fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

OBJAVLJUJEMO DOKAZE: Avdo Avdić na sudovima izjavljuje, da je nezaposlen – od čega živi i ‘ko ga financira?

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Javnosti je poznato, a o čemu je portal Dnevno.ba i pisao, da je Općinski sud u Sarajevu u nekoliko svojih presuda naložio Žurnal magazinu, Selvedinu Avdiću i Eldinu Kariću, kao urednicima online magazin Žurnala i Avdi Avdiću, nekadašnjem novinaru Žurnal magazina i autoru spornih tekstova, da na ime štete usljed klevete moraju isplatiti iznos sarajevskom poduzetniku Gordanu Memiji i njegovoj firmi “Foto Art” približno 190.000,00 KM, o čemu smo pisali, piše Josip Šimić-Đinđić!

Radi se o tri tužbe za klevetu Gordana Memije i njegove kompanije Foto Art. Predmet tužbi bila je serija tekstova ovog medija protiv Memije u kojem se njega dovodi u vezu s vršenjem brojnih kaznenih djela. U presudama, koje su donijete u korist Gordana Memije i njegove firme je uglavnom navedeno kako “tuženi niti pod jednim valjanim dokazom kojem je Sud mogao pokloniti vjeru nije dokazao niti jedan sporni navod objavljen u predmetnim tekstovima kao točan i istinit. Naime, iz provedenih dokaza te utvrđenog činjeničnog stanja sud je utvrdio da činjenice koje je tuženi iznosio i prenosio nisu istinite. Niti jedan dokaz koji je proveden tijekom postupka ne upućuje niti dokazuje točnost izrečenih činjenica”, navodi se u presudama.

Naime, nije jasno kako će Avdo Avdić solidarno zajedno sa drugim tuženim uplatiti ovaj iznos, iz slijedećih razloga:

Portal Dnevno.ba je došao u posjed Zapisnika o ročištu za glavnu raspravu kod Općinskog suda u Sarajevu, u predmetu, broj: 65 0 P 795335 19 P od 12.04.2021. godine, po tužbi tužitelja Gordana Memije i njegove firme “Foto Art”, radi klevete, protiv tuženih: Udruženja „Centar za razvoj medija i analize“, Selvedina Avdića, Eldina Karića i Avde Avdića!

Opis nije dostupan.

Prema ovome Zapisniku, na ročištu su bili prisutni: za tužitelja: Gavrankapetanović Džemila, advokat iz Sarajeva i Gavrankapetanović Bekir advokat iz Sarajeva, uz pratnju tužitelja Gordana Memije – lično i zakonskog zastupnika drugo – tužitelja firme “Foto Art”, dok je za prvo-tuženog, drugo-tuženog, treće-tuženog i četvrto-tuženog pristupio Avdo Salihbegović, advokat iz Sarajeva, uz pratnju četvrto-tuženog lično – Avde Avdića.

Nakon saslušanja tužitelja Gordana Memije u svojstvu parnične stranke, pristupilo se saslušanju četvrto-tuženog Avde Avdića.

Opis nije dostupan.

Prema navedenom Zapisniku, četvrto-tuženi Avdo Avdić je dao Sudu slijedeće generalije o sebi: “ČETVRTOTUŽENI AVDO AVDIĆ sin Mehmeda rođen 11.08.1981.godine u Tuzli, nastanjen u Sarajevu, po zanimanju dipl. žurnalista, bez zaposlenja, propisno upozoren na dužnost kazivanja istine i na posljedice davanja lažnog iskaza” – navedeno je u Zapisniku Općinskog suda u Sarajevu, u predmetu, broj: 65 0 P 795335 19 P od 12.04.2021. godine!

