fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

MISTERIJ VILE TITOVE UDOVICE: Što se događa s kućom u kojoj je posljednja tri desetljeća života provela Jovanka Broz?

Autor: Dnevno.hr

BEOGRAD - Velebna vila Bor na Dedinju, u kojoj je živjela pokojna Titova supruga Jovanka Broz sve do smrti 2013. godine i to u velikom siromaštvu, počela se obnavljati. Doslovce su preko noći postavljene skele, međutim, instutucije još uvijek nisu dale odgovor portalu Kurir.rs, koliko će koštati radovi na vili i hoće li se kuća u kojoj je boravila udovica doživotnog predsjednika SFRJ, Josipa Broza Tita, prodati ili dati u zakup.

Kako kažu u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa (UZZPRO), u čijoj je nadležnosti Jovankina vila, s pripremnim radovima i dijagnosticiranjem općeg stanja nekretnine počelo se 21. listopada ove godine.

“Radovi se financiraju iz proračunskih sredstava namijenjenih za održavanje objekata u vlasništvu države”, odgovorili su na pitanje u vezi radova koji su obavijeni velom misterije. “Točan iznos u ovom trenutku nije poznat. Istovremeno s izvođenjem radova obavlja se analiza stupnja oštećenosti pojedinačnih građevinskih elemenata i procjenjuje nužnost i opseg potrebnih intervencija. Radovi obuhvaćaju nužnu sanaciju dijelova krova i pročelja u cilju sprečavanja daljnjeg propadanja objekta dok se ne privede novoj namjeni”, odgovorili su iz Uprave.

Međutim, u ovoj ustanovi nisu objasnili koja je to nova namjena vile i kako su osigurana sredstva za renovaciju budući da je u rujnu 2018. godine Jovan Vorkapić, direktor Republičke direkcije za imovinu, rekao da država ne može izdvojiti novac za tu svrhu i da će vilu uskoro ponuditi ili na prodaju ili dati u zakup nekome tko je spreman u nju uložiti novac i obnoviti je.

“Moguće je da netko uzme vilu u zakup na duži period, koji bi opravdao ovu investiciju, a da mu se to što je uložio odbije od cijene najma do pola vrijednosti nekretnine. Država, kao vlasnik, može raditi s vilom ono što je najsvrsishodnije. Sigurno ju nećemo dugo držati zaključanu”, rekao je Vorkapić prošle godine.

I Nadi Budisavljević, rođenoj sestri Jovanke Broz, obnova vile je potpuni misterij. “Znam da se obnavlja, ali me uopće ne zanima što se s tom kućom događa i za koga ju sređuju. Zbog svega što se tamo događalo za mene je to kuća strave i užasa! Što se mene tiče, mogu je i srušiti”, rekla je ogorčeno Jovankina sestra.
Hoće li vila Jovanke Broz dobiti nove stanare, to zanima i Titovog unuka Jošku Broza. On kaže da o tome još uvijek nema nikakve spoznaje i da ga nitko nije obavijestio o renoviranju vile. “Vidio sam i ja da se obnavlja, ali ništa drugo ne znam o tome. Nitko me ni o čemu nije obavijestio, pa ne znam ni hoće li netko u nju uskoro useliti”, rekao je Joška Broz.

Inače, udovica maršala Tita uselila se u vilu Bor nakon što je 1980., usred noći, u spavaćici, nasilno iseljena iz njezinog i Titovog doma u Užičkoj 15. Uz novu vilu, država joj je ustupila namještaj i umjetnine. Tijekom njezinog boravka u vili država nije ulagala u zgradu, pa se Jovanka žalila na vlagu, na krov koji prokišnjava, na hladnoću… Zbog loših životnih uvjeta, Jovanka je zimi morala u sobi sjediti u bundi. Grijanje je uvedeno tek posljednjih godina Jovankinog života, a obnovljen je i sanitarni čvor, popravljeni su ograda i krov. Od Jovankine smrti 2013. godine, vila je bila zatvorena.

Autor: Dnevno.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});