fbpx

Dodjelom nagrada završen Liburnia film festival

Autor: Hina

OPATIJA - Najbolji film 17. Liburnia Film Festivala, prema ocjeni međunarodnog stručnog žirija je češko-hrvatska koprodukcija "U slučaju rata" redatelja Jana Geberta, objavljeno je u petak, na zatvaranju festivala u Opatiji.

Ovaj dokumentarni film nastao je u koprodukciji češke produkcijske kuće PINK, HBO Europe i hrvatskog Hulahopa.

U obrazloženju žirija stoji da je nagrada filmu dodijeljena ”jer je fokusiran na najvažniju društveno-političku pojavu današnjice koju tretira na otrežnjujući i alarmantan način, dok je društvo u nevjerici ili šuti.” U filmu se daje prikaz rastuće paravojne skupine iz Slovačke, Slovačkih branitelja, koja prerasta u političku stranku, s fokusom na njezinog ambicioznog vođu, vrlo mladog Petera Švrčeka.

U međunarodnom žiriju bile su češka filmska producentica, redateljica i programerka Veronika Janatkova, njena sunarodnjakinja Diana Tabakov, voditeljica filmskog programa i akvizicija pri međunarodnoj VOD platformi Doc Alliance Films koja okuplja ključne europske festivale dokumentarnog filma, potom slovenska redateljica i selektorica festivala Kino Otok – Isola Cinema Varja Močnik, hrvatska filmska video i audio umjetnica te montažerka Hrvoslava Brkušić te Nadija Mustapić, hrvatska autorica koja djeluje kroz formu video instalacija, filma/videa ali i ostalih medija.

Posebno priznanje žirija pripalo je filmu “Mačka je uvijek ženska” Martine Meštrović i Tanje Vujasinović (Kreativni sindikat), kako je obrazloženo, ”za inspirativne izjave protagonistice pretočene u zaigrani filmski jezik”.

Nagradu publike osvojio je film “Tusta” Andreja Korovljeva koji je ocijenjen visokom prosječnom ocjenom – 4.79.

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI