fbpx
Foto: Pixabay

Na Uskršnjem otoku otkrivena nova statua koja je bila potopljena zadnjih 200 godina

Autor: FENA

Krajem veljače znanstvenici su pronašli još jedan tajanstveni kip na Uskršnjem otoku u koritu isušene lagune koja se nalazi usred vulkanskog kratera. Poznate kao Moai, velike kamene skulpture ljudskih figura do danas su nepoznate po tome tko ih je isklesao i postavio na otok u Tihom oceanu, prema izvješću časopisa National Geographic, prenosi NBC.

Do sada je na Uskršnjem otoku otkriveno više od 1000 Moai statua, no vjerojatno ih ima mnogo više.

Iako su mnogi stekli dojam da se radi samo o isklesanim glavama (tako obično vidimo ove misteriozne kipove od vulkanskog kamena na fotografijama), kipovi zapravo imaju torza; iako su mnogi od njih još uvijek djelomično ili potpuno zakopani u zemlju.

U prosjeku, statue dosežu četiri metra visine i teže oko 10 tona. Najveći među njima, “El Gigante”, visok je 21 metar i težak nevjerojatnih 200 tona. Većina kipova je iz nekog razloga leđima okrenuta moru, navodi National Geographic.

Najstariji kipovi pronađeni na otoku potječu iz 1300. godine, a najmlađi s kraja 16. ili početka 17. stoljeća.

Arheologinja Jo Anne Van Tilburg, direktorica Projekta kipova Uskršnjeg otoka, smatra da su ih napravili Polinežani koji su otkrili ovaj otok oko 1000. godine i razvili napredne društvene, političke i vjerske sustave iz kojih su moai proizašli.

Naime, postoji veza između moaija, naroda Rapa Nui i sličnih monolita koji se nalaze po Polineziji.

Stručnjaci vjeruju da ovi kipovi potječu iz zajedničke religije – čak i ako ne izgledaju uvijek jednako.

Rapa Nui su vjerovali da su njihovi poglavari izravni predstavnici bogova i da će nakon smrti ponovno postati božanstva.

Znanstvenici stoga pretpostavljaju da su kipove vjerojatno izradili kako bi privremeno sadržavali duhove predaka.

– Moje mišljenje je da su moaiji neka vrsta kontejnera u koji su hvatali te duhove i čuvali ih kako bi mogli pomoći onima koji su još živi – rekao je Van Tilburg.

Kip je 21. veljače pronašao tim volontera s tri čileanska sveučilišta koji surađuju na projektu obnove močvara u krateru vulkana.

Zanimljivo je da je zadnjih 200 ili 300 godina laguna bila duboka tri metra, što znači da u to vrijeme nitko nije mogao tamo postaviti moai – navode članovi tima i dodaju da ga ne planiraju uklanjati s tog mjesta za sada.

Novootkrivena moai statua visoka je 1,6 metara, a pronađena je kako leži na boku i gleda u nebo. Vulkan Rano Raraku i njegovi moