fbpx

NA OVAJ NAČIN SU POVEZANI VATROSLAV LISINSKI, STARI RIMLJANI I KOSOVO Evo što se sve dogodilo na danšnji dan!

Autor:

Kakve veze imaju Vatroslav Lisinski, stari Rimljani i Kosovo? Doznajte u nastavku! 

– 70. Rimljani u Judejskom ratu osvojili i razrušili Jerusalem. Od ruševina je ostao samo zapadni zid velikog jevrejskog hrama – Zid plača.

– 1497. Portugalski moreplovac Vasco da Gama isplovio iz Lisabona na prvo putovanje na kojem je otkrio morski put za Indiju oko Rta dobre nade.

– 1709. Ruska vojska pod zapovjedništvom cara Petra Velikog pobijedila je u bici kod Poltave (Ukrajina) trupe švedskog kralja Carla XII. To je bio kraj švedske vojne moći.

– 1818. U Banjoj Luci rođen franjevac Ivan Frano Jukić. Bio je zagovornik ilirskog preporoda, pisac putopisne i povijesne proze i sakupljač narodne poezije u Bosni. Pokrenuo časopis Bosanski prijatelj.

– 1819. Rođen Vatroslav Lisinski, hrvatski skladatelj, najpoznatiji glazbenik ilirskog preporoda i utemeljitelj hrvatskog nacionalnog izraza u glazbi.

– 1858. Velika Britanija proglasila pobjedu nad indijskim ustanicima, nakon čega je ukinuto Carstvo mogula i likvidirana istočnoindijska kompanija, a Indija je stavljena pod neposrednu upravu britanske krune.

– 1894. Rođen Pjotr Leonidovič Kapica, ruski fizičar, od 1935. ravnatelj Instituta za fiziku Sovjetske akademije znanosti u Moskvi, a od 1955. glavni organizator programa vještačkih Zemljinih satelita (Sputnjik).

– 1956. U Beogradu emitiran prvi eksperimentalni TV prijenos, u povodu proslave stogodišnjice rođenja Nikole Tesle.

– 1967. Umrla Vivien Leigh, britanska kazališna i filmska glumica. Svjetsku slavu stekla je ulogom Scarlett O’Hara u filmu “Prohujalo s vihorom” za koju je nagrađena Oscarom.

– 1992. U ranim jutarnjim satima granatirana i zapaljena zgrada Oslobođenja u Sarajevu. Pričinjena je velika materijalna šteta.

– 1994. Umro Kim Il Sung, komunistički lider Sjeverne Koreje, koji je upravljao zemljom od njenog osnivanja 1948. do smrti.

– 2000. Umro Konstantin Vinaver, pijanista, muzikolog, operski dramaturg i dugogodišnji ravnatelj Opere i baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

– 2003. U nesreći feribota na rijeci Menga u Čandpuru (Bangladeš) udavilo se oko 400 ljudi, od 600, koliko je bilo na brodu.

– 2004. Skupština Kosova je, bez prisustva srpskih predstavnika, usvojila amandmane kojima je naziv Ustavni okvir za privremenu samoupravu na Kosovu promijenjen u “privremeni Ustav Kosova”, a “privremene institucije” u “demokratske institucije”.

– 2015. Rusija uložila veto u Vijeću sigurnsoti UN-a na britanski prijedlog Rezolucije o Srebrenici. Prilikom glasovanja suzdržane su bile Kina, Nigerija, Angola i Venecuela, dok je preostalih 10 članica glasalo za.

Autor:

ZADNJE VIJESTI