fbpx

Duško Kuliš kompoziciju „Sarajevski galeb“ posvetio legendarnom estradnom menadžeru

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Duško Kuliš posljednju pjesmu „Sarajevski galeb“ posvetio je Kemalu Bisiću, legendarnom estradnom menadžeru koji je 12. srpnja 1992. godine poginuo u Sarajevu ispred kultnog FIS-a. Bisić je svojevremeno pored karijere Duška Kuliša brinuo i o brojnim drugim pjevačima, pa i o grupi „Merlin“.

Kuliš je autor muzike za pjesmu, tekst je djelo Petra Kajzera, dok aranžman potpisuje fenomenalni Sead Zele Lipovača.

“Jedno divno, ali, nažalost, granatom prekinuto prijateljstvo nije otišlo u zaborav. Dvadeset i sedam godina kasnije u spomen na Kemu Bisića nastala je pjesma „Sarajevski galeb“. Kemo je pomogao mnogim kolegama i ostavio je dubok trag na bh. estradi. Poginuo je dan poslije snimanja spota za pjesmu „Pismo prijatelju“ legendarnog Kemala Montena”, kaže Duško Kuliš.

Pjevač se dvostrukom kompilacijom “The best of – Moja jesen i njeno proljeće” vratio na hrvatsko tržište. Na kompilaciji se, uz njegove velike hitove poput “Bez tebe je gorko vino”, “Suzo moja, Suzana” i “Ti meni lažeš sve” nalaze i još neobjavljene snimke, kao i pjesma “Sarajevski galeb“.

Dvostruka kompilacija na kojoj se nalaze 43 pjesme najbolji je podsjetnik na sjajnu karijeru Duška Kuliša. Ljubav prema muzici pjevač gaji još od djetinjstva, ali tek u srednjoškolskim danima počinje ozbiljnije da se njom bavi.

S pjesmama “Nisu moje godine za tebe” Blagoja Košanina, “Ti meni lažeš sve” Harisa Džinovića, kao i pjesme “Bez tebe je gorko vino” autora Blagoja Košanina i Josipa Sliška, Duško Kuliš stiče ogromnu popularnost. Prvi album “Nisu moje godine za tebe” objavio je za Jugoton 1983. godine, nakon čega su uslijedili albumi “Priđi mi bliže” (1985.) i “Nemirna ljubav” (1987.) na kojem se nalazi veliki hit “Suzo moja, Suzana”. Narednih godina Duško uživa status megazvijezde, a njegova karijera i danas je veoma uspješna, što potvrđuju brojni nastupi širom regije.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI