fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Kina zabranjuje ‘feminizirane stilove’ i ‘neispravne političke stavove’

Autor: Fena

Kineski medijski regulator objavio je da uvodi zabrane kao bi radio na suzbijaju ‘feminiziranih’ stilova i ženske estetike u emisijama zabavnog sadržaja kao i upute da treba izbjegavati ‘vulgarne uticaje’, javlja BBC News.

Nova pravila potiču glorifikaciju i zastupljenije prikazivanje ‘muškosti’ u kineskoj industriji zabave.

To je samo dio pooštravanja pravila protiv onoga što je opisano kao ‘nezdrav sadržaj’ u medijima.

Nacionalna uprava za radio i televiziju (NRTA) Kine rekla je da bi politički ispravno i moralno ponašanje trebalo biti uključeno kao kriterij pri odabiru glumaca.

Ugašeni su i određeni formati emisija za takmičenje talenata.

Televizijski regulator također je naložio emiterima da obuzdaju visoke plate koje se isplaćuju zvijezdama i da se spriječe porezne utaje.

Vlasti su se obavezale da će promovirati ono što su definirale kao muževnije slike muškaraca i kritizirale su poznate osobe koje koriste puno šminke.

Kineske vlasti su također dale upute da treba ohrabriti programe koji promoviraju tradicionalnu, revolucionarnu ili “naprednu socijalističku kulturu ili potiču patriotsku atmosferu”.

Kineski predsjednik Xi Jinping ponovio je opredjeljenje ka “zajedničkom prosperitetu”, a u ovom obećanju o preraspodjeli bogatstva nedavno su izdvojeni tehnološki tajkuni i zvijezde iz svijeta zabave kao pojedinci s kojima se društvo treba podrobnije suočiti.

Prošle sedmice, kineska glumica Zheng Shuang kažnjena je sa 46 milijuna dolara (33 milijuna funti) zbog utaje poreza.

Kineska vlada želi njegovati patriotsku atmosferu. Ovo je razlog zašto su sada stavili fokus na suzbijanje njene rastuće industrije zabave.

Nakon godina kontinuiranog rasta, kineska komunistička partija od nedavno pokušava kontrolirati čitav niz sektora. Uvedene su zabrane na pojedine tehnologije, obrazovanje, a sada i na industriju zabave.

Vlasti navode da mogu cenzurirati sve što se smatra kršenjem osnovnih socijalističkih vrijednosti, a već postoje stroga pravila o sadržajima, od video igara do filmova i muzike.

Ova posljednja zabrana koja se odnosi na medijski sektor zabave uslijedila je nakon niza skandala poznatih osoba koji uključuju utaju poreza, seksualno uznemiravanje i napade.

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});