fbpx

Film “Ne ostavljaj me” Aide Begić je bh. kandidat za nagradu Oscar

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Kandidat Bosne i Hercegovine za nagradu Oscar američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka je film "Ne ostavljaj me" redateljice Aide Begić.

Udruženje filmskih radnika BiH, kao certificirana strukovna organizacija za BiH, organizirala je izbor te je komisija – u sastavu redateljica  Ines Tanović, scenaristica Elma Tataragić, scenaristica Tina Šmalcelj, reditelj Neven Samardžić, reditelj Alen Drljević, scenaristica Melina Alagić, producent Adnan Ćuhara, scenograf Vedran Hrustanović, kostimografkinja Lejla Graho i redateljica Sabrina Begović Ćorić – glasanjem odlučila o bh. kandidatu.

Ovogodišnji bh. kandidat, film “Ne ostavljaj me” svjetsku premijeru imao je na Antalija Film Festivalu prošle godine, a upravo danas počinje distribuciju u kinima u BiH. Film je, također, prikazan ove godine na Sarajevo Film Festivalu u okviru BH Film programa i programa U fokusu, a do danas je obišao desetine svjetskih festivala, među kojima i poznati Edinburgh Film Festival.

Film je priča o boli, potrazi za smislom života i prijateljstvu siročadi. Sirijski dječaci Isa, Ahmed i Muataz žive težak život kao izbjeglice u čarobnom, mitskom turskom gradu Sanliurfa. Film je sniman na autentičnim lokacijama Sanilurfe te sa djecom sirijskim izbjeglicama. Nastao u produkciji kuće Film House iz Sarajeva kao koprodukcija Bosne i Hercegovine i Turske.

Rediteljica, scenaristica i producentica filma je Aida Begić, montažu potpisuje Redžinald Šimek, direktor fotografije Erol Zubčević, kostimografkinja Sanja Džeba, dizajner zvuka Igor Čamo, a producent Adis Đapo.

Udruženje filmskih radnika BiH već 18 godina kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Na osnovu kandidature Udruženja filmskih radnika, 2001. godine je nominiran film “Ničija zemlja” Danisa Tanovića, koji je u martu 2002. nagrađen Oscarom za najbolji strani film, priopćeno  je iz Udruženja filmskih radnika BiH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI