Mlin Majić i prijatelji prave najveću baklavu na svijetu

Autor: N. Sarić / Dnevno.ba

TUZLA - Nakon prošlogodišnjeg Gastro Show-a kada je u Tuzli napravljen najveći burek na svijetu težak 675 kilograma i porcija ćevapa od 1.800 komada u lepinji 3x2 metra, stiže nam novi Gastro spektakl.

U prvoj polovici prosinca će tuzlanski kuhari iz restorana Saranda uz podršku Generalnog sponzora MLINA MAJIĆ napraviti najveću baklavu na svijetu koja će težiti minimalno 600 kilograma a organizatori se nadaju da bi na kraju mogla dostići i do 1 tonu. Do sada najveća baklava je napravljena u Turskoj (Ankara) i težila je 513 kilograma.

“Baklava je inače neizostavno jelo na našim trpezama pogotovo u vrijeme praznika te smo se zbog toga i odlučili za nju. Krajem rujna smo dobili i potvrdu od Guinessa da prihvaćaju našu aplikaciju.

Ove godine promoviramo i sigurnost hrane koju konzumiramo, tako da će i sama baklava biti napravljena od halal proizvoda, za što će udruženju ZMAJEVO SRCE koje je i Organizator biti dodjeljen i halal certifikat za ovu baklavu.

Očekuje nas i bogat zabavni program tako da svakako pozivamo građane Tuzle i okolnih gradova da dođu na jedno lijepo druženje.

Projekt ima za cilj promociju naše privrede, naših proizvoda jer u svemu sudjeluju domaće kompanije i proizvodi. S obzirom da nam dolaze mnogi gosti i iz drugih gradova, onda ovdje imamo i promociju Tuzle kao turističkog grada. Mnoge kompanije koje imaju halal certifikat će vršiti promocije svojih proizvoda kako bi se i građani mogli uvjeriti u kvalitet istih, ali i ostale firme koje će građanima ponuditi zaista puno promocija i degustacija.

Još jedna lijepa slika će otići iz Tuzle, našeg kantona i naše države.

O prošlogodišnjem bureku je pisao i pričao cijeli svijet a po ocjenama medija na Trgu slobode je bilo prisutno više od 7.000 ljudi.

Mi smo poslali dopise na mnoge općine i kompanije da se uključe i pomognu projekt kako bi smo napravili što veću baklavu. Naš cilj je između ostalog da svim prvačićima s područja TK uručimo po jednu baklavu kako bi im školski dani bili što slađi. Počastit ćemo i sve one ustanove koje rade sa djecom te narodne kuhinje a vjerujemo da će i mnogo građana na licu mjesta da se „zasladi„ baklavom. Pokušat ćemo osigurati i da djeca iz Sarajeva, Modriče, Tešnja, i drugih gradova taj dan dođu s roditeljima. Bit ćemo im dobri domaćini, to je sigurno, jer Tuzla je oduvijek bila otvoren i gostoljubiv grad upravo zahvaljujući svojim dobrim ljudima koji su najveće bogatstvo ovog grada, ističu organizatori ovog nesvakidašnjeg skorašnjeg događaja u Tuzli.

Autor: N. Sarić / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI