fbpx

‘AMERIKA VODI RAČUNA O SIMBOLICI’ Biden za inauguraciju zaželio hrvatsko vino, evo i zašto!

Autor: dnevno.ba

S Pelješca je u Ameriku otišlo hrvatsko vino koje će se naći na svečanostima inauguracije američkog predsjednika Joea Bidena, prvog čovjeka najmoćnije zemlje svijeta. Odlična je to prilika za promociju Hrvatske

“Jedno vino je Zinfandel Benmosche, a drugo je Dingač Benmosche. Oba vina su autohtone hrvatske sorte i radi se o zrelim, težim, bogatijim, korpulentnijim vinima. Ja bih rekao da je dingač zapravo lijek i uopće me ne čudi odabir stručnjaka koji rade očito sa novim predsjednikom, novim uredom, da se odlučuju za jedno takvo vino”, objasnio je sommelier Siniša Lasan.

Amerikanci vode računa o simbolici

“Znanstveno je utvrđeno da je najpoznatija američka vinska sorta Zinfandel originalno došla iz Dalmacije i da su je donijeli sa sobom hrvatski iseljenici. Ovo ima jednu snažnu simboliku koju eto Amerikanci koriste i žele se prikazati kao značajno useljenička zemlja“, ističe profesor Božo Skoko.

A Hrvatska vina oduševljavaju i Britance, pa je tako pretprošle godine, sada britanski premijer, a tada ministar vanjskih poslova Boris Johnson, rekao kako se raduje danu kada će u trgovini u koju ide u Londonu moći kupiti dingač i pošip, piše Dnevnik.hr.

Hrvatska se vina piju i na kraljevskom dvoru. Traminac se služio na krunidbi kraljice Elizabete druge. I ne samo vina, poznati su i sirevi, maslinovo ulje. Bivša zastupnica u europskom parlamentu Marijana Petir organizirala je brojne promocije hrvatskih proizvoda.

“Nakon što su ih probali željeli su znati i više o Hrvatskoj, najavili su da će Hrvatsku svakako i posjetiti. To potvrđuje onu narodnu da ljubav ide kroz želudac i mi možemo sigurno našu kvalitetnu hranu iskoristiti za promociju na najbolji mogući način ali i za jačanje našeg turizma“, istaknula je.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI