FOTO: “Hercegovačka noć” oduševila u “Midas Limes Forumu” u Njemačkoj

Autor: Dnevno.ba

FRANKFURT - Kamen, krš i maslina, vino, ganga, Neretva, raštika, janjetina, pura pršut, uštipci i lučenica, sve se to moglo doživjeti i probati na upravo odžanoj „Hercegovačkoj noći", u srcu Njemačke u „Midas Limes Forum“, nadomak Frankfurta, koji je za ovu prigodu bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Na tv ekranima ovog poznatog zabavnog centra cijelu su se večer redale slike hercegovačkog kraja i narodnih običaja, pune zavičajne nostalgije uz koju su iseljenici ostali čvrsto vezani i nakon više od pola stoljeća izbivanja iz svojeg rodnog kraja. A na veliku Hercegovačku noć stigli su Hercegovci i njihovi gosti iz cijele Njemačke. Bio je to još jedan prekrasan ugođaj rodne im Hercegovine među svojim ljudima koji su razasuti širom svijeta, a posebno u Njemačkoj koja je bila i ostala njihova druga domovina i omiljena destinacija više od pola stoljeća.

Zoran Begić Hercegovce dirnuo u srce

A za odličnu organizaciju, Hercegovine u zemlji snova, dobru glazbu i gastonomsku ponudu pobrinula se tvrtka „”Tony´s Tones“ iz Rodgau, Ljubušaka, Ante Tolušića Tonya i domaćina „Midas Limes Forum“, Miljenka Prskala, koji su gostima ponudili odličnu atmosferu uz nastup Bruna Bakovića, Dijane Bliznac, klape Frankfurt, tamburaše Bagrema i naravno domaće hercegovačke specijalitete, jela i pića u kojima se tijekom večeri guštalo u neograničenim količinama od 19 sati, pa sve do jutra. Takvom ugođaju naprosto se nije moglo odoljeti pa su Hercegovačkoj noći u Midas Limes Forum nazočili i brojni hercegovački i hrvatski uglednici, uspješni poslovni ljudi. Pjesma i emocije napravile su svoje a u ugodnoj opuštenoj atmosferi susrećemo i konzula iz Frankfurta Antu Bagarića u društvu poznatog hercegovačkog pjevača Zorana Begića.

S prijateljima se ove večeri do jutarnjih sati proveselio i sponzor ove večeri Marko Čović, vlasnik “Čović Auto Handel” iz Bestwig-Nuttlar.

Sa svojih dvadesetak djelatnika iz Frankfurta je stigao i poznati hercegovački poduzetnik Vinko Kolobarić, vlasnik restorana i hotela Sandelmühle, inače Širokobriježanin koji je čvrstim lancima ostao vezan uz svoj rodni Kočerin, kraj u kojemu često boravi. S njime u društvu susrećemo i odlično raspoloženog našeg poznatog liječnika dr. Stjepana Bogdanovića.

Hrvatska noć započela je s nastupom klape Frankfurt koja se svojom pjesmom nostalgično dotakla Hercegovine i Dalmacije, jer krš je krš, hercegovački ili dalmatinski, a maslina prepoznatljiv znak juga, temperamenta duše i topline, kažu nam hrvatski majstori pisme iz klape Frankfurt.

Vukovar u srcu Hercegovaca na fešti u „Midasu“

A nakon njih na bini su se mjenjali Bruno Baković, Dijana Bliznac i Zoran Begić za čijeg je nastupa atmosfera naprosto eksplodirala, nošena refrenima Begićevih pjesama, a i odličnim raspoloženjem gostiju koji su se uz zvuke rodnog hercegovačkog kraja odlično opustili i zabavili.

Goste su ovom prigodom pozdravili Petar Janjić Tromblon, vukovarski heroj koji je ovom prigodom ukratko predstavio svoju knjigu o vukovarskoj tragediji, a kojega je publika srdačno pozdravila, kao i fra Kristiana Montinu, voditelja Hrvatske katoličke misije Wiesbaden, koji se u svom pozdravnom govoru osvrnuo na značaj ovakvih domoljubnih druženja među našim iseljeništvom, gdje ovakvi susreti potiču snažnije povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske, te doprinose jačanju vjere i zajedništva, te očuvanju kulture i tradicije hrvatskog naroda u iseljeništvu, što je vrlo značajna komponenta u borbi protiv asimilacije i otuđenja mladih generacija naših iseljenika od matice zemlje.

Na fešti i poznati glazbeni menadžer Robert Martinović

A Hercegovačka fešta u Njemačkoj nije mogla proteći bez najpoznatijeg organizatora hrvatskih koncerata i poznate “Hrvatske noći u Frankfurtu”, menadžera Roberta Martinovića, vlasnika tvrtke “Rokaro Numen” iz Neussa, koji je u “Midas Limes Forum” stigao s bratom Karlom i suradnicima, koje su ove večeri neumorno snimali poznati hrvatski fotići ovog iseljeničkog podneblja: Alen Marić, Perica Ninković, Marko Lažeta i drugi, koji su ovjekovječili ovu jako dojmljivu Hercegovačku noć, koja je uz tamburaše Bagrema dobila onaj svoj upečatljiv obol i nakon koncerta u restoranu Midas, gdje su tamburaši u društvu simpatične pjevačice Dijane Bliznac svirali do 6 sati ujutro, onako za svoju dušu i neumorno raspjevano društvo, kojemu se po svemu sudeći, nije išlo kući.

 

Zahvaljujem ljudima, našim prijateljima i gostima koji su došli iz svih krajeva Njemačke kao i našim sponzorima koji su na velikodušan način pomogli organizaciju naše Hercegovačke večeri, posebno gospodinu Marku Čoviću, vlasniku poznate auto kuće i drugima. Veseli me što smo u ovako kratko vrijeme , za samo tri tjedna, uspjeli sakupiti tako veliku obitelj i napuniti “Midas Limes Forum. Sloga i moto: “Dođi da vidiš, dođi da se diviš” bio je jako djelotvoran i uspjelo je, pa sada želimo da to postane tradicija”, poručuje neumorni organizator Ante Tolušić Tony, koji je cijeli ponosan noć proveo odijeven u nošnju svojega ljubuškog kraja, a nekoliko dana prije fešte otišao u Hercegovinu da skroji za sebe jedinstvenu košulju.

Ljubav je to prema svome kršu, maslini, prema svojoj Hercegovini i Hrvatskoj koju Tony neumorno prezentira i na Hrvatskim noćima u Frankfurtu. A kada se pojavi Hercegovačka fešta onda je kao organizator sa svojim suradnicima zaista neumoran, što se moglo vidjeti najbolje ove večeri. Bilo je lijepo i nezaboravno, a Tony i društvo poručuju: Vidimo se i slijedeće godine u još jačem izdanju, podržite nas!

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI