fbpx

Avdina družba pod optužnicama i istragama za kriminal i korupciju!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Ne postoji rječnik kojim bi se mogao opisati plaćeni policijski režimski SDA-ov novinar Avdo Avdić, koji je u konačnici sa „40 godina krenuo od nule“, kako i sam za medije reče, piše Josip Šimić-Đinđić!

Još je davno sveti Ivan Bosco kazao: “Više se klonite loših drugova negoli ujeda otrovne zmije”
Da li je istinita tvrdnja “S kim si, takav si”? Ljudi kojima smo okruženi utiču na to, kakav će biti naš pogled na svijet i kako će nas drugi gledati i promatrati! Ako samo malo promislite o toj rečenici, već će vam se sada upaliti žarulja u glavi i skužit ćete da je to zapravo tako. Koliko puta vam se dogodilo da koristite tuđi rječnik, tuđe ekspresije, tuđe poštapalice, ili čak počinjete ličiti na nekog drugog? Ako se družite s tri lopova, ili kriminalca i sami ćete postati lopov. Veća je šansa da će oni utjecati na vas nego vi na njih, to vrijedi za sve ostale osobnosti.

Tako je Avdo Avdić družeći se i pijući kave s vremena na vrijeme sa licima koja u postupku pred nadležnim pravosudnim organima u Bosni i Hercegovini imaju status optuženih lica za visoku korupciju i kriminal, ili u predmetima nadležnih tužiteljstava u BiH imaju status osumnjičenih osoba za različita krivična djela, postao zapravo samo jedan od njih.

Avdina družba!
Nije više javna tajna, a sam je i Avdić više puta za medije ponovio, da on “pije kavu sa svakime”! Taj “svako” mogu se uglavnom svesti na imena koja su dobro poznata pravosudnim i policijskim organima Bosne i Hercegovine, sa obloženim debelim policijskim dosjeom u pravosudnim i policijskim strukturama.

Jedan od takvih s kojim Avdić uvijek “kumuje” jest nekadašnji ministar sigurnosti BiH i aktuelni poslanik u Parlamentu BiH Dragan Mektić, poznat javnosti po svojoj vulgarnosti, psovanju i vrijeđanju, optuženik za visoku korupciju pred Sudom Bosne i Hercegovine po optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine, dok u više predmeta u postupku Tužilaštva BiH, Dragan Mektić ima status osumnjičenog lica za različita koruptivna krivična djela!

Mektiću se trenutno sudi pred Sudom BiH za visoku korupciju. Zajedno s Mektićem, optužen je i Igor Golijanin, njegov, također, sada već bivši šef Kabineta ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH, ali i pomoćnik ministra sigurnosti Samir Agić i Edin Garaplija, u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija – INZA d.o.o. Sarajevo.

Prema navodima optužnice, navedene osobe su zloupotrebom položaja i ovlasti počinile krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zloupotreba položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, a koji je finansiran od delegacije Evropske unije u BiH, a vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

Avdo Avdić i danas priznaje da sjedi s Mektićem i kavu pije, kao što je sjedio i prije!
Tijekom 2020. goidne, Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića i rukovoditelja Odsjeka za cyber sigurnost OSA-e Muhameda Pekića, potvrđeno je tada iz Tužiteljstva BiH za medije. Optužnica je potvrđena, a postupak pred Sudom BiH je okončan pravomoćno oslobađajućom presudom.

„Optuženi Mehmedagić i Pekić su se teretili, da su, tijekom kolovoza 2020. godine, zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA. Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i službene zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima”, navodilo se tada u priopćenju državnog tužilaštva!

Optužnica protiv Mehmedagića i Pekića je bila podignuta i od strane suda potvrđena, u vezi sa slučajem izuzimanja snimke videonadzora u jednoj poslovnici JP Pošta u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Naime, sumnja se da je snimka izuzeta protuzakonito i da nije služila interesima prikupljanja obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost BiH, kako je navedeno, već da je iskorišten za osobne obračune s političkim neistomišljenicima te su ti snimci upravo objavljeni kod Avde Avdića iako je imao oznaku “interno”. Mehmedagić je bio optužen da je naložio Pekiću da istraži tko je podnio anonimnu krivičnu prijavu protiv njega državnom tužiteljstvu, da bi on potom izuzeo snimku iz JP Pošta, i dostavio ih Avdi Avdiću na objavu!

Nakon prethodne istrage, Osman Mehmedagić – Osmica je zapao pod novu istragu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog koruptivnog krivičnog djela zloupotrebe položaja.

