fbpx

PREDSJEDNIK SUDA VLADIMIR ŠPOLJARIĆ JE PRAVOMOĆNO OSLOBOĐEN: ‘Ko će stati u kraj montiranim optužnicama i lažnim iskazima?!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Apelacijsko krivično vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je pravomoćnu Presudu, kojom se predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimir Špoljarić oslobađa od krivičnih optužbi Tužiteljstva BiH, da je počinio krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, na štetu Enise Pazalje, uposlenice Kantonalnog suda u Sarajevu, piše Josip Šimić-Đinđić!

Ovu informaciju telefonskim putem za portal Dnevno.ba potvrdio je jučer njegov advokat Senad Pizović, koji je za naš portal kazao, da će tražiti od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, da se Špoljariću ukine suspenzija, te da se isti vrati na dužnost predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, dodavši da bi se suspenzija trebala ukinuti po sili zakona, jer je donesena do okončanja krivičnog postupka, o čemu smo jučer pisali.

Podsjećanja radi, Sud Bosne i Hercegovine, sudija Mirsad Strika, donio je i dana 01. 10. 2021. godine, javno objavio prvostepenu Presudu, kojom se predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimir Špoljarić oslobađa od krivičnih optužbi Tužiteljstva BiH, da je počinio krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, na štetu Enise Pazalje, uposlenice Kantonalnog suda u Sarajevu.

Sud BiH je tada u prvostepenoj presudi zaključio, da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati van svake razumne sumnje da je Špoljarić od decembra 2018. do sredine 2019. godine kontinuirano uznemiravao Enisu Pazalju, koja obavlja dužnost sekretara u Sudu. Na prvostepenu presudu Tužilaštvo BiH je izjavilo žalbu, ali je ona presudom Apelacijskog odjeljenja Suda BiH odbijena kao neosnovana, te potvrđena prvostepena oslobađajuća presuda Špoljariću.

Špoljarić je ranije pravomoćno oslobođen odgovornosti u disciplinskom postupku vođenom u VSTV-u u vezi sa ovim slučajem.

Prljava i podla medijska kampanja!

Naime, portal Dnevno.ba je još u fazi istrage, i prije nego li je podignuta optužnica protiv Vladimira Špoljarića, ukazivao, da se radi tada o montiranom postupku, te da je Enisa Pazalja lažno tada SIPA-i prijavila predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimira Špoljarića, a koja lažna prijava i lažni iskaz su odveli Špoljarića na optuženičku klupu Suda Bosne i Hercegovine, te da je to Pazalja uradila sve iz osvete u koju su se uključili podobni huškački mediji.

“Odrađivanje” Špoljarića teklo je, uz oprobanu policijsko-tužilačku medijsku kampanju, koju je predvodio SDA-ov i Osmicin novinar iz Puračića Avdo Avdić, koji je u vrijeme, dok je radio na Žurnal magazinu, objavio najprije niz javnih članaka u kojima je tvrdio, da se “predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu treba, da očituje o seksualnom uznemiravanju, te da prijavljen UDT-u”, objavljujući čak i navode, koje je Enisa Pazalja tada kazala istražiteljima SIPA-e, a sve s ciljem brutalne diskreditacije Vladimira Špoljarića.

Prije nego li će protiv Špoljarića biti podignuta optužnica za Žurnal je kazao, da „u potpunosti demantuje navode koje je objavio portal „Žurnal“ o navodnom seksualnom uznemiravanju i mobingu nad uposlenikom Kantonalnog suda u Sarajevu… Tvrdnje su potpuno neistinite, zlonamjerne i usmjerene na diskreditovanje njega kao predsjednika suda“, tvrdio je tada predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimir Špoljarić, nakon što je Žurnal, po autoru Avdi Avdiću, prvi objavio kako je prijavljen jer je seksualno uznemiravao pravnicu Enisu Pazalju, tadašnjeg sekretara ovog suda.

Naime, prema članu 10 stav 3 – Osobe optužene za krivična djela, Kodeksa za štampu i online medije u BiH, jasno je propisano, da novinari imaju obavezu da objave informaciju o odbacivanju optužbe ili oslobađanju ličnosti za koju su ranije objavili da je optužena ili da je suđenje počelo. Žurnal je o slučaju Špoljarić pisao, ali kada je Špoljarić pravomoćno oslobođen optužbi nisu, kao ni portal Istraga.ba, kojim rukovodi upravo Avdo Avdić.

Kada je trebalo Špoljarića “razapinjati” u medijima, svi su pisali, a vijest da je pravomoćno oslobođen prenijelo je tek nekoliko portala u što ne spada Žurnal magazin, koji je ranije vrlo degutantno i prizemno izvještavao o ovome.

