fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

NOVA GODINA SVE STARO: Članovi komisije za ispitivanje stanja u bh. pravosuđu i dalje pod optužnicama i istragama za krivična djela!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Dana 26. 05. 2020. godine, s radom je započela Privremena istražna komisija Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, piše Josip Šimić-Đinđić!

Članovi Privremene istražne komisije su: predsjedavajući Damir Arnaut, prvi zamjenik predsjedavajućeg Dragan Mektić, Zukan Helez, Mirjana Marinković-Lepić, Zlatan Begić, Alma Čolo, Branislav Borenović i Mira Pekić.

I dok predsjednik te Komisije Damir Arnaut kuka na sina tužiteljice Gordane Tadić na svojoj Facebook stranici, kako “sin smijenjene glavne tužiteljice Gordane Tadić zahvaljuje medijima što prenose njegovu podršku Vojinu Mijatoviću. Tadić već dugo atakuje na mene, Mirjanu Marinković-Lepić, Dragana Mektića i druge članove Istražne komisije” – napisat će Arnaut 27. 12. 2021. godine.

Već sam u svome Facebook postu naoisao, da je Istražna komisija za ispitivanje stanja u bh. pravosuđu nekredibilna i u startu diskreditirana, te da im nije kriva Gordana Tadić, te da su više štete sami sebi nanijeli. Sramotno je da je član te komisije Dragan Mektić, koji javno psuje i druge vrijeđa i koji je pod optužbama za korupciju. To samo u BiH ima. Čovjek koji je optužen za korupciju ispitiva stanje u bh. pravosuđu. Nečuveno. Drugi član komisije je Zukan Helez, koji je prije par mjeseci osuđen zbog lažnog svjedočenja.

Dakle, dva člana komisije koja su došla u sukob sa zakonom ispituju stanje u pravosuđu. To ne bi moglo proći niti u jednoj europskoj državi. Bar iz moralnih razloga trebao je predsjednik komisije Damir Arnaut pozvati Heleza i Mektića da podnesu ostavke u komisiji.

Od spomenutih članova, dva člana navedene komisije su pod optužnicama za kriminal i korupciju – Dragan Mektić, kojemu se trenutno sudi pred Sudom BiH, dok je drugi član komisije Zukan Helez dva puta osuđivan za različita krivična djela.

Izgleda nevjerojatno, ali istinito i pravno nonsensno, da oni koji su pod optužnicama, ili presuđivani za različita krivična djela, ispituju stanje u bh. pravosuđu, koje ih procesuira, što navedenu komisiju čini neozbiljnom, diskreditiranom i kompromitiranom.

Član komisije Dragan Mektić:

Dana 30. 12. 2019. godine, Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i još tri osobe zbog zloupotrebe položaja.

Optužnica za zloupotrebu položaja osim Mektića podignuta je i protiv Igora Golijanina, bivšeg šefa Kabineta ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH, Samira Agića, u svojstvu pomoćnika ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH i Edina Garaplije u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija- INZA d.o.o. Sarajevo.

Nakon istrage, koju je Tužilaštvo BiH provelo nakon dostavljene prijave Federalne uprave policije (FUP) FBiH, o nezakonitostima u radu odgovornih osoba u Ministarstvu sigurnosti BiH, podignuta je optužnica protiv 4 osobe, koje se terete da su u saučesništvu počinile krivična djela i to: Optuženi Mektić Dragan i Agić Samir produljeno kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 3. KZ BiH, optuženi Golijanin Igor produljeno kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 2. KZ BiH i optuženi Garaplija Edin produljeno kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 3. a u svezi sa člankom 31 KZ BiH.

Prema navodima optužnice, navedene osobe su zlouporabom položaja i ovlasti počinile kazneno djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zlouporabe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, a koji je finansirala delegacija Evropske unije u BiH, a vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

Optuženi se terete za zlouporabe položaja ili ovlasti i gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti BiH prilikom realizacije navedenog projekta- odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažiranja ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba, u okviru aktivnosti projekta, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Ukupna pričinjena šteta iznosi 244.764, 21 KM, a Sud BiH potvrdio je navedenu optužnicu protiv Mektića i drugih, a proces trenutno u toku.

Tijekom listopada 2020. godine, Federalna uprava policije (FUP) prijavila je Tužilaštvu BiH Dragana Mektića, bivšeg ministra bezbjednosti BiH, Igora Golijanina, koji je bio šef Mektićevog kabineta, Slavka Bojića, direktora kompanije MMSCODE, te ovu banjalučku firmu, zbog sumnje da su malverzacijama pri nabavci opreme za Graničnu policiju BiH oštetili budžet BiH za blizu 1,68 miliona KM. Predmet je u Tužiteljstvu BiH zaveden pod brojem: T20 0 KTA 0018729 20, a predmet je još uvijek u radu.

Član komisije Zukan Helez:

Tijekom lipnja 2021. godine, na Općinskom sudu u Bugojnu, državni parlamentarac i potpredsjednik SDP-a Zukan Helez osuđen je na šest mjeseci zatvora za krivično djelo Davanja lažnog iskaza.

Sud je optuženog Zukana Heleza osudio na kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci, a optuženom Halilu Ugarku izrekao uslovnu osudu kojom mu je utvrdio kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci i istovremeno odredio da se ova kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od godinu od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Zukan Helez, zamjenik predsjedavajućeg Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i potpredsjednik SDP-a, je i 2014. godine imao problema sa zakonom, također u Bugojnu. Tada je osuđen na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci zbog tučnjave u kafani.

U to vrijeme Helez je bio federalni ministar za boračka pitanja, a prema detaljima iz presude Helez je u pratnji dvije osobe ušao u ugostiteljski objekat u vlasništvu Benjamina Hajdarevića, šakom ga udario u sljepoočnicu te su ga njih trojica udarali dok nije izgubio svijest.

OVO IMA SAMO U BOSNI I HERCEGOVINI!

Josip Šimić-Đinđić

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});