fbpx

Idućeg tjedna počinje “Hrvatsko proljeće Središnje Bosne”

Autor: Dnevno.ba

NOVI TRAVNIK - "Hrvatsko proljeće Središnje Bosne 2019.", kulturno-umjetnički program koji se već tradicionalno održava u SredišnjojBosni, ove će godine početi u Novom Travniku, a svoju će svečanu završnicu, nakon dva mjeseca programskih sadržaja imati u Jajcu.

Šesto izdanje kulturno-umjetničkog festivala “Hrvatsko proljeće Središnje Bosne 2019.” ove godine počinje u Novom Travniku izvedbom predstave “Vukovarsko svijetlo”. “Proljeće” će tako, kao i ranijih godina, stići u Travnik, Uskoplje, Vitez, Busovaču, Kreševo, Fojnicu, Kiseljak, Žepče, Usoru, Bugojno, te najmanju općinu u FBiH – Dobretiće. Pored općina županija Središnja Bosna i Zeničko-dobojska, “Hrvatsko proljeće” gostuje i u Hercegbosanskoj, odnosno, Tomislavgradu, te po prvi puta u šest godina trajanja festivala u Sarajevu.

Domaće snage: GKM Vitez, mlada književna nada Ivana Zekić

Ovogodišnje izdanje oslanja se, kako tvrde organizatori, Županijski odbor Mladeži HDZ-a BiH Središnja Bosna, na “domaće snage”, odnosno, sadržaje nastale u Središnjoj Bosni, poput Gradskog kazališta mladih Vitez koje će u nekoliko gradova izvesti neke od svojih najboljih i višestruko nagrađivanih predstava. “Lova iz snova”, “Čistačice” i “Trnoružica” predstave su koje će biti izvedene u okviru “Hrvatskog proljeća Središnje Bosne”.

Gradsko kazalište Vitez jedno je od najboljih amaterskih kazališta u BiH koje redovito osvaja nagrade na festivalima amaterskog teatra u našoj zemlji, ali i inozemstvu, čime je kroz više od desetljeća postojanja, postalo jedan od brendova kulture Središnje Bosne.

Ove će godine, večeri kulture biti posvećene tradiciji, pa će tako u Kreševu, biti organizirana radionica o potkivanju jaja, staroj i gotovo izumrloj tehnici po čemu je kreševski kraj desetljećima poznat. U Travniku će biti održana iizložba slika o Ljubuškom, rodnom mjestu Petra Barbarića, pod nazivom “Ljubuški: oaza u svjetlu”, a u Busovači će biti predstavljena i zbirka priča “Čarobno jezero” mlade autorice, IvaneZekić.

“Vukovarsko svijetlo” na turneji u Središnjoj Bosni

O posebnoj povezanosti Vukovara i Središnje Bosne, kao simbola stradavanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, svjedoči i gostovanje jedne od najizvođenijih predstava koja tematizira Domovinski rat, jest “Vukovarsko svijetlo” koja otvara” Hrvatskoproljeće”, te potom nastavlja mini – turneju poSredišnjojBosni. Autori predstave su hrvatski branitelji Damir Markuš i Damir Plavšić.

Predstava “Vukovarsko svijetlo” do sada je izvedena u više od 150 gradova i općina u Hrvatskoj i iseljeništvu (SAD, Australija, Kanada, Njemačka, Austrija, Švicarska, Novi Zeland). Nosi epitet i prve edukativne i domoljubne predstave u režiji hrvatskih branitelja.

HNK Mostar u Žepču i Usori, fra Jukić u Vitezu

U Vitezu će, pak, biti odigrana predstava “Ivan Frano Jukić” nastala prema romanu Ivana Lovrenovića, a koja tematizira lik i djelo jednog od najvažnijih franjevaca Provincije Bosne Srebrene. Dramatizaciju potpisuje glasovita glumica Nada Đurevska, a režiju Anela Križanac iz Travnika. Fra Ivan Frano Jukić, bosanski je fratar poznat po plodnom kulturnom angažmanu, pokretač je prvog časopisa u BiH “Bosanski prijatelj”. U borbi za pravdu, domovinu, narod i kulturu i danas je inspiracija brojnim umjetnicima u našoj zemlji.

U Žepču i Uskoplju gostuje Hrvatsko narodno kazalište Mostar, jedino profesionalno kazalište Hrvata u BiH, s kojim “Hrvatsko proljeće” već šestu godinu zaredom aktivno i angažirano surađuje.

Program u 15 gradova i općina, po prvi put i u Sarajevu

Pored općina županija Središnja Bosna i Zeničko-dobojska, “Hrvatsko proljeće” gostuje po prvi puta u Sarajevu gdje će biti održana večer s istaknutim hrvatskim novinarom i publicistom, Zvonimirom Čilićem koji će predstaviti knjigu “Ljudi i vrijeme”.

Ulaz na sve događaje slobodan

Važno je istaknuti kako je ulaz na sve događaje u okviru “Hrvatskog proljeća Središnje Bosne” slobodan što ga izdvaja od ostalih festivala sličnog karaktera.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI