fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Getty

Kako održati dugotrajnost? Donosimo pet pogrešaka zbog kojih vam se odjeća brže uništava

Autor: Dnevno.ba

Da bi nam odjeća dulje trajala spremni smo izdvojiti više novca jer se vodimo time da kvalitetu treba više i platiti. Ipak, za dugotrajnost odjeće nije dovoljan samo kvalitetan materijal i način proizvodnje, o njoj se trebamo znati pravilno i brinuti.

Iako je pranje odjeće većini rutinska radnja, lako je napraviti pogreške za koje nismo ni svjesni da štete našim odjevnim predmetima i smanjuju im vijek trajanja, ali i dobar izgled. U nastavku pročitajte kojih pet pogrešaka koje uništavaju vašu odjeću možete izbjeći na jednostavne načine i tako očuvati svoje omiljene odjevne komade, piše Index.

1. Zaboravljate omekšivač
Iako omekšivač nije nužan da bi se odjeća dobro oprala, on ima važnu funkciju u održavanju odjeće. Omekšivači povećavaju čvrstoću vlakana jer snažno prianjaju uz njih i tako smanjuju trenje i mogućnost oštećenja ili deranja odjeće.

Osim što korištenje omekšivača čini odjeću mekšom, mirisnom i ugodnom za nošenje, ono će i očuvati boje pa se nećete morati brinuti o tome hoće li vam odjeća posivjeti ili izblijedjeti prebrzo. Često odjeća nakon nekoliko pranja izgubi oblik koji je prvotno imala, a to se događa zbog gubitka elastičnosti, koju omekšivač čuva pa je to dodatan razlog za njegovo korištenje.

2. Pretjerujete s količinom deterdženta
Kod korištenja deterdženta za rublja definitivno vrijedi poznata krilatica “manje je više”. Previše deterdženta, posebice praška za rublje, može oslabiti intenzitet boja pa birajte tekuće deterdžente za rublje. Prevelike doze mogu ostaviti i ružne tragove na odjeći, a ako se višak pjene ne ispere dobro, moguće je da će vam deterdžent preko odjeće iziritirati kožu. Osim toga, velike količine deterdženta mogu naštetiti i perilici, što može stvoriti dodatan trošak.

Iako ne treba pretjerivati s količinama deterdženta, premale doze mogu posivjeti vašu odjeću, stoga pratite upute na samom deterdžentu ili doziranje prepustite perilici. Novije perilice rublja, kao one iz Electrolux linija, imaju ugrađenu ladicu UniversalDose, a neke imaju i opciju AutoDose pa ćete biti sigurni u pravilno doziranje deterdženta.

U perilice koje imaju ladicu UniversalDose možete staviti bilo koju vrstu deterdženta, a one s AutoDose opcijom će ispuštati točnu količinu potrebnu za svako pranje jer koriste senzore koji mjere točnu količinu deterdženta s obzirom na količinu punjenja. Inteligentna funkcija AutoDose kod Electrolux perilica omogućuje da je jednom napunite deterdžentom i omekšivačem, a ona će sama dodati savršenu količinu za do 20 pranja.

3. Prečesto perete i glačate odjeću
Često pranje odjeće neminovno će pridonijeti njenom bržem uništavanju i narušenom izgledu, a ako je uz to još i često glačate, vlakna će oslabjeti i promijeniti čvrstoću i oblik odjeće. Donje rublje i čarape treba prati nakon svakoga nošenja, no traperice, na primjer, ne morate prati tako često, kao ni odjeću koja nije pripijena uz tijelo i ne upija puno znoja.

Ponekad je odjeću dovoljno osvježiti nakon nošenja, a to je najlakše u perilicama koje imaju programe s parom. Electrolux sustav FreshScent prvi je u svijetu koji omogućuje osvježavanje odjeće pomoću pare i mirisa, bez korištenja deterdženta, i to u samo 15 minuta.

Kako bi vam odjeća i prilikom uobičajenog ciklusa pranja bila što manje nabrana, uključite sustav SteamCare koji će na kraju pranja dodati paru, opustiti vlakna vaše odjeće i time smanjiti nabore, što je održiva zamjena za glačanje.

Tako će vaša odjeća imati glatku površinu koju ne treba peglati, a i neće biti oštećena od visokih temperatura. Dodatni plus je što biranjem programa s parom štedite više od 40 litara vode po ciklusu i tako čuvate okoliš.

4. Presušujete rublje u sušilici
Sušilice su jedno od najkorisnijih pomagala u kućanstvu, no često se dogodi i da nam se neki komadi odjeće unište zbog previsokih temperatura sušenja ili prevelike količine rublja u bubnju. Sušilice s pametnom tehnologijom poput SensiCarea i sustava SmartSense, kakve imaju Electrolux sušilice, prilagođavaju ciklus sušenja količini rublja i tako omogućuju optimalnu potrošnju energije, ali i efektivnije sušenje.

Senzori vlažnosti i temperature detektiraju vlagu u svakom pojedinom komadu rublja pa se oni suše ravnomjerno i zaštićeni su od pregrijavanja. Za funkcionalnu odjeću je sušilica najbolji odabir jer obnavlja njezinu zaštitnu membranu pa ona dulje zadržava svoja svojstva. No, uz Electrolux sustave ne morate brinuti niti o ostalim vrstama tkanina jer oni prilagođavaju temperaturu sušenja materijalu.

GentleCare sustav suši odjeću na dvostruko nižoj temperaturi od standardnih sušilica pa će tekstura tkanine dulje biti očuvana, a potrošnja energije i vrijeme sušenja značajno smanjene. Za osjetljivo vuneno rublje osmišljen je DelicateCare sustav koji prilagođava pokrete bubnja i tako sprječava uvijanje vunenih predmeta pa se oni neće smanjiti prilikom sušenja.

5. Perete odjeću na previsokoj temperaturi
Znamo da za uklanjanje bakterija trebamo koristiti visoke temperature i to je potrebno kod pranja donjeg rublja ili tvrdokornih mrlja, no kod odjeće koja je nošena jednom nema potrebe za time. Pranje na visokoj temperaturi ubrzava uništavanje odjeće, pogotovo ako se radi o delikatnim materijalima.

Hladnija voda bolja je za osjetljive materijale jer sprječava njihovo skupljanje, a i tekući deterdžent se bolje otapa na nižim temperaturama. Osim toga, ako temperaturu smanjite s 40°C na 30°C, smanjit ćete i potrošnju energije za 35% po pranju.

Brigu za dugotrajnost i očuvanost vaše odjeće, osim ovih savjeta, mogu olakšati i Electrolux perilice i sušilice za rublje. Njihove inovativne tehnologije omogućuju kvalitetnu brigu za odjeću, ali i smanjenje potrošnje električne energije i vode, pa tako čuvaju i vašu odjeću, ali i okoliš – savršena kombinacija.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});