fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FOTO: Bjelčić promoter Potkozarja u Italiji

Autor: Dnevno.ba

TORINO - U Torinu je završeno ovogodišnje izdanje ’Salone del Gusto’. Da podsjetimo, to je najveći svjetski događaj koji okuplja male proizvođače tipičnih proizvoda.

Ovogodišnja petodnevna manifestacija okupila je čuvare biodiverziteta i promotere lokalnoodrživog razvoja iz preko 150 zemalja širom svijeta. I ove godine, Bosnu i Hercegovinu su zastupali delegati tri konvivijuma, lokalna ogranka međunarodnog pokreta Slow Food osnovanog 1986. godine – Slow Food Goražde, Slow Food Trebinje i Slow Food Potkozarje Podgrmeč.

Samo s Balkana sudjelovalo je oko 200 predstavnika od preko 5000 predstavnika iz cijelog svijeta. Tako su mnogobrojni posjetitelji mogli probati slatko Gliko iz Permeta, Albanije, svinjske proizvode svinje iz Bazne u Rumunjskoj ili zeleni sir iz Bugarske, crvenu Bukovsku papriku, slatko od divljih smokava te vino Stanušina iz Makedonije, rakiju od Crvene ranke iz Srbije te divlje maslinovo ulje s brda Mahal u Izmiru, da pomenemo samo neke.

Boje Bosne i Hercegovine branili su slatko od šljive Požegače iz Ustikoline, grah Poljak iz Trebinja te kukuruz Bjelčić iz Kozarske Dubice. Brašno ovog kukuruza sa PG Drobnjak iz Velikog Dvorišta, zajedno s trebinjskim Stodancem upotrebljeno je za pripremu posebnog menija u interpretaciji sarajevskog chefa Nihada Mameledžije. Degustaciju je popratila i edukativno-promotivna radionica na kojoj su posjetioci imali priliku se upoznati s njihovom poviješću, načinima upotrebe i, nažalost, postupnom iščezavanju i padanju u zaborav.

Uzroci ovakvog stanja su brojni i ukazuju na nepravične poljoprivredno-prehrabmene lance u kojima svi sudjelujemo.

Slow Food već godinama dokazuje da ne pruža podršku pukom očuvanju hrane i tradicionalnih prehrambenih vještina kao dijela jedinstvenog kulturnog nasljeđa ili folklora. Slow Food se nameće, što se moglo utvrditi i na nizu konferencija i radionica koje su se dešavale usporedo sa sajmom promotivno-prodajnog tipa, kao globalni forum u kojem se traži afirmiranje istinske demokracije u prehrani, kao odgovor na postojeće agroindustrijske monopole, i iskorak prema odlukama na lokalnom nivou koji su u uskoj međupovezanosti sa ekološkim integritetom zajednica kojima pripadamo.

ALESSANDROVARGIU.com

„Naredni korak za Slow Food Potkozarje Podgrmeč kao i kolege iz Trebinja je“, kako navodi Snježana Đuričić, aktualni voditelj Slow Food Potkozarje Podgrmeč, „okupljanje proizvođača starih sorti kukuruza zainteresiranih za udruživanje u cilju valorizacije proizvoda i plasmanu na tržište“.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});