fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Mlin Majić i prijatelji prave najveću baklavu na svijetu

Autor: N. Sarić / Dnevno.ba

TUZLA - Nakon prošlogodišnjeg Gastro Show-a kada je u Tuzli napravljen najveći burek na svijetu težak 675 kilograma i porcija ćevapa od 1.800 komada u lepinji 3x2 metra, stiže nam novi Gastro spektakl.

U prvoj polovici prosinca će tuzlanski kuhari iz restorana Saranda uz podršku Generalnog sponzora MLINA MAJIĆ napraviti najveću baklavu na svijetu koja će težiti minimalno 600 kilograma a organizatori se nadaju da bi na kraju mogla dostići i do 1 tonu. Do sada najveća baklava je napravljena u Turskoj (Ankara) i težila je 513 kilograma.

“Baklava je inače neizostavno jelo na našim trpezama pogotovo u vrijeme praznika te smo se zbog toga i odlučili za nju. Krajem rujna smo dobili i potvrdu od Guinessa da prihvaćaju našu aplikaciju.

Ove godine promoviramo i sigurnost hrane koju konzumiramo, tako da će i sama baklava biti napravljena od halal proizvoda, za što će udruženju ZMAJEVO SRCE koje je i Organizator biti dodjeljen i halal certifikat za ovu baklavu.

Očekuje nas i bogat zabavni program tako da svakako pozivamo građane Tuzle i okolnih gradova da dođu na jedno lijepo druženje.

Projekt ima za cilj promociju naše privrede, naših proizvoda jer u svemu sudjeluju domaće kompanije i proizvodi. S obzirom da nam dolaze mnogi gosti i iz drugih gradova, onda ovdje imamo i promociju Tuzle kao turističkog grada. Mnoge kompanije koje imaju halal certifikat će vršiti promocije svojih proizvoda kako bi se i građani mogli uvjeriti u kvalitet istih, ali i ostale firme koje će građanima ponuditi zaista puno promocija i degustacija.

Još jedna lijepa slika će otići iz Tuzle, našeg kantona i naše države.

O prošlogodišnjem bureku je pisao i pričao cijeli svijet a po ocjenama medija na Trgu slobode je bilo prisutno više od 7.000 ljudi.

Mi smo poslali dopise na mnoge općine i kompanije da se uključe i pomognu projekt kako bi smo napravili što veću baklavu. Naš cilj je između ostalog da svim prvačićima s područja TK uručimo po jednu baklavu kako bi im školski dani bili što slađi. Počastit ćemo i sve one ustanove koje rade sa djecom te narodne kuhinje a vjerujemo da će i mnogo građana na licu mjesta da se „zasladi„ baklavom. Pokušat ćemo osigurati i da djeca iz Sarajeva, Modriče, Tešnja, i drugih gradova taj dan dođu s roditeljima. Bit ćemo im dobri domaćini, to je sigurno, jer Tuzla je oduvijek bila otvoren i gostoljubiv grad upravo zahvaljujući svojim dobrim ljudima koji su najveće bogatstvo ovog grada, ističu organizatori ovog nesvakidašnjeg skorašnjeg događaja u Tuzli.

Autor: N. Sarić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});