fbpx

LEDENI SPEKTAKL S DUGOM: Turisti uživali u zaleđenim slapovima Niagare

Autor: dnevno.ba

Posljednji put ovakvi su prizori viđeni 2019. godine kad je u ovom dijelu SAD-a palo više od pola metra snijega, a vodopad i okolna područja Niagarinih slapova bili su okovani ledom.

U ovom posljednjem ledenom spektaklu isprepletenom s dugom, uživali su turisti u nedjelju kad su se dijelovi slapova Niagare zaledili nakon što su se prošlog tjedna temperature u tom dijelu Amerike spustile na minus 18 Celzijevih stupnjeva.

Britanski Independent dodaje da, premda se na nekim fotografijama čini da su vodeni slapovi u potpunosti smrznuti, unatoč ekstremno hladnom vremenu, voda ne prestaje protjecati, a velike ledene površine na slapovima su zabilježene i tijekom 2014. i 2015. kada je područje zahvatio polarni vorteks.

Poput mnogih američkih država i državu New York u posljednja dva tjedna zahvatio je hladni val, a još snježnih oborina u tom se području očekuje i u idućih nekoliko dana.

Posljednji su put ovakvi prizori na slapovima Niagare viđeni 2017. godine, kada je u ovom dijelu države palo više od pola metra snijega, a vodopad i okolna područja bili su okovani ledom.

Polarni vrtlog, koji je prouzročio nevolje u mnogim dijelovima SAD-a, poznat je pod tim nazivom od 2014. godine, kad su ga mediji prvi put počeli koristiti.

Polarni vrtlog ovoga puta razdvojio se u dva kovitlaca ledenog zraka, pri čemu se jedan zadržao iznad Sjeverne Amerike, a drugi iznad euroazijskog tla. Vrtlog se razdvaja u slučaju iznenadnog stratosferskog zatopljenja, pojasnila je za Guardian znanstvenica Jennifer Francis.

Istraživanja ukazuju na nedavna povećanja broja slučajeva polarnog vrtloga na gusto naseljenim područjima. Mnogi znanstvenici tvrde da utjecaj na to ima globalno zagrijavanje. Naglo smanjivanje leda na Arktiku omogućava da ocean upija ljetnu vrućinu, koja se oslobađa u atmosferu tijekom zime, te se tako raspiruju vjetrovi koji mogu poremetiti polarni vrtlog.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI