fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KUĆNI LJUBIMCI POVIJESNIH VELIKANA: Pijani losovi, ženstvene jegulje i raspjevani vukovi

Autor: Lucija Kapural / Povijest.hr

LONDON - Ako svoju iguanu, tarantulu ili čegrtušu smatrate neobičnim kućnim ljubimcima, razmislite ponovno! Neki od povijesnih velikana šetali su naokolo s beštijama toliko velikim, opasnim ili jednostavno čudnima da se vaši egzotični prijatelji doimaju prozaičnima poput hrčaka i zlatnih ribica. Evo nekoliko primjera!

John Quincy Adams – ne znamo kako je gospođa Adams reagirala kad je markiz Lafayette, ekscentrični francuski aristokrat, njezinu zakonitom bračnom drugu poklonio aligatora, ali svjedoci tvrde kako je predsjednik bio oduševljen novim stanovnikom Bijele kuće. Zubatog ljubimca navodno je držao u kadi te ga koristio kako bi plašio posjetitelje i suradnike, a priča se da ga je naučio i nekim trikovima.

George Gordon Byron – najistaknutiji pjesnik engleskog romantizma bio je na glasu kao avanturist i ekscentrik, pa nije čudo da su i njegovi kućni ljubimci bili ponešto osebujni. Bio je ponosni vlasnik deset konja, osam pasa veličine konja, dresiranog vuka koji je navodno znao zavijati određene melodije, tri majmuna te po jednog orla, gavrana i jastreba. Najzanimljivijim nam se ipak čini njegov dlakavi prijatelj iz studentskih dana. Vjerovali ili ne, lord Byron je u svoje odaje na sveučilištu Trinity u Cambridgeu uselio – odraslog medvjeda! Naime, zbog promjene pravila na fakultetu, postalo je zabranjeno držati pse u studentskim sobama. Byron je proučio pravilnik te – hehe – zaključio da se na listi zabranjenih beštija medvjedi ni ne spominju.

Salvador Dalí – od čovjeka koji je svoje brkove nazivao antenama za komunikaciju s izvanzemaljcima, a buduću suprugu je zavodio utrljavši si izmet na kosu doista se može očekivati svašta, pa tako i da za kućnog ljubimca uzme ocelota. Velikan nadrealističkog pokreta divlju je zvijer vodio posvuda, držeći je za crveni baršunasti povodac, a nerijetko joj je oko vrata znao staviti dijamantnu ogrlicu ili nisku bisera. Baboua, kako ga je nazvao, hranio je isključivo delicijama, a kad bi se zajedno otputili na kakvo krstarenje, inzistirao je da njegova mica-maca dobije posebnu kabinu, sa što mekšim madracem.

Lucije Licinije Kras – rimski političar, jedan od najvećih oratora svoga vremena, u jezercu svoje vile držao je jegulje. Sve su mu bile drage, ali jedna posebno. Ciceronov učitelj svakodnevno je pjevao zmijolikoj ribetini, a poklanjao joj je čak i nakit. Kako je na nju uspio nasaditi ogrlicu i naušnice, nismo uspjeli doznati.

Gérard de Nerval – i francuski pjesnik je volio vodena stvorenja, a njegov odabir pao je na jastoga. Umjesto u lonac, ubacio ga je u gigantski akvarij, a znao ga je i odvesti u šetnju po pariškim parkovima. Thibaulta, kako ga je nazvao, smatrao je idealnim kućnim ljubimcem. Kako je objasnio, “jastozi su mirna, ozbiljna stvorenja koja poznaju tajne mora i, što je još važnije, ne laju”.

Tycho Brahe – danski astronom svojom je “bebicom” nazivao jednog losa. Kao svaki razmaženi ljubimac, ovaj gigantski pripadnik porodice jelena radio je što je htio. Primjerice, redovito je šetao između stolova tijekom zabava u gospodarevom domu, a nerijetko je zajedno s raspoloženom ekipom znao zaviriti na dno čašice. Ta ga je navada u konačnici došla glave – jedne večeri se toliko se napio da je pao niz stepenice i uginuo.

Autor: Lucija Kapural / Povijest.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});