Mlada srbijanska pjevačica Anđela Ignjatović Breskvica po...
FOTO: Bjelčić promoter Potkozarja u Italiji
TORINO - U Torinu je završeno ovogodišnje izdanje ’Salone del Gusto’. Da podsjetimo, to je najveći svjetski događaj koji okuplja male proizvođače tipičnih proizvoda.
Ovogodišnja petodnevna manifestacija okupila je čuvare biodiverziteta i promotere lokalnoodrživog razvoja iz preko 150 zemalja širom svijeta. I ove godine, Bosnu i Hercegovinu su zastupali delegati tri konvivijuma, lokalna ogranka međunarodnog pokreta Slow Food osnovanog 1986. godine – Slow Food Goražde, Slow Food Trebinje i Slow Food Potkozarje Podgrmeč.
Samo s Balkana sudjelovalo je oko 200 predstavnika od preko 5000 predstavnika iz cijelog svijeta. Tako su mnogobrojni posjetitelji mogli probati slatko Gliko iz Permeta, Albanije, svinjske proizvode svinje iz Bazne u Rumunjskoj ili zeleni sir iz Bugarske, crvenu Bukovsku papriku, slatko od divljih smokava te vino Stanušina iz Makedonije, rakiju od Crvene ranke iz Srbije te divlje maslinovo ulje s brda Mahal u Izmiru, da pomenemo samo neke.
Boje Bosne i Hercegovine branili su slatko od šljive Požegače iz Ustikoline, grah Poljak iz Trebinja te kukuruz Bjelčić iz Kozarske Dubice. Brašno ovog kukuruza sa PG Drobnjak iz Velikog Dvorišta, zajedno s trebinjskim Stodancem upotrebljeno je za pripremu posebnog menija u interpretaciji sarajevskog chefa Nihada Mameledžije. Degustaciju je popratila i edukativno-promotivna radionica na kojoj su posjetioci imali priliku se upoznati s njihovom poviješću, načinima upotrebe i, nažalost, postupnom iščezavanju i padanju u zaborav.
Uzroci ovakvog stanja su brojni i ukazuju na nepravične poljoprivredno-prehrabmene lance u kojima svi sudjelujemo.
Slow Food već godinama dokazuje da ne pruža podršku pukom očuvanju hrane i tradicionalnih prehrambenih vještina kao dijela jedinstvenog kulturnog nasljeđa ili folklora. Slow Food se nameće, što se moglo utvrditi i na nizu konferencija i radionica koje su se dešavale usporedo sa sajmom promotivno-prodajnog tipa, kao globalni forum u kojem se traži afirmiranje istinske demokracije u prehrani, kao odgovor na postojeće agroindustrijske monopole, i iskorak prema odlukama na lokalnom nivou koji su u uskoj međupovezanosti sa ekološkim integritetom zajednica kojima pripadamo.
„Naredni korak za Slow Food Potkozarje Podgrmeč kao i kolege iz Trebinja je“, kako navodi Snježana Đuričić, aktualni voditelj Slow Food Potkozarje Podgrmeč, „okupljanje proizvođača starih sorti kukuruza zainteresiranih za udruživanje u cilju valorizacije proizvoda i plasmanu na tržište“.
ZADNJE VIJESTI
Srpska voditeljica Bojana Janković (bivši Nikolić), koja...
Pjevačica Neda Ukraden godinama slovi za jednu od ljepših...
Srpski glumac Sergej Trifunović uhićen je nakon što je, k...