fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DOHAKALI SKY TETKI DIANI KAJMAKOVIĆ: Isključena iz tužilačkog Tima, koji su radili na raspakivanju Sky i anom aplikacije. Evo šta kažu iz Tužilaštva BiH za Dnevno.ba!

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić Đinđić

Diana Kajmaković, zamjenica glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i šefica Posebnog odjela za borbu protiv organiziranog kriminala, privrednog kriminala i korupcije,  isključena je i smijenjena sa čela tužilačkog tima Tužilaštva BiH koji već mjesecima dešifruje, raspakuje i slaže mozaike iz poruka izvučenih iz aplikacija “skaj” i “anom”, koju su kriminalci i narkodileri i narkomafijaši, uključujući i policijske službenike u BiH, koristili za dogovaranje i slanje informacija za prijevoz, ugovaranje i transport droge, pa čak i naručivanje ubistava potvrđeno je portalu Dnevno.ba iz Tužilaštva BiH, piše Josip Šimić-Đinđić!

„U vezi vašeg upita možemo odgovoriti, da je Tužilaštvu BiH dostavljena informacija o komunikaciji između dva kriminogena lica, koja su u razgovoru pominjala ime tužiteljice Diane Kajmaković. O svemu navedenom vrše se provjere, a radi zaštite rada na predmetima, kao i na traženje tužiteljice Kajmaković ista je izuzeta od rada na navedenim predmetima dok se ne utvrde sve činjenice“ – naveli su iz Tužilaštva BiH u odgovoru na novinsko pitanje portala Dnevno.ba.

Opis nije dostupan.

Federalni mediji su naveli da je Kajmakovićeva sklonjena iz tužilačkog tima koji mjesecima dešifruje, raspakuje i slaže mozaike iz poruka koje su izvučene iz aplikacija “skaj” i “anom”, a ova informacija je potvrđena za Dnevno.ba.

„Radi se o opsežnoj istrazi odnosno sklapanju kriminalnog mozaika iz poruka koje su krimosi slali preko kriptovanih aplikacija“ – naveli su federalni mediji i istakli da je poznato da su “stručnjaci zapadnih službi prošle godine razbili kod aplikacija, te da su one postale rudnik informacija koje tužioce i policijske agencije vode do izvršilaca raznih krivičnih djela”.

Kajmakovićeva, kako navode, više neće imati pristup osjetljivim informacijama iz istrage, niti će biti dio tima koji je vodila. Kajmakovićeva je, kao šef Odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju, bila na čelu tima koji je formiran kako bi prikupljao i analizirao materijale iz kriptovanih razgovora kriminalaca. Tim je podatke dobivao iz Evropola i američkih agencija, kao što je FBI.

Podacima su raspolagale i neke policijske agencije. Ranije se spekulisalo da se u nekim komunikacijama spominje Kajmakovićeva, ali su prošle sedmice analitičari Ministarstva unutrašnjih poslova MUP Kantona Sarajevo „ulovili“ konkretnu prepisku Kajmakovićeve. MUP KS je o svemu odmah obavijestio glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića, te Visoki sudski i tužilački savjet BiH.

„Vrlo brzo za aferu saznaju i kolege iz Europola, te FBI-a, te traže da se tužilac Kajmakovićeva skloni iz istrage dok se ne utvrde sve okolnosti njenih komunikacija putem aplikacije `skaj`“ – naveli su federalni mediji. Kajmakovićeva je jedan od kandidata za glavnog tužioca Tužilaštva BiH i prijavila se na konkurs koji je nedavno okončan, a po svemu sudeći ovaj skandal će je isključiti u izboru.

Portal Dnevno.ba je još 08. ožujka 2022. godine, objavio članak: „SKY DAMA – DIANA KAJMAKOVIĆ tražila apartman za sabotiranje istrage protiv lica na sky aplikaciji šifriranoj kao „Direktor“ – Sabotira predmet „Dženan Memić“, a u kojem članku smo tada između ostaloga naveli:

„…Pored ovih „prezaduženih zadataka“, Diana Kajmaković ima zadatak, da sabotira do sada najozbiljniju istragu protiv narkomafije, a koju čine i u koju su umiješani između ostaloga i visokorangirani policijski službenici u BiH, a koja grupa je otkrivena zahvaljujući Sky aplikaciji, koju su kriminalci i narkodileri i narkomafijaši, uključujući i policijske službenike u BiH, koristili za dogovaranje i slanje informacija za prijevoz, ugovaranje i transport droge, pa čak i naručivanje ubistava. Diana Kajmaković, kao šef Tima tužilaca koji istražuje ovu kriminalnu grupu – a to je poznato i agencijama za sprovođenje zakona – odaje informacije i dokaze i ovog spisa glavno osumnjičenima u kojem je istragom obuhvaćen i direktor OSA-e BiH Osman Mehmedagić – Osmica, jer su prilikom hapšenja i pretresa Bojana Cvijetića, nekadašnjeg Mektićevog savjetnika, pronađeni povjerljivi dokumenti OSA-e BiH o narko grupama i narko mafiji. Tužioci sumnjaju, da je takve akte Osmica putem Mektića Cvijetiću dostavljao. Cvijetić je uhapšen upravo zbog njegove, pa i glavne povezanosti sa trgovinom droge, a spominje se njegova uloga i u brojnim likvidacijama. Po Naredbi Suda Bosne i Hercegovine sprovode se posebne istražne radnje prema određenim licima, koja su povezana sa narkomafijom i drugim inkriminirajućim, vrlo ozbiljnim aktivnostima, a koje zajedno sa drugim tužiocima, „radi“ Diana Kajmaković. Tako se Diana Kajmaković – prema našim informacijama – „upecala“ na vlastite posebne istražne radnje, pa je u više navrata, svjesna i znajući, da se na Tužiteljstvu BiH sprovodi aktivna krivična istraga, te da je dužna da čuva tajnost istrage, nalazila se sa osobom, koja na inkriminiranoj aplikaciji koristi ime „Direktor“, koji je blizak Edinu Gačaninu, kojeg policijske agencije povezuju sa trgovinom narkoticima, tražeći od istog protuuslugu u vidu skupocjenog apartmana, kako zauzvrat ne bi bio „počašćen“ hapšenjem i optužnicom, a trenutno sa toga predmeta – prema informacijama – Diana Kajmaković želi eliminirati državnu tužiteljicu Elviru Stanojlović, koja je upravo „Direktora i dokumentirala“! „Protiv svakoga Diana otvori predmet, fol radi, a u stvari skuplja informacije trgujući istima, okorištavajući se tako“ – tvrdi dobro upućeni izvor…“!

Sky tetka – Kajmaković važi i za tužiteljicu blisku direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću, obavještajnoj perjanici SDA stranke, za kojeg se također špekulira da je bio jedan od korisnika spornih aplikacija, zajedno sa načelnikom Kriminalističko-istražnog odjela SIPA-e Vahidinom Šahinpašićem, koji je također koristio Sky aplikaciju. Zanimljivo je da je tužiteljica Kajmaković na početku raspakivanja aplikacija prijavila određene prijetnje, o čemu su mediji bombastično izvijestili, te zatražila dodatnu zaštitu od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Međutim, naknadnom provjerom, nikakve prijetnje nisu pronađene, a njezina prijava je bila lažna samo kako bi dobila raskošno policijsko 24-časnovno osiguranje pod rotacijom, a njezina djeca Din i Ada Kajmaković su godinama vozani u policijskim i diplomatskim vozilima.

Ako prolazite Sarajevom, kada Sky tetka ide u kolima pod pratnjom obavezno se zatvori najmanje pet ulica dok Sky tetka ne prođe.

 

Diana Kajmaković nije isključena i smijenjena sa čela Tima tužilaca, zbog toga što ju u komunikaciji dva kriminogena lica spominju, odnosno nije se radilo u komunikaciji o bilo kakvoj ugroženoj sigurnosti Sky tetke, nego zbog toga što – prema informacijama ovog portala – dva kriminogena lica navode njezinu koruptivnu ulogu u predmetima „Sky i Anom“, odnosno kako imaju korist od Diane Kajmaković, a koju koruptivnu ulogu smo opisali u tekstu 08. 03. 2022. godine, u kojem je za novac i mito odavala informacije, dokaze i spise onima protiv kojih je Tužilaštvo BiH sprovodilo istragu u navedenim predmetima, tražeći zauzvrat protuuslugu.

U komunikaciji dva kriminogena lica, spominju se „apartmani i pare“ koje su Kajmakovićki dali, te „kako ova (ženski rod) iz Tužilaštva BiH kaže, da će biti sve ok… čuli smo se danas…možemo biti mirni…ide istraga u drugom smjeru…javlja mi ova iz Tužilaštva BiH…dobili smo informacije od ove…nagodna je ona..“.

Analitičarima Ministarstva unutrašnjih poslova MUP Kantona Sarajevo je trebalo vremena da „ulove“ konkretnu prepisku Kajmakovićeve. Nije bilo teško odgonetnuti da se radi o ženskoj osobi iz Tužilaštva BiH. MUP KS je o svemu odmah obavijestio glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića, te Visoki sudski i tužilački savjet BiH. Svi su se pitali „ko je ova iz Tužilaštva BiH“, sve dok ju ova kriminogena lica nisu imenovala i „pohvalila“ njezin rad naročito jer dobro „radi“ svoj posao prema onima koji joj daju „i šakom i kapom“!

Naime, dana 11. 04. 2022. godine, pozivom na broj predmeta: A-568/21 od 18. 03. 2022. godine, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH informiran je dopisom sa prilozima, da Diana Kajmaković radi na sabotaži predmeta „Sky i Anom“, te premeta Dženan Memić, u vezi ostalih koruptivnih i kriminalnih aktivnosti iste u ovim predmetima. Kreću provjere, koje su Sky tetki dohakale.

Opis nije dostupan.

Veoma je interesantno, da je predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija nakon smjene Gordane Tadić, predložio Sky tetku za v.d. glavnog tužioca BiH, no prijedlog njegov nije dobio podršku, jer ‘ko imalo prati rad Sky tetke, zna, da je njezina karijera obilježena skandalima i koruptivnim aferama, a da li će je ova nova afera koštati slobode i fotelje ostaje da vidimo.

VEZANI TEKST:

SKY DAMA – DIANA KAJMAKOVIĆ tražila apartman za sabotiranje istrage protiv lica na sky aplikaciji šifriranoj kao „Direktor“ – Sabotira predmet „Dženan Memić“!

 

 

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});