Naime, Žurnal je pisao, kako je Enisa Pazalja, prijavivši Špoljarića UDT-u, napisala, da joj je isti kazao „Ovdje će biti kako ja kažem, ja imam veze i u VSTV-u i u Tužilaštvu Kantona Sarajevo i u MUP-u, ako me prijaviš niko ti neće vjerovati, niko neće svjedočiti u tvoju korist, to se teško može dokazati, ja ću te uništiti, smijenićemo te, ostaviću te bez posla, izbaciću te sa suda, nećeš više ovdje raditi“, zaprijetio joj je tada, prema prijavi, Špoljarić.

„Sjedila sam za svojim računarom okrenuta leđima, kada sam se okrenula prišao je i pokušao da me poljubi i zagrli. Nakon što sam ga odgurnula prijetećim tonom je izjavio ‘vidjećeš svog Boga, letićeš odavde sa ovog radnog mjesta…“, tvrdila je u prijavi Enisa Pazalja, a prenosio Žurnal, tvrdeći tada dalje, da joj je Špoljarić kazao, da “želi da je poljubi, šaljući poruke sadržaja “volim te””!

Vrijeme će pokazati, da je sve ovo bila laž, popraćena orkestriranom huškačkom kampanjom podobnih medija.

Završne riječi Špoljarićeve obrane i prvostepena presuda!

Odbrana Vladimira Špoljarića je u završnoj riječi, pred sudijom Mirsadom Strikom, navela tada, da je Tužilaštvo BiH ignorisalo svjedoke saslušane u istrazi, a koji eksulpiraju Špoljarića. Branilac Senad Pizović je tada rekao da je odbrana pozvala ove svjedoke, kako je rekao, 13 eminentnih ljudi.

Branilac Pizović je tada podsjetio sudiju Mirsada Striku, da su svjedoci kazali da je u periodu iz optužnice odnos Špoljarića i Pazalje bio “i više nego odličan”, da su bili zajedno na pauzama, da su se smijali i šalili, te da joj je on pomagao u nabavci lijekova, kupovini automobila i dobijanju kredita. Naveo je da je oštećena pila čaj iz “famoznih” šolja koje joj je poklonio, da ga je zvala kako bi pili kafu, da je išla na polaganje zakletve, kupovala knjige i slično.

“Koja žrtva to radi”? – pitao je branilac Pizović

On je istakao tada sudiji Mirsadu Striki, da je optuženi Vladimir Špoljarić oslobođen u disciplinskom postupku, u kojem je utvrđeno da se ne može pokloniti vjera iskazu Pazalje.

U završnoj riječi sudiji Mirsadu Striki, branilac Pizović je tada ocijenio, da je vještačenje po prijedlogu Tužilaštva BiH bilo nezakonito, te napomenuo da je Pazalja odbila poziv vještaka koje je predložila odbrana. Pizović je dalje tada u završnoj riječi kazao, da je motiv ovog postupka bio da se “napakosti” optuženom Špoljariću, jer je pozvao inspekciju zbog nepravilnosti u radu oštećene. O zahtjevu za inspekcijskim nadzorom odbrana je uložila i dokaze, koje je Sud BiH prihvatio.

Sud Bosne i Hercegovine u prvostepenoj presudi je, oslobađajući optužbi Špoljarića zaključio, da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati van svake razumne sumnje da je Špoljarić od decembra 2018. do sredine 2019. godine kontinuirano uznemiravao Enisu Pazalju, koja obavlja dužnost sekretara u Sudu.

Sudija Mirsad Strika obrazložio je pojedine tačke optužnice, navodeći da izvedeni dokazi dopuštaju sumnju i da za neke radnje nema drugih dokaza osim tvrdnji oštećene Enise Pazalje. On je naveo da za tačku optužnice koja tereti Špoljarića da je oštećenu uznemiravao porukama “poželio sam te”, “hvala ti što postojiš” i slično, Tužilaštvo nije ponudilo nikakve dokaze osim izjave oštećene. Za navode optužnice o uznemiravanju oštećene šoljama s njenom slikom koje joj je poklonio optuženi, Strika je naveo da su se čule i suprotne tvrdnje, da je oštećena pila čaj iz tih šolja i da se smijala.

Dodao je da nisu mogle biti pouzdano utvrđene okolnosti upisivanja u rokovnik poruke “volim te”. Prema prvostepenoj presudi, nije bilo dovoljno dokaza ni za navode da je Špoljarić pozivao Pazalju u svoj kabinet i pokušavao da je poljubi i zagrli, te izjavljivao da želi da se brine o njoj, uprkos tome što ga je odbijala, kao ni da joj je prijetio da će ostati bez posla i da joj niko neće vjerovati, jer je on čovjek “s vezama”.

Pravomoćna presuda!

Apelacijsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je kao neosnovanu žalbu Tužilaštva BiH izjavljenu protiv prvostepene oslobađajuće presude Vladimiru Špoljariću. Apelacijsko vijeće Suda BiH u potpunosti je prihvatilo zaključke i obrazloženje prvostepene presude, konstatirajući, da “žalba Tužilaštva BiH nije dovela u pitanje potpunost i pravilnost zaključaka prvostepene presude”!

Ali šta nakon pravomoćno oslobađajuće presude u ovome predmetu, te da li će se konačno jednom stati u kraj montiranim optužnicama. Još u fazi istrage pisao sam tada glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić, da zaustavi montirani progon Špoljarića, no konkretnih poteza nije bilo. Da li će u ovome slučaju odgovarati postupajuća državna tužiteljica Vedrana Mijović, kćerka SNSD-ovca, Slavka Jovičića Slavuja?!

U predmetu “Špoljarić” od samoga je početka bilo očigledno, da se radi o Pazaljinoj osveti.

Tokom travnja 2021. godine, održano je suđenje Vladimiru Špoljariću, koji je tada u to vrijeme bio optužen da je, kao predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu, seksualno uznemiravao zaposlenicu ove institucije, Enisu Pazalju, a koja je obavljala dužnost sekretara. Tada su svjedočila četiri svjedoka, Jasmin Jahjaefendić, koji je tad bio sudija sarajevskog kantonalnog suda kao i Sanela Kovač-Grabonjić, sudija Amina Begović i Zakira Kadrić, zaposlena u računovodstvu sarajevskog kantonalnog suda, koja je i rodica oštećene.

U toku svjedočenja, Kovač- Grabonjić je kazala da joj je Špoljarić nakon sto se sve saznalo, rekao, da je “Enisa smislila način da me uništi, jer sam našao nepravilnosti u njenom radu.” Ona je dalje u svome svjedočenju tada kazala da nije primijetila da je Špoljarić sklon nasilju. Kako je navela, znali su žustro raspravljati o radu, ali se diskusija nikada nije završavala prijetnjama.

Sudija Amina Begović, koja je jedno vrijeme bila zamjenik predsjednika Kantonalnog suda, kazala je u svome svjedočenju na Sudu BiH, da joj je Pazalja u septembru 2019. ispričala da joj se Špoljarić udvara, da joj šalje mailove i da je pokušao poljubiti. Begović je rekla, da joj je Pazalja kazala da ne zna da li će nešto preduzeti, a da joj je ona rekla da ako krene, da mora ići do kraja, ili da uopće ne kreće. Svjedokinja je navela da nije razgovarala sa Špoljarićem, jer joj je Pazalja rekla da ne širi priču. Ona je kazala da su navodi Pazalje nedugo poslije objavljeni u medijima i da je pozvao Špoljarić. Prema njenim riječima, on je rekao da to nije tačno i da su se oni šalili, da su pili zajedno kafu i slično. I Begović je kazala u svome svjedočenju, da nema saznanja da je Špoljarić nekada bio nasilan, sklon seksualnom uznemiravanju ili prijetnjama.

Predmet Špoljarić nije jedini predmet montirane optužnice. Svjedoci smo i drugih montiranih optužnica protiv Živka Budimira, sudije Suda BiH Azre Miletić, Fahrudina Radončića i drugih.

VEZANI TEKSTOVI:

1. https://www.dnevno.ba/vijesti/sud-bih-predsjednik-kantonalnog-suda-u-sarajevu-vladimir-spoljaric-pravomocno-osloboden-optuzbi-246473/?
2. https://www.dnevno.ba/vijesti/pala-montirana-optuznica-sud-bih-oslobodio-svih-optuzbi-sudiju-vladimira-spoljarica-237678/
3. https://www.dnevno.ba/vijesti/sudac-vladimir-spoljaric-markiran-da-se-klevetom-smakne-179207/
4. https://www.dnevno.ba/vijesti/pazaljina-zavjera-s-bolovanja-protiv-suca-vladimira-spoljarica-ii-dio-179397/
5. https://www.dnevno.ba/vijesti/kako-je-teklo-montirano-rusenje-predsjednika-suda-vladimira-spoljarica-vrlo-jednostavno-ovako-209045/
6. https://www.dnevno.ba/vijesti/simic-pisao-gordani-tadic-zaustavite-montirani-progon-sudije-vladimira-spoljarica-jer-cete-biti-sukrivac-pred-bogom-za-njegovu-patnju-208794/
7. https://www.dnevno.ba/vijesti/ona-je-lazno-prijavila-predsjednika-suda-vladimira-spoljarica-238120/

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI