fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Kako pravilno održavati džempere i pulovere da uvijek izgledaju kao novi?

Autor: Miss7.hr

Neke odjevne komade jednostavno ne možemo ubaciti u perilicu i oprati na uobičajenim programima. Naime, pojedini materijali lako gube svoju teksturu i prilično su osjetljivi pa je poželjno tretirati ih na poseban način. To posebno vrijedi za vunu i kašmir od kojih su napravljeni omiljeni nam džemperi i puloveri pa smo istražili kako ih održavati i očuvati što duže, piše portal Miss7.hr.

Pranje

Ovisno o materijalu, džempere i pulovere potrebno je prati nakon dva do pet nošenja. Tako modele napravljene od kašmira stavi na pranje nakon dva ili tri nošenja, dok je vunene komade poželjno oprati nakon pet nošenja. Naime, vuna prirodno odbija prljavštinu, prašinu i tekućinu pa je možeš bezbrižno nositi nekoliko dana. Kad je riječ o samom pranju, bez obzira na to od kojega je materijala napravljena tvoja omiljena vesta, najsigurnije je poštivati upute s etikete ili je oprati ručno. I da, kemijska čistionica je jedna od opcija, posebno ako je riječ o skupocjenom komadu.

Dodatni savjet: Pri ručnom pranju vunenih komada koristi blagi prašak i hladniju vodu jer se vuna skuplja na visokim temperaturama.

Sušenje

Vunena odjeća lako se širi dok je mokra pa je najbolje lagano je protresti nakon pranja i položiti na ručnik da se ocijedi i da ručnik upije vodu. Iz istog razloga izbjegavaj prejako cijeđenje svojih džempera i pulovera i samo lagano rukama pritisni materijal.

Uklanjanje “grudica”

Čestim nošenjem vunenih džempera na njima se stvaraju neželjene “grudice” zbog kojih tvoj omiljeni topli komad može izgledati staro i iznošeno. Srećom, ovaj problem lako ćeš riješiti uz pomoć običnog brijača. Postupak je sljedeći: jednom rukom zategni džemper na mjestu gdje su se pojavile grudice, a drugom rukom nježno ukloni višak vune. Brzo, jednostavno i efikasno!

Autor: Miss7.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});