fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

U fotelju glavnog tužioca BiH želi skandalozna Ozrenka Nešković, koja je izjavila, da je „korupcija u pravosuđu ne zanima, te da se visoka korupcija ne može raditi, nego samo srednja“!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine prije nekoliko dana okončalo je konkurs za glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, a prema onome što su priopćili, na konkurs se prijavilo ukupno (7) sedam kandidata, a svi prijavljeni kandidati su trenutno nositelji pravosudnih funkcija, osim jednog kandidata Nermina Šehovića, koji je kandidat van pravosuđa, odnosno djelatnik Federalne uprave policije, piše Josip Šimić-Đinđić!

Radi se o sljedećim kandidatima:

Diani Kajmaković, zamjenici glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i šefici Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju; Nerminu Šehoviću, šefu detašmana za područje Zeničko-Dobojskog kantona, Federalna uprava policije;  Ozrenki Nešković, zamjenici glavnog tužioca Tužilaštva BiH i šefici Posebnog odjela za ratne zločine; Ćazimu Serhatliću, tužiocu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona u Odsjeku za organizirani, privredni kriminal i korupciju sa poreskim utajama;  Milanku Kajganiću, aktuelnom vršiocu dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine;  Miroslavu Janjiću, tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine u Posebnom odjelu za ratne zločine; i  Seidu Marušiću, tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine u Posebnom odjelu za ratne zločine.

Zastrašujuće i skandalozne tvrdnje Ozrenke Nešković!

Dnevni avaz je prošle godine na svome Internet portalu objavio oko 80 minuta privatnog potajno snimljenog razgovora između tadašnje glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, njezine zamjenice Ozrenke Nešković i direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića objavljenog u medijima, a koji otkriva nastojanja, da se utiče na rad tužilaca, zaokupljenost rukovodilaca vlastitim problemima i nemogućnosti da se procesuira visoka korupcija.

Sredinom rujna/septembra 2021. godine (u vrijeme kada je Gordana Tadić bila na čelu Tužilaštva BiH) internet portal Dnevnog avaza objavio je dva snimka sastanka tadašnje glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, njezine zamjenice Ozrenke Nešković i direktora obavještajne agencije BiH Osmana Mehmedagića, koja traju nešto više od 80 minuta. Na snimku, za kojeg je tada Tadić u medijima potvrdila da je autentičan, mogu se čuti opažanja i zahtjevi koje rukovodioci dvije važne državne obavještajne odnosno pravosudne institucije teško da bi izgovorili javno.

Sastanku za koji se prema izgovorenim datumima pretpostavlja da je nastao sredinom 2019. godine je prisustvovala i Ozrenka Nešković, zamjenica Gordane Tadić. Prema riječima Tadić sa početka snimka, sastanak je inicirao Mehmedagić kako bi pričao o istrazi u vezi sa ispravnosti njegove diplome. Na snimku se osim Mehmedagićevih zahtjeva o načinu istraživanja državnog tužioca mogu čuti brojni drugi detalji o radu obavještajne agencije i Državnog tužilaštva, načinu na koji se procesuira korupcija…

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) detaljno je preslušala snimak. Evo šta trebate znati o sadržaju procurenog snimka razgovora Tadić, Nešković i Mehmedagić. Prema izgovorenom, sastanak se održao u zgradi Tužilaštva BiH i njemu su prisustvovale prethodno tri imenovane osobe.  Prema vremenskim odrednicama korištenim tokom razgovora u kojima se Tadić osvrće na tekst objavljen tada prije nekoliko dana, sastanak se vjerojatno desio u julu 2019. godine. Na početku razgovora, Tadić objašnjava kako je pristala da se sretne sa Mehmedagićem na njegov poziv da razgovaraju o istrazi koju u tom trenutku provodi državni tužilac Oleg Čavka – provjeravajući diplomu koju je Mehmedagić stekao na banjalučkom fakultetu za poslovne studije.

On će kasnije, po Naredbi Tužilaštva BiH u ljeto 2021. godine biti uhapšen, zbog krivičnih djela krivotvorenje isprave, zloupotreba položaja ili ovlasti i pranje novca. Ova istraga je još u toku. Mehmedagić govori da Čavka zloupotrebljava svoj položaj i da radi stvari koje „ne bi trebao raditi” te da on ne može sjediti skrštenih ruku, da ima i on (op.a, Mehmedagić) pravo montirati Čavki“. On se žali Tadić, da Čavka i dalje šalje naredbe policijskim agencijama za provjeru njegove diplome.

Tadić pristaje razgovarati o predmetu koji je u toku sa osobom koja se u tom predmetu istražuje.

“De mi reci Osmane je li u redu diploma, ima li kakvih problema”, upitala je Tadić Mehmedagića otvoreno, na što je on pružio dug odgovor i rekao da nema problema i ako je bilo nekog krivičnog djela ono je zastarjelo, jer se radilo o periodu 2003.–2006. godine.

Mehmedagić dalje govori da Čavka već 11 godina „upada” u njihove predmete i da će sve otvoriti s kim se Čavka sastaje. “Ja nemam nikakvih problema sa diplomama. Znam odakle ta priča”, kaže kasnije Mehmedagić i dodaje da se Čavka sastaje sa ljudima koje OSA prisluškuje.

Kako kaže, ako prisluškujemo osobu “A”, na telefonu je on [Čavka] osoba “B”. Njega Tadić pita šta Čavka želi da postigne sa slučajem diploma, a Mehmedagić odgovara da hoće da ga sruši, te da za to koristi mehanizme tužilaštva.

Nešković je upitala Mehmedagića je li on “čist u tome”, ali nije dobila odgovor od njega.

“Prvo pitanje na osnovu čega, kojeg krivičnog djela. Kad je došao do toga da je kod mene regularna diploma, on ide dalje. Tu ima apsolutna zastara. Ide medijski ne bi li nešto diskreditirao na bilo koji način”, – kaže Mehmedagić na konstataciju Tadić da Čavka provjerava validnost njegove diplome i dodaje da najviše informacija “curi” iz Tužilaštva BiH.

Tadić i Nešković su u razgovoru obećale da će provjeriti o čemu se radi.

Podsjećanja radi, prvi čovjek OSA-e je Komisiji za nadzor nad radom OSA-e kao dokaz o završenom fakultetu dostavio diplomu koja ne postoji. Dostavio je dakle falsifikat. Kod tužiteljice Tadić je tada došao da izrazi čuđenje zašto to neko istražuje?“ – napisao je političar Elmedin Konaković tada na Facebooku.

Ozrenku ne zanima ni korupcija u bh. pravosuđu!

Prvi čovjek OSA-e Osman Mehmedagić, u razgovoru koji je neko snimio obavještava tadašnju glavnu tužiteljicu Tadić i njezinu zamjenicu Nešković da „ima saznanja da je Dalida Burzić u svojstvu glavne kantonalne tužiteljice Kantona Sarajevo reketirala osobe protiv kojih je radila istragu u slučaju “Zadruga”“. Vrlo slikovito Mehmedagić Neškovićevoj objasni primjer korupcije u pravosuđu. Kaže još i da će dvadesetak tužilaca progovoriti u procesu disciplinskog postupka protiv Burzić.

Dok Mehmedagić govori o reketiranju od strane Dalide Burzić, Ozrenka Nešković, zamjenica glavnog tužioca BiH u sav glas viče „nemoj nam to pričati”. To je naše trenutno stanje. Ovo su najodgovorniji ljudi za uspostavljanje pravde i reda u društvu. Ako u ovom segmentu ne uvedemo red, u agencijama, tužilaštvima i sudovima, ovo društvo nema šansu da opstane. Zamislite, dok šef Obavještajne agencije govori, da ima saznanja, da je Dalida Burzić reketirala pojedine protiv kojih je radila istragu, u vrijeme saopćavanja ovakvih informacija, Dalida Burzić je bila imenovana za sutkinju Državnog suda BiH, a šefica Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Ozrenka Nešković kaže „da joj Osman o tome ne priča“!

U prijevodu, Ozrenka Nešković je Osmanu Mehmedagiću poručila, da je „ne zanima korupcija u bh. pravosuđu, niti korumpiranost pravosudnih dužnosnika, koji su ovu zemlju svojom korumpiranošću doveli do ivice opstanka “. Ovo, ne samo da je za disciplinskog procesuiranja Ozrenke Nešković, nego i nastavnog krivičnog procesuiranja iste i trajno razrješenje iste, jer je ovakvim svojim riječima obesmislila temeljne postulate i odredbe ZKP-a BiH, prema kojima je tužilac dužan, da goni počinitelje krivičnih djela, prikuplja informacije i dokaze s ovim u vezi, što zadobiva na osobitoj težini, da je ovo izgovoreno u prostorijama Tužilaštva BiH, koje je pozvano, da istražuje korupciju. Ozrenka Nešković je to baš onako „s merakom“ kazala, da je „to ne zanima“, pa ako je to ne zanima, zbog čega onda ima mjesečnu plaću koja premašuje iznos 4 tisuće maraka za koji iznos mjesečno naplaćuje za svoj ne rad. Zbog čega je zanima, kada će svakog prvog u mjesecu na njezin žiro račun leći više od 4 tisuće maraka za posao, koji ne obavlja adekvatno, niti profesionalno i ne želi da radi.

No, tu nije kraj: Za Ozrenku se visoka korupcija ne može raditi!

Kako se dalo čuti na snimku, Mehmedagić je spomenuo i istrage ratnih zločina, te se moglo čuti kako govori da su „one grobnice od naših informacija i naših para…„Ja te pare dam, pravdam ih na crno”, kazao je on. On je predložio da rade veće i jače predmete korupcije jer je „korupcija stala te da „fali velikih stvari“.

„Visoka korupcija se ne može raditi, samo srednja Osmane”, rekla je, tokom razgovora sa direktorom Obavještajno sigurnosne agencije BiH, Ozrenka Nešković, zamjenica tadašnje glavne državne tužiteljice i tada u to vrijeme šefica Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju. Zbog čega se ne može raditi jasno je svima u ovoj zemlji. No, ako se korupcijom ne bavi domaće pravosuđe, bavile su se Sjedinjene Američke Države.

No ovakve tvrdnje Ozrenke Nešković izgovorene u Tužilaštvu BiH (ne u kafiću) potkopavaju autoritet i moć Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kao institucije, koja je pozvana, da se bori protiv najtežih oblika kriminala i korupcije, a ovo je manje-više u svome Izvještaju  o stanju u bh. pravosuđu još 05.12.2019. godine, potvrdio i nezavisni njemački sudija u penziji i nezavisni pravni ekspert EU Reinhard Priebe, koji je dobio mandat od Europske unije, da sačini izvještaj o stanju u bh. pravosuđu, te potvrdio, da se „krivično pravosuđe Bosne i Hercegovine ne bori protiv ozbiljnog kriminala i korupcije, te da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH nakon niza afera izgubilo svoj integritet“!

“Visoka se ne može raditi”, konstatirala je Nešković, a Mehmedagić je odgovorio da može i da oni rade srednju korupciju „da bi narodu dali da se nešto radi”. U prijevodu, Ozrenka Nešković je poručila Mehmedagiću još jednu stvar: „Osmane, visoka se korupcija ne može raditi, samo srednja“, što čitano između redova znači, „krupne i velike ribe mi u Tužilaštvu BiH ne smijemo ni pogledati, a kamo li procesuirati… mi bildamo tužilačku normu na sitnoj i srednjoj buraniji“!

Ozrenka Nešković je kazala ono što smo manje-više svi znali, samo nam je trebala potvrda i javno priznanje „nekoga“ sa vrha Državnog tužilaštva, da se „visoka korupcija ne može raditi, i da ih uopće ne interesira korupcija u bh. pravosuđu“! I može, li osoba poput Ozrenke Nešković u fotelju glavnog tužioca BiH, koju ništa „pod milim Bogom ne interesira“, pa čak ni „reketiranje u režiji Dalide Burzić, ni visoka korupcija“!

Mladi iz ove države ne odlaze, nego bježe, jer su shvatili, da je pravda u ovoj državi postala nemoguća misija i mrtvo slovo na papiru, a zbog postupaka, kakve provodi Ozrenka Nešković (koje smo prethodno naveli) učinili su, da je korupcija postala najveće zlo našega vremena, koju Neškovića ne želi, da radi. Nije li Neškovićeva to slikovito Mehmedagiću prethodno objasnila! I dok je Neškovićeve u vrhu bh. pravosuđa, Dalida Burzić i njoj slični, uključujući i korumpiranost pravosudnih dužnosnika, jastuk pod glavu i miran san dugo, dugo godina mogu imati.

Neka čitatelji sami daju odgovore!

Šanse za fotelju glavnog tužioca BiH nema ni Diana Kajmaković, zamjenica glavnog tužioca BiH i aktuelna šefica Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, obzirom, da je MUP KS dostavio v.d. glavnog tužioca BiH Milanku Kajganiću inkriminirajuće informacije u kojem se ista dovodi u koruptivni kontekst sa Sky aplikacijom, a koji skandal trese bh. pravosuđe zadnjih dana, o čemu smo pisali. Diana Kajmaković trenutno čeka istragu i hapšenje.

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});