Nema razloga, da (ne)vjerujemo Avdi Avdiću, kad na sudovima po tužbama, koje su podnijete protiv njega, zbog klevete, izjavljuje, da je nezaposlen. Ali se postavlja niz logičnih i opravdanih pitanja: Ako je Avdo Avdić – prema datoj izjavi sudu – nezaposlen, od čega onda živi, od čega plaća mirovinsko i zdravstveno osiguranje (staž), struju, stan, vodu, hranu, grijanje, gorivo za auto, kao i registraciju auta, luksuzna putovanja, školovanje djeteta, kupovina odjeće sebi, ženi i djetetu??!!

Nakon njegove neslavne novinarske karijere na Žurnal magazinu, kao i tekstova koje je objavljivao na tome internet portalu, koji će – prema presudama – svesti ovaj medij na “prosjački štap”, Avdo Avdić je – prema vlastitoj izjavi – “krenuo sa 40 godina od nule”, i pokrenuo je svoj vlastiti portal Istraga.ba. Ako odete na web stranicu ovoga portala, jedini novinar ovog portala je Avdo Avdić, kao glavni urednik. Istraga.ba je glasilo direktora Obavještajno – sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića – Osmice, koji je prošle godine, u srpnju 2021. godine, bio hapšen od strane MUP-a Kantona Sarajevo po Naredbi Tužiteljstva BiH, u aferi “Diploma”, zbog sumnje, da je falsifikovao diplomu, u kojoj još uvijek aktivnoj istrazi, Tužiteljstvo BiH tereti Mehmedagića i za zloupotrebu položaja i pranje novca.

Nakon hapšenja, Avdić je odmah stao u njegovu obranu, plasirajući putem portala Istraga.ba tekstove, da je riječ o montiranom hapšenju, iako su vještak Ismet Katana utvrdili, da je riječ o falsifikovanoj diplomi, dok je isto potvrdio i Sud Bosne i Hercegovine, da je “osumnjičeni Mehmedagić Osman osnovano sumnjiv za krivična djela, koja mu se stavljaju na teret”! U sklopu ove istrage ranije je bio hapšen Denis Prcic, zbog sumnje, da je nelegalno izdao diplomu Mehmedagiću. Po hapšenju, Prciću je Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor.

No vratimo se izvorima financiranja Avde Avdića!

Javnosti je poznato, kako danas “jedva kraj s krajem spajaju” čak i oni, koji su zaposleni i imaju redovna primanja, pa čak i oni koji imaju redovna primanja, zbog niskih primanja, korisnici su pučke kuhinje. Vrijeme je recesije, kad je sve poskupilo, cijene kao lude skaču, a plaće i penzije ostaju iste, a onaj ‘ko je nezaposlen, on nema ništa.

Ako odete na portal Istraga.ba (na Facebook), pa malo prelistate objave toga portala, sigurno ćete naići na objavu od 13. siječnja ove godine: “Istraga.ba u Bratislavi. Pogledajte zagrijavanje bh. rukometaša uoči početka utakmice protiv Švedske kojom BiH otvara svoj nastup na Evropskom rukometnom prvenstvu”!

Opis nije dostupan.

Nije teško zaključiti, da je Avdo Avdić bio u Bratislavi na rukometnoj utakmici. Udaljenost Sarajevo – Bratislava autom iznosi 731 km, i potrebno je oko 8 sati i 13 minuta vožnje. Rastojanje Sarajevo – Bratislava vazdušnom linijom iznosi 487.74 km. Ali kako, kad je nezaposlen?! Kako je kupio kartu za ulazak u arenu koja se sigurno mjeri u nekoliko stotina eura, i kako je otišao tamo, avionom ili automobilom, u kojem hotelu je spavao?! Kako ako je nezaposlen i od čega?!

Možemo postavljati pitanja u donedogled: Kako i od čega?!

Osobe koje su i zaposlene, te imaju mjesečna primanja (plaću) i preko 2000 – 2500 KM, dok poplaćaju struju, vodu, grijanje i namirnice, nisu u stanju, da sebi priušte takav luksuzni odmor, putovanje, skupocjenu kartu i hotelski ugođaj u Bratislavi, kao nezaposleni Avdo Avdić. Nije teško niti na ova pitanja odgovoriti: “kako i od čega”, jer dovoljno je samo, da se sjetimo onoga, koji Avdu Avdića mjesečno “stimulište” pozamašnom svotom novca – Osmana Mehmedagića – Osmice, kao njegovog glavnog financijera, što nije nikakva javna tajna. Nakon otvaranja portala Istraga.ba, Avdić je kupio najsuvremeniju opremu (kamere i dr) odakle, ako je nezaposlen, i odakle mu mobitel u vrijednosti od približno 1000 KM?!

Avdu Avdića ćete redovito i rado vidjeti na svakoj press konferenciji srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, u Istočnom Sarajevu ili Banja Luci, ali kako sebi priušti i takve odlaske na press konferencije, udaljene stotinama kilometara, ako je nezaposlen?! Budžet OSA-e BiH godišnje iznosi oko 35 – 40 milijuna maraka. To je novac koji direktor Agencije daje, kako hoće i kome hoće.

Javnosti je poznato, da je Obavještajno – sigurnosna agencija BiH, na čelu sa Osmanom Mehmedagićem, putem Žurnala, dok je na istome radio Avdo Avdić, a danas preko portala Istraga.ba, sve preko Avde Avdića proizvodila mnoge lažne afere, da bi se na kraju krivičnom istragom ispostavilo da je riječ o lažnim tekstovima s ciljem diskreditacije određenih osoba, koje nisu bile po ukusu SDA stranke i Osmice.

Opis nije dostupan.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić je 24. 12. 2020. godine, odgovarajući na prozivke nekadašnjeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, inače optuženika za visoku korupciju i prijatelja Avde Avdića, izjavio, da “postoje tvrdnje da Mektić za 4.000 KM godinama radi kao saradnik OSA-e”! Više puta srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je izjavio, da je “OSA privatna agencija Avdića i Mehmedagića”, a nadodajemo, da je njihovim postupanjem ova Agencija srozana, u koju je Avdić ubacio čak i svoje kumove, o čemu su mediji pisali.

Javnosti je poznato, da je Tužiteljstvo BiH tijekom 2020. godine podiglo optužnicu protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića i rukovoditelja Odsjeka za cyber sigurnost OSA-e Muhameda Pekića, potvrđeno je tada iz Tužiteljstva BiH. Optužnica je potvrđena, a postupak pred Sudom BiH završio oslobađajućom presudom. Na optuženičku klupu, Mehmedagića i Pekića odveo je upravo Avdo Avdić. Kako?!

Optužnica protiv Mehmedagića i Pekića je podignuta i od strane suda potvrđena, u vezi sa slučajem izuzimanja snimke videonadzora u jednoj poslovnici JP Pošta u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Naime, sumnja se da je snimka izuzeta protuzakonito i da nije služila interesima prikupljanja obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost BiH, kako je navedeno, već da je iskorišten za osobne obračune s političkim neistomišljenicima te su ti snimci upravo objavljeni kod Avde Avdića iako je imao oznaku “interno”. Mehmedagić je bio optužen da je naložio Pekiću da istraži tko je putem pošte podnio anonimnu krivičnu prijavu protiv njega državnom tužiteljstvu, da bi on potom izuzeo snimku iz JP Pošta, i dostavio ih Avdi Avdiću na objavu! Nakon što je Avdić to objavio, državno tužiteljstvo otvorilo je istragu o nezakonitom izuzimanju snimaka.

Pravo je vrijeme, da se policijske i pravosudne strukture pozabave sumnjivim izvorima financiranja Avde Avdića!

VEZANI TEKST:

1. https://www.dnevno.ba/vijesti/sumirali-smo-presude-zbog-kleveta-sarajevskom-poduzetniku-gordanu-memiji-i-njegovoj-firmi-foto-art-zurnal-i-avdo-avdic-moraju-isplatiti-190-00000-km-247222/

 

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});