fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

JESTE LI ZNALI: Tutankamona su pregazili kočijom!

Autor: Dnevno.ba

KAIRO - Smrt egipatskog vladara Tutankamona misterij je kojim se stručnjaci bave već dugi niz godina.

Nagađalo se je li ubijen, zaražen gubom ili ga je možda ugrizla zmija, no pravi uzrok njegove smrti 1323. godine prije nove ere dosad nije bio poznat.

No, gotovo stotinu godina nakon što je engleski arheolog Howard Carter otkrio Tutankamonovu grobnicu u dolini Kraljeva, postoje novi dokazi da je faraona ubio nalet kočije. Nakon smrti odmah je balzamiran i pokopan što je uzrokovalo da se njegovo mumificirano tijelo spontano zapali u sarkofagu.

Teoriju o kobnoj kočiji predstavio je Chris Naunton, direktor istraživačkog društva koje se bavi proučavanjem prastarog egipatskog svijeta, nakon što je proučio Carterove nikad objavljene bilješke.

Naunton se koristio visokom tehnologijom kako bi rekonstruirao faraonovu smrt.

“Vjerujemo kako postoji određena vjerojatnost da ga je u torzo udario kotač jureće kočije, a ozljede su bile smrtonosne”, rekao je Naunton.

Godine 1968. fotograf sa Sveučilišta u Liverpoolu rentgenskim je snimkama ustanovio kako su ozljede Tutankamonove lubanje nastale poslije smrti, a da uzrok smrti leži u njegovim prsima, što podupire Nauntonovu tezu.

Daljnjim istraživanjima forenzičkih stručnjaka ustanovljeno je kako je Tutankamona zaista pregazio teški i uski kotač poput onoga koji se u to vrijeme koristio na kočijama, a tijelo se spontano u grobnici zapalilo jer mumifikacija nije bila dobro provedena.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});