fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Evo kako pravilno oprati jastuke

Autor:

Lice nam je svaku večer na jastuku i bitno je da ti jastuci budu čisti. Da biste ih pravilno i temeljito oprali, postoji nekoliko stvari na koje treba paziti.

I ne radi se samo o jastučnici, uz to što nju i ostalu posteljinu redovito perete, to biste trebali raditi i s jastucima. Njih treba prati barem dva do četiri puta godišnje, recimo, svaka četiri mjeseca, kako bi duže trajali. Ipak ne treba sve jastuke tretirati jednako jer se njihovo punjenje razlikuje.

Jastuci punjeni vatom ili vlaknima

Jastuke punjene vatom i vlaknima možete prati u perilici, ali treba prati po dva odjednom, a ne prenatrpati bubanj. Najbolje su perilice s gornjim i prednjim otvorom, koje nemaju agitator na sredini. Ako je, pak, perilica s gornjim otvorom i agitator jedina koju imate, bitne je jastuke staviti vertikalno kako bi izbjegli oštećenja.

Izaberite nježan program za pranje koji koristi toplu vodu, a na kraju odaberite ispiranje s hladnom vodom i centrifugiranje. Za pranje koristite jako malu količinu deterdženta. Ako možete, nekoliko puta zaustavite sušenje i protresite jastuke kako bi ostali meki i prozračni. Također, ako ih ne sušite u sušilici često ih okrećite i oblikujte.

Jastuci s memorijskom pjenom

Jastuci od lateksa ili memorijske pjene ne smiju se prati u perilicama. Prvo s njih trebate skinuti jastučnice i njih oprati na programu s toplom ili vrućom vodom i uz deterdžent.

Kako biste se riješili prašine s jastuka treba ih usisati s obje strane ili ih staviti u sušilicu, ali na program bez vrućeg zraka koji traje samo 20 minuta. Bilo kakve mrlje trebate očistiti vlažnom krpicom namočenom u blagu otopinu deterdženta i vode.

Prije nego što jastuk ponovno stavite u jastučnicu i na krevet dopustite da se potpuno osuši na zraku.

Kada jastuke treba mijenjati?

Bez obzira koliko marljivo radili na čišćenju jastuka, na kraju ćete morati kupiti nove. Nepogrešiv način da znate kada ih baciti je ako se jastuk ne vraća u originalnu formu kada ga presavinete na pola. Uz to, ako vam jastuci imaju čudan miris i nakon pranja, također je vrijeme da ih zamijenite, piše Good Housekeeping.

Autor:
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});