ne dokazuju van razumne sumnje, ono što se optužnicom tvrdi, već upravo suprotno, jasno dokazuju njenu nevinost. Ovo je ispravna, zakonita i čestita presuda”, rekla je braniteljica Jesenka Rešidović.

Dana 07. 10. 2021. godine, Kantonalno tužilaštvo KS zatražilo je od Kantonalnog suda u Sarajevu da ukine prvostepenu presudu kojom je sutkinja Državnog suda Azra Miletić oslobođena optužbi za primanje dara i kršenje zakona od strane sudije, te postupak vrati Općinskom sudu na ponovno suđenje, dok je Odbrana predložila da se žalba Tužilaštva odbije kao neosnovana.

Miletić je u svom obraćanju Kantonalnom sudu u Sarajevu kazala da je ovaj postupak, koji traje skoro sedam godina, proizašao iz rada tri tužioca, bivše predsjednice Suda BiH i više sudija protiv kojih je, kako je rekla, podnijela krivične prijave za zloupotrebu položaja.

“Tužilac Oleg Čavka je, svjedočeći u prvostepenom postupku, rekao da je optužena Azra Miletić žrtva Bože Mihajlovića i Meddžide Kreso”, kazala je Miletić i napomenula da je bivša predsjednica Suda BiH nezakonito zatražila od Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) da provodi mjere protiv nje i da je trebalo ukloniti iz procesa odlučivanja.

Dana 27. 12. 2021. godine, prenijeli su mediji, da je Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio presudu sarajevskog Općinskog suda kojom je sutkinja Azra Miletić oslobođena optužbi za primanje dara i kršenje zakona od strane sudije, potvrdila je to za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) braniteljica Jesenka Rešidović.

“Žalba Kantonalnog tužilaštva Sarajevskog kantona je odbijena kao neosnovana i potvrđena je prvostepena presuda”, kazala je Rešidović.

Troškove montirane optužnice plaćat će građani Bosne i Hercegovine:

Prema informacijama ovog portala, troškovi krivičnog postupak u ovome predmetu, zbog montirane optužnice, počev od samoga početka krivičnog postupka, odnosno faze istrage pa nadalje kroz sve faze krivičnog postupka pred Sudom i Tužiteljstvom BiH, a kasnije i pred Općinskim, odnosno Kantonalnim sudom u Sarajevu i Tužiteljstvom KS iznose više od 250.000,00 KM, koji će pasti na teret budžeta BiH, odnosno Federacije. Sami troškovi sudskog postupka padaju na teret budžetskih sredstava, a na osnovu člana 203. ZKP-a FBiH.

Nakon hapšenja Azri Miletić je, kako je na početku istaknuto određen pritvor odlukom Državnog suda. Imajući u vidu da je Miletićeva pravomoćno oslobođena, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u apelaciji broj: AP 4793/14 zauzeo stav, da: “kada se krivični postupak završi presudom kojom je optuženi oslobođen optužbe to pokazuje da je pritvor bio nepotreban, a time i neosnovan, da se za svako lice koje je bilo u pritvoru, a nakon toga pravosnažnom presudom oslobođeno optužbe, smatra da je bilo neosnovano lišeno slobode, bez obzira što je to lišenje slobode bilo zakonito… Dakle, sama činjenica da je određeno lice bilo u pritvoru, a nakon toga pravosnažnom presudom oslobođeno optužbe, automatski znači da je to lice bilo neosnovano lišeno slobode. Ustavni sud ukazuje da samim tim takvo lice ima pravo na naknadu štete (materijalne i nematerijalne)“.

Za očekivati je, da će Miletićeva podnijeti tužbu protiv BiH, zbog neosnovanog hapšenja i pritvora, pretrpljenih duševnih bolova i straha i dr.

Azra Miletić mora biti vraćena na poziciju sudije Suda BiH:

Nakon što je Miletićeva uhapšena, uslijedila je suspenzija iste do okončanja krivičnog postupka protiv iste. Postupak protiv iste okončan je pravomoćno oslobađajućom presudom u predmetu kojeg je prvobitno vodilo državno tužiteljstvo i državni sud, nakon čega je on prebačen na kantonalni nivo pravosuđa u Sarajevu, gdje Miletićeva pravomoćno oslobođena. Samim time prestali su da egzistiraju razlozi, koji su suspenziju držali na snazi, pa će Miletićeva narednih dana morati biti vraćena na posao.

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI