fbpx

Evo kako ćete izbjeći vjetrove od graha i ostalih mahunarki!

Autor: CentarZdravlja.hr

Jednostavno ga obožavate? Zapečenog, s kiselim kupusom, na salatu, s mljevenim mesom i čilijem, s roštiljem... Kombinacije jela s grahom zaista su brojne, ali neki će ovu namirnicu izbjegavati zbog jedne stvari – vjetrova!

Grah je, kao i ostale mahunarke, odličan izvor bjelančevina, vitamina B, folne kiseline, vlakana, magnezija i željeza.

Ipak, neki će se susprezati od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i vjetrova u tijelu, ali postoji način kako ih možete smanjiti.

Ako ste se čudili zašto su vaše majke ili bake ostavljale grah i druge mahunarke u vodi preko noći, trebate znati da postoji itekako dobar razlog za to. Nadutost je posljedica nemogućnosti razgradnje, odnosno nesposobnost organizma da probavi složene kemijske spojeve koje zovemo neprobavljivi šećeri, odnosno oligosaharidi.

Procesom namakanja mahunarki dolazi do rastvaranja tih spojeva u vodi pa, kada se voda od namakanja baci i krenete kuhati grah ili neku drugu mahunarku, udio oligosaharida je bitno manji, a samim time i intenzitet nadutosti.

Kako biste smanjili nadutost i stvaranje vjetrova u tijelu nakon konzumacije, za vrijeme kuhanja mahunarki u vodu dodajte i začine, poput: lovorovog lista, kima, mažurana, timijana, đumbira i sode bikarbone.

Autor: CentarZdravlja.hr

ZADNJE VIJESTI