Pjevačica Neda Ukraden godinama slovi za jednu od ljepših...
Mlin Majić i prijatelji prave najveću baklavu na svijetu
TUZLA - Nakon prošlogodišnjeg Gastro Show-a kada je u Tuzli napravljen najveći burek na svijetu težak 675 kilograma i porcija ćevapa od 1.800 komada u lepinji 3x2 metra, stiže nam novi Gastro spektakl.
U prvoj polovici prosinca će tuzlanski kuhari iz restorana Saranda uz podršku Generalnog sponzora MLINA MAJIĆ napraviti najveću baklavu na svijetu koja će težiti minimalno 600 kilograma a organizatori se nadaju da bi na kraju mogla dostići i do 1 tonu. Do sada najveća baklava je napravljena u Turskoj (Ankara) i težila je 513 kilograma.
“Baklava je inače neizostavno jelo na našim trpezama pogotovo u vrijeme praznika te smo se zbog toga i odlučili za nju. Krajem rujna smo dobili i potvrdu od Guinessa da prihvaćaju našu aplikaciju.
Ove godine promoviramo i sigurnost hrane koju konzumiramo, tako da će i sama baklava biti napravljena od halal proizvoda, za što će udruženju ZMAJEVO SRCE koje je i Organizator biti dodjeljen i halal certifikat za ovu baklavu.
Očekuje nas i bogat zabavni program tako da svakako pozivamo građane Tuzle i okolnih gradova da dođu na jedno lijepo druženje.
Projekt ima za cilj promociju naše privrede, naših proizvoda jer u svemu sudjeluju domaće kompanije i proizvodi. S obzirom da nam dolaze mnogi gosti i iz drugih gradova, onda ovdje imamo i promociju Tuzle kao turističkog grada. Mnoge kompanije koje imaju halal certifikat će vršiti promocije svojih proizvoda kako bi se i građani mogli uvjeriti u kvalitet istih, ali i ostale firme koje će građanima ponuditi zaista puno promocija i degustacija.
Još jedna lijepa slika će otići iz Tuzle, našeg kantona i naše države.
O prošlogodišnjem bureku je pisao i pričao cijeli svijet a po ocjenama medija na Trgu slobode je bilo prisutno više od 7.000 ljudi.
Mi smo poslali dopise na mnoge općine i kompanije da se uključe i pomognu projekt kako bi smo napravili što veću baklavu. Naš cilj je između ostalog da svim prvačićima s područja TK uručimo po jednu baklavu kako bi im školski dani bili što slađi. Počastit ćemo i sve one ustanove koje rade sa djecom te narodne kuhinje a vjerujemo da će i mnogo građana na licu mjesta da se „zasladi„ baklavom. Pokušat ćemo osigurati i da djeca iz Sarajeva, Modriče, Tešnja, i drugih gradova taj dan dođu s roditeljima. Bit ćemo im dobri domaćini, to je sigurno, jer Tuzla je oduvijek bila otvoren i gostoljubiv grad upravo zahvaljujući svojim dobrim ljudima koji su najveće bogatstvo ovog grada, ističu organizatori ovog nesvakidašnjeg skorašnjeg događaja u Tuzli.
ZADNJE VIJESTI
Srpski glumac Sergej Trifunović uhićen je nakon što je, k...
Maja Šuput osim što niže hit za hitom, iza sebe nakon n...
Znanstvenici su korak bliže razumijevanju zašto se nekih s...