fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Pixabay

Jedan milijarder stvara milijun puta više štetnih plinova godišnje nego jedna prosječna osoba

Autor: dnevno.ba

U izvještaju organizacije Oxfam je navedeno da jedan milijarder godišnje stvara milijun puta više štetnih plinova nego jedna prosječna osoba.

Istaknuto je da se investicijama 125 milijardera godišnje stvara 393 milijuna tona ugljendioksida. To je jednako količini ugljendioksida koja tijekom godine nastane u cijeloj Francuskoj. Ofxamov izvještaj se odnosi na milijardere koji imaju vlasnički udio u 183 kompanije, a koji je vrijedan 2,4 bilijuna dolara, prenosi Klix.

Jedan milijarder godišnje u prosjeku uzrokuje nastanak tri milijuna tona ugljendioksida.

Oxfamovim istraživanjem je utvrđeno da je 14 posto investicija milijardera bilo u, kako je navedeno, industrije kojima se zagađuje okoliš, kao što su izvori energije koji nisu obnovljivi, te u materijale poput cementa.

Danny Sriskandarajah, izvršni direktor Oxfamovog odjela u Velikoj Britaniji, pozvao je svjetske čelnike, koji sudjeluju na ovogodišnjem samitu o klimi COP27, da promijene ulogu velikih korporacija te je napomenuo da investitori profitiraju od zagađenja koje uzrokuje klimatsku krizu.

“Rijetko se raspravlja o ulozi superbogataša u klimatskim promjenama. To se mora promijeniti. Ovi milijarderi, investitori na vrhu korporativne piramide imaju ogromnu odgovornost za izazivanje klimatskog sloma. Predugo su bježali od odgovornosti”, konstatirao je Sriskandarajah.

Na samitu COP27, koji se održava u Egiptu, raspravlja se i o tome kako primorati bogate države da siromašnijim zemljama plaćaju odštetu nanesenu klimatskim promjenama za koje su najodgovorniji upravo bogati, prenosi CNBC.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});