fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

GDJE JE ZAPELO: ŠTA JE SA KRIVIČNOM ISTRAGOM I NAJAVLJENOM OPTUŽNICOM PROTIV DIREKTORA OSA-e OSMANA MEHMEDAGIĆA?!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Dana 14. 07. 2021. godine, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo postupajući po nalogu Tužilaštva BiH uhapsili su tada Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), potvrdio je ta za bh. medije Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS, piše Josip Šimić-Đinđić!

“Postupajući po zahtjevu Tužilaštva Bosne i Hercegovine policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo lišili su slobode O.M. iz Sarajeva i isti nalazi u službenim prostorijama na kriminalističkoj obradi. U vezi sa navedenim, pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS poduzimaju određene operativne i kriminalističko istražne mjere i radnje na području Kantona Sarajevo”, stojalo je tada u saopćenju MUP-a KS.

Lišenje slobode realizirali su policajci MUP-a Kantona Sarajevo. Tužilaštvo BiH još uvijek vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca.

Ranije je u sklopu ove krivične istrage bio uhapšen i pritvoren Denis Prcić, koji se sumnjiči, da je nelegalno izdao diplomu direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću. Službenici Uprave policije MUP-a KS-a, uhapsili su Mehmedagića u srijedu ujutro, 14. jula 2021. jer državno tužiteljstvo vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za navedena kaznena djela, a u vezi s aferom “Diploma”, u kojoj je u junu 2021. uhapšen i direktor i osnivač Američkog univerziteta u BiH Denis Prcić. Prcić se sumnjiči da je ilegalno izdao diplomu Mehmedagiću. Sud Bosne i Hercegovine Denisu Prciću je 20. juna 2021. godine odredio jednomjesečni pritvor u sklopu ove krivične istrage.

Nakon hapšenja Osmice, dana 15. 07. 2021. godine, Sudu BiH predloženo je tada od strane Tužilaštva BiH određivanje jednomjesečnog pritvora za uhapšenog Osmana Mehmedagića Osmicu, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Pritvor je tada predlažen iz razloga opisanih u članku 132. tačke b) i d), odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i iz razloga što bi puštanje osumnjičenog na slobodu, moglo prouzročiti uznemirenje javnosti i građana, s obzirom da su već evidentirani elementi narušavanja sigurnosti, povezani sa lišenjem slobode navedenog osumnjičenog.

Državni tužilac Oleg Čavka je tada na ročištu za određivanje pritvora, obrazložio zahtjev tvrdeći da bi Mehmedagić baravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke. Najavio je tada u narednih 30 dana ispitivanje svih svjedoka, studente Američkog univerziteta i uposlenike OSA-e te podizanje optužnice.

Dana 16. 07. 2021. godine, Sud Bosne i Hercegovine je donio rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora osumnjičenom Osmanu Mehmedagiću, a određene su mu mjere zabrane, saopćeno je tada iz Suda BiH.

“Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora osumnjičenom Osmanu Mehmedagiću donio je dana 16.07.2021. godine rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva. Istovremeno su prema osumnjičenom Osmanu Mehmedagiću, u smislu člana 126.b. stav 2. Zakona o krivičnom postupku, izrečene mjere zabrane i to: zabrana sastajanja sa određenim osobama iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BiH na način da se osumnjičenom Osmanu Mehmedagiću zabranjuje međusobno kontaktiranje na bilo koji način sa drugim osumnjičenim licima Denisom Prcićem, Melisom Belkić-Mujkanović, Emirom Mujkanovićem, te kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine u ovom krivičnom predmetu, uključujući i približavanje istima na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o predmetu sa bilo kojom osobom osim sa braniocima”, navodilo se u saopćenju iz Suda BiH.

Dodaje se kako “osumnjičeni Osman Mehmedagić u cilju redovnog obavljanja funkcije na kojoj se nalazi, izuzetno može komunicirati sa svjedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine i drugim osobama na udaljenosti i manjoj od 50 metara, ali mu se zabranjuje da sa tim osobama razgovara o ovom predmetu. O svakom takvom kontaktu dužan je prethodno obavijestiti postupajućeg tužioca”.

Iako je Čavka još u srpnju 2021. godine najavio optužnicu protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, međutim to se ni nakon skoro 6 mjeseci od hapšenja nije dogodilo.

Josip Šimić-Đinđić

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});