Tužilaštvo BiH, podsjećamo, donijelo je bilo novu naredbu o provođenju nove istrage protiv generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića, ministra sigurnosti Selme Cikotića i penzionisanog službenika OSA-e Muriza Druškića, koji je aktuelni član Drugostepene komisije Vijeća ministara za postupanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera. Mehmedagić, Cikotić i Druškić osumnjičeni su bili za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi sa nezakonitim imenovanjem i učestvovanjem u radu Komisije, što je izazvalo za posljedicu stvaranje opće pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosnih provjera.

U ovome predmetu, u vezi sigurnosnih provjera, optužnica je dva puta podizana, no Sud BiH ju nije potvrdio.
Direktor OSA-e BiH Osman Mehmedagić – Osmica je pod novom, još uvijek aktivnom istragom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u aferi “Diploma”, zbog koje je prije par mjeseci hapšen bio. Istragom se tereti za falsifikovanje diplome, a u navedenom se očekuje podizanje optužnice. Pod istragom su i Mehmedagićevi saučesnici Denis Prcić i dr., koji su također u sklopu istrage bili hapšeni i pritvarani.

Sa svima njima Avdo Avdić u „slobodno“ vrijeme pije kave, dok istodobno piše o kriminalu i korupciji.
Već sam ranije pisao, da je to što je Avdo Avdić „dobio nogu“ sa Žurnal magazina, te se nakon toga privremeno bio skrasio u Vildaninom „Oslobođenju“, a nakon toga pokrenuo svoj portal Istraga.ba kojeg financira Osmica, jest Avdićeva bliska povezanost sa paraobavještajnim policijskim sarajevskim podzemljem, te osobama koje su od nadležnih tužilaštava pred bh. sudovima optuženi za organizirani kriminal i visoku korupciju, ili su trenutno pod istragom organa gonjenja – Tužilaštava.

Drugi razlog jest u tome, Avdićeva bliska povezanost sa visokim funkcionerima SDA stranke, koji su također optuženi za korupciju, prvenstveno Asimom Sarajlićem, koji je od ranije poznat Tužilaštvu Kantona Sarajevo, tako što je optužnicom u okviru predmeta “Bosna” obuhvaćen krivičnim djelom udruživanja radi činjenja krivičnih djela, u vezi s krivičnim djelom primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te krivično djelo protuzakonitog posredovanja. Potvrđena Optužnica Tužilaštva Kantona Sarajevo tereti Zukića da je sa Safetom Bibićem organizovao grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako te Ramiz Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u Elektroprivredi. Ista optužnica bivšeg direktora Elektroprivrede BiH Eseda Džananovića tereti za zloupotrebu položaja, a Asima Sarajlića za primanje nagrade ili koristi za trgovinu utjecajem. Suđenje je u toku.

No, to nije sve!
Dana 27. 12. 2021. godine, Općinski sud u Sarajevu potvrdio je novu optužnicu Tužiteljstva Kantona Sarajevo protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića zbog krivičnog djela davanja dara i drugih oblika koristi. Radi se o aferi “Snimak”.
Optuženi se terete da su od 20. do 25. februara 2020. prije zakazanih unutarstranačkih izbora SDA za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo na kojem su predloženi kandidati bili Semir Efendić i Fikret Prevljak, posredstvom Muhameda Šehovića ugovorili sastanak sa delegatom Velidom Tvrtkovićem, kojem su obećali da će korištenjem svog utjecaja na osnovu pozicija unutar SDA, zaposliti njegovu suprugu.
Tužiteljica je za glavni pretres predložila saslušanje tri svjedoka, tri vještaka i više od 70 materijalnih dokaz, potvrdila je portparol Tužilaštva KS Azra Bavčić.
Podsjećamo, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić (SDA) objavio je u februaru prošle godine snimak o malverzacijama u pozadini unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. Glavni akter na snimku kojeg je objavio Efendić je predsjednik Kadrovske komisije i potpredsjednik SDA Asim Sarajlić.
Ovo nije prvi slučaj u kojem će Sarajlić u sudsku klupu. Sudi mu se u aferi “Bosna”. Osumnjičeni je i aferi “Respiratori”, tačnije proširenoj istrazi Tužilaštva BiH.
Na slici koju objavljujemo vidi se, kako Avdo Avdić sjedi u društvu funkcionera SDA stranke Asima Sarajlića, koji je zvanično od strane Tužilaštva Kantona Sarajevo (KTKS) optužen sa krivično djelo „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ u vezi sa drugm krivičnim djelima.
Josip Šimić-Đinđić

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI