fbpx

Kako je Tužilaštvo Kantona Sarajevo htjelo „zadeverati“ inspektora FUP-a Nermina Šehovića, koji je istraživao slučaj ubistva Dženana Memića!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Prošlo je više od 20-ak dana otkako je u svojstvu svjedoka pred Sudom Bosne i Hercegovine, kao svjedok optužbe saslušan inspektor Federalne uprave policije Nermin Šehović, u krivičnom predmetu, broj: S1 2 K 040832 21 K, protiv optuženih: 1. Mutap Zijada, rođenog 1959. godine u Sarajevu; 2. Ramić Alise (ranije Mutap), rođene 1996. godine u Njemačkoj; 3. Dupovac Hasana, rođenog 1973. godine u Hadžićima; 4. Barić Josipa, rođenog 1963. godine u Sarajevu; i 5. Ožegović Muamera, rođenog 1981. godine u Foči, koji teče krivični postupak po optužnici Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, broj: T20 0 KTO 0014404 18 od 09. 07. 2021. godine, a koja optužnica je podignuta i potvrđena od strane Suda BiH, po krivičnoj prijavi sarajevskog advokata Ifeta Ferageta, pravnog zastupnika obitelji Memić: piše Josip Šimić-Đinđić!

⦁ Podsjećamo, optuženi se terete da su, u periodu od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili grupi za organizirani kriminal, formiranoj od strane Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić sin Muriza, rođen 1994. godine, zadobio teške fizičke ozljede opasne po život dana 08.02.2016. godine u Velikoj Aleji, općina Ilidža, usljed kojih ozljeda je 15.02.2016. godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo. U optužnici se navodi da su optuženi vršili prikrivanje dokaza i počinilaca fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica, te preduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić Dženan zadobio teške fizičke ozljede opasne po život.

Inspektor FUP-a Nermin Šehović saslušan pred Sudom BiH!

Inspektor Nermin Šehović, službenik Federalne uprave policije (FUP) i član Ad-hoc komisije Skupštine KS koja je istraživala slučaj stradanja Dženana Memića, je 31.03.2022. godine, svjedočio u Sudu BiH u predmetu “Zijad Mutap i drugi”. Šehović je u svoj izvještaju, u istrazi koju je naložila Skupština KS, napisao sve informacije, kao i ostale nepravilnosti u provođenju istrage u slučaju Dženan Memić. Rekao je, da se tokom istrage susretao sa opstrukcijama, te da prva četiri mjeseca iz MUP-a KS nije mogao dobiti neophodnu dokumentaciju. Također, izjavio je, da je na Ad-hoc tijelo pritisak vršilo i Tužilaštvo Kantona Sarajevo (op.a. na čelu tada sa Dalidom Burzić).

Prilikom svoga svjedočenja, Nermin Šehović je kazao na Sudu BiH, da je dobio informaciju, da “mu je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo skrenuta pažnja, da spremaju nešto da ga „zadeveraju“, implicirajući na montirani sudski postupak, zbog toga što je radio na raskrinkavanju monstrouznog plana Tužilaštva KS u zataškavanju ubistva Dženana Memića, pa se osveta mogla i očekivati.

„Iz Kantonalnog tužilaštva KS čak mi je skrenuta pažnja da se nešto sprema “da me zadeveraju” – kazao je Šehović, dodavši da ga to nije zaustavilo u namjeri da ispuni svoju zadaću. Dalje, je svjedočeći kazao, da su članovi ad hoc tima, koji su uz njega još činili Almin Mustajbašić iz SIPA-e i Jusuf Zornić iz MUP-a KS, bili pod pritiskom.

Zadeveranje Nermina Šehovića je uskoro krenulo – paralelno dok je istraživao slučaj ubistva Dženana Memića u ad hoc tijelu, ali i kasnije!

U Bosni i Hercegovini, koja je podjelom na dva entiteta učinjena funkcionalno invalidnom, malo što funkcionira u skladu sa europskim civilizacijskim standardima, jer nevjerojatna količina političke i pravosudne bahatosti, zataškavanja krivičnih djela, te montiranih optužnica, kontinuirano upropaštava ovu zemlju strovaljujući ju na civilizacijsko dno.

Ugledni sarajevski odvjetnik Ifet Feraget je više puta za medije kazao: „tužilačka ovlaštenja u Bosni i Hercegovini su ogromna, a odgovornost nikakva“! O svemu tome, tako svjedoči slučaj kantonalne tužiteljice Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo Nevene Cvrtak ranije Aličehajić, inače supruga Roberta Cvrtka, inspektora FUP-a, koji je po zanimanju teolog i bivši svećenik, kojeg je Vatikan – Sveta Stolica Dekretom otpustila, te interdiktom “ad divinis” suspendirala, iz redovničkog i svećeničkog staleža, te ga istim svela na laički stalež, oduzevši mu sve svećeničke i redovničke ovlasti, bez bilo kakvih civilnih i kanonskih prava, zbog bluda i kršenja VI. Božje zapovijedi!

Dekrete o otpustu i suspenziji potpisali su tadašnji papa Ivan Pavao II., koji je proglašen svetim i papa Benedikt XVI – Prizivni sud Njegove Svetosti.

Portal Dnevno.ba je o ovome pisao, ali vrijedi podsjetiti čitatelje!

Prema informacijama portala Dnevno.ba, (o čemu smo pisali) u Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo „kiseli“ se kazneni predmet protiv inspektora SIPA-e Muhameda Šehovića, (ili je eventualno isti pripadnik DKPT-a) koji se sumnjiči, da je nezakonito uzeo traktor od donacije nakon poplava 2014. godine, koje su pogodile određena područja Bosne i Hercegovine nakon obilnih padalina. Imenovani se tereti također, da je na sumnjiv način dobio i bespovratni kredit, dok je s druge strane zataškan u vezi istoga još jedan predmet, kada je nakon kraće prepirke i svađe svome suparniku razbio čelo, te je od udarca pola čela od plastike imao.

Montiranje istrage Nerminu Šehoviću – zadeveravanje!

I umjesto, da kantonalna tužiteljica Kantona Sarajevo Nevena Cvrtak Aličehajić u svojstvu osumnjičenog sasluša policijskog službenika Muhameda Šehovića, tužiteljica Cvrtak Aličehajić je svojstvu osumnjičenog „štamparskom greškom“ saslušala inspektora Federalne uprave policije (FUP) Nermina Šehovića, koji je bio predsjedatelj Ad hoc tijela, kojeg je imenovala Skupština Kantona Sarajevo za slučaj Dženan Memić!

Opis nije dostupan.

Više od sat vremena – prilikom ispitivanja u svojstvu osumnjičenog Nermina Šehovića – je trebalo tužiteljici Neveni Cvrtak ranije Aličehajić da „skonta“, da je pozvala u svojstvu osumnjičenog pogrešnu osobu – Nermina Šehovića, umjesto što je trebala da pozove u svojstvu osumnjičenog Muhameda Šehovića. Nakon što je Nermin Šehović, prilikom ispitivanja, više puta kazao, da nema veze sa djelima koja mu se na teret stavljaju, te da je očigledno riječ o nesporazumu, tužiteljica Cvrtak Aličehajić se nije niti izvinula za neugodnost koju je Nerminu Šehoviću priredila, osim što mu je rekla: „Šta hoćeš, barem nisi uhapšen“!

Njemački sudija R. Priebe je u svome izvještaju o pravosuđu BiH jasno naglasio, da se „krivično pravosuđe u BiH ne bori protiv ozbiljnog kriminala i korupcije“!

Portal Dnevno.ba je pisao, koje je neugodnosti u režiji Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo, točnije kantonalne tužiteljice KS Nevene Cvrtak r. Aličehajić doživio pošteni i časni inspektor Federalne uprave policije Nermin Šehović, koji je bio predsjedatelj Ad hoc tijela, kojeg je imenovala Skupština Kantona Sarajevo za slučaj Dženan Memić, a koje „Ad hoc“ tijelo, je nakon provedene analize nad zakonitošću rada MUP-a KS u predmetu „Dženan Memić“ zaključilo: da je uvidom u konkretan spis, kada je u pitanju zakonito postupanje policijskih službenika MUP-a KS, koji su poduzimali službene radnje u predmetu „Dženan Memić“, te na osnovu obavljenih razgovora, proizlazi sumnja, da su pripadnici MUP-a KS počinili više stotina prekršaja u predmetu “Dženan Memić”!

Da ponovimo, i umjesto, da kantonalna tužiteljica Kantona Sarajevo Nevena Aličehajić u svojstvu osumnjičenog sasluša Muhameda Šehovića, tužiteljica Cvrtak Aličehajić je u svojstvu osumnjičenog „štamparskom greškom“ saslušala inspektora Federalne uprave policije (FUP) Nermina Šehovića. Više od sata je trebalo tužiteljici Aličehajić da „skonta“, da je pozvala u svojstvu osumnjičenog pogrešnu osobu – Nermina Šehovića, umjesto što je trebala da pozove u svojstvu osumnjičenog Muhameda Šehovića. Kao što je rečeno, tužiteljica Cvrtak Aličehajić „štamparskom greškom“ saslušala je Nermina Šehovića umjesto što je trebala Muhameda Šehovića. Međutim, da li je riječ o štamparskoj greški, ili tada poruci upozorenja u vidu neugodnog zadeveravanja „Nermine povuci se vidiš koliko smo moćni“, sami zaključite.

Nova saznanja do kojih je došao portal Dnevno.ba jasno i nedvosmisleno ukazuju, da je kantonalna tužiteljica Nevena Cvrtak r. Aličehajić sa određenim djelom pripadnika Federalne uprave policije, kao i sa svojim suprugom Robertom Cvrtkom, inspektorom Federalne uprave policije i određenim djelom pripadnika FUP-a, ipak pokušala na montirati istragu i optužnicu Nerminu Šehoviću, da ga „zadeveraju“!

Opis nije dostupan.

Pored Nermina Šehovića, podobni istražitelji Federalne uprave policije, bliski kantonalnoj tužiteljici Neveni Cvrtak r. Aličehajić posredstvom njezinog supruga Roberta Cvrtka, uposlenika i inspektora FUP-a su namjeravali, da lažno optuže Nermina Šehovića, da je dobio traktor. Nermin Šehović je kazao da nema veze sa djelima koja mu se na teret stavljaju, te da je očigledno riječ o nesporazumu, tužiteljica Cvrtak Aličehajić se nije niti izvinula za neugodnost koju je Nerminu Šehoviću priredila, osim što mu je rekla: „Šta hoćeš, barem nisi uhapšen“, ali je nastavila da unatoč tome istražuje Šehović Nermina preko svoga supruga Roberta Cvrtka.

Na udaru ove grupe našao se bio i inspektor FUP-a Zijad Hodžić.

Nesporno je, da ni Nermin Šehović ni Zijad Hodžić nisu dobili traktore, već je traktor dobio Muhamed Šehović, a koji predmet se „kiseli“ u ladici Tužiteljstva KS. Da stvar bude još očitija, kompletnu akciju kodnog naziva „Farma“, protiv Nermina Šehovića i Zijada Hodžića, vodio je suprug kantonalne tužiteljice Nevene Cvrtak r. Aličehajić, Robert Cvrtak, dok je ona bila postupajuća tužiteljica, koji je na sve moguće načine očigledno pokušao na montirati proces Nerminu Šehoviću.

Kad je već utvrđeno, da Nermin Šehović ni Zijad Hodžić nisu primili nikakve donacije (traktore) već je to primio Muhamed Šehović, zabrinjava činjenica, da su pojedina prethodno imenovana lica nastojala po svaku cijenu da takvu neosnovanu optužbu „prikače“ Nerminu Šehoviću. Nije jasno, da li se ovdje radi o osveti Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo prema Šehović Nerminu zbog njegove časne i poštene uloge u predmetu Dženan Memić.

Ko je Robert Cvrtak?

Robert Cvrtak je suprug kantonalne tužiteljice Nevene Cvrtak r. Aličehajić. Ima završen katolički teološki fakultet, te je bio zaređen za svećenika Katoličke Crkve. Nakon što se ogriješio o 6. Božju zapovijed „ne sagriješi bludno“, odlukom Svete Stolice otpušten je iz Katoličke Crkve, te mu je zabranjen bilo kakav daljnji angažman na području vjere i morala, kao i bilo kakvo predavanje u školama. U Federalnoj upravi policije zaposlio se posredstvom i uz vezu profesora na Pravnom fakultetu UNSA Zdravka Lučića. Cvrtak je jedno vrijeme bio i portparol FUP-a.

Predmet „Dženan Memić“ – zataškavanje ubistva u režiji Tužilaštva KS!

Javnost je upoznata o ovome slučaju, da je u predmetu „Dženan Memić“ postalo evidentno, da je pod vodstvom Dalide Burzić, izvršeno svjesno i namjerno zataškavanje i prikrivanje dokaza u slučaju ubojstva Dženana Memića, s ciljem ne otkrivanja pravih ubojica Memić Dženana, pri čemu su u toj namjeri, slučaj smrti Dženana Memića procesuirali kao kazneno djelo iz oblasti „Ugrožavanja javnog prometa“, a ne kao kazneno djelo „Ubojstva“, te lažno optužene dvije osobe Ljubo i Bekrija Seferović, a koje s kritičnim događajem nisu uopće ni povezane, što je pravomoćnom presudom Vrhovnog suda F BiH, i utvrđeno! Svi, koji su istraživali ove namjerne propuste Dalide Burzić, našli su se na radaru Tužilaštva KS.

Tužilaštvo KS, tada na čelu sa Burzić, je optužilo Ljubu i Bekriju Seferovića, da su u saobraćajnoj nesreći skrivili smrt Dženana Memića. U maratonskom i montiranom procesu Ljubi i Bekriji Seferoviću, Kantonalni sud u Sarajevu donio je dva puta oslobađajuću presudu. U zaključku presude stoji, da je „Sud došao do zaključka, da nema pouzdanih dokaza, da su optuženi Ljubo i Bekrija Seferović počinili krivičnopravnu radnju, koja im se stavlja na teret“. Presuda je dva puta ukidana od strane Vrhovnog suda F BiH.

I konačno, Vrhovni sud Federacije BiH donio je pravomoćnu presudu, kojom se Ljubo i Bekrija Seferović oslobađaju od optužbe, da su odgovorni za smrt Dženana Memića: „Mi nalazimo da za tvrdnju tužilaštva da se događaj desio na način kako je to opisano u optužnom aktu nema dovoljno dokaza“ – kazao je predsjednik vijeća Vrhovnog suda F BiH.

Tadašnji visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko je više od četiri puta u svojim izvještajima podnijetih Vijeću sigurnosti UN-a ukazao na zataškavanje ubistava dva mladića: Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banjaluke, napominjući u izvještaju, da „aktivisti optužuju vlasti za prikrivanje ovih ubistava“! Ubistva ovih mladića niti do dana današnjega nisu riješena, niti ubice k pravdi privedene. Dokaz Presuda Vrhovnog suda F BiH, koja kaže, da Dženan Memić nije stradao u prometnoj nesreći, niti su za njegovu smrt krivi Ljubo i Bekrija Seferović, a što su i prije ove presude – godinama prije – upozoravali advokat Ifet Feraget, pravni zastupnik Muriza Memića, tvrdeći, da je „Tužilaštvo KS na čelu sa Burzić izmislilo saobraćajnu nesreću s ciljem zaštite pravih ubica Dženana Memića“!

VEZANI TEKST:

1. https://www.dnevno.ba/vijesti/neugodnost-u-reziji-tuzilastva-ks-tuziteljica-nevena-alicehajic-greskom-saslusala-u-svojstvu-osumnjicenog-inspektora-fup-a-nermina-sehovica-umjesto-221213/

2. https://www.dnevno.ba/vijesti/tuziteljica-ks-nevena-cvrtak-r-alicehajic-montirala-optuzbe-inspektoru-fup-a-nerminu-sehovicu-posredstvom-svoga-supruga-roberta-cvrtka-iz-fup-a-221496/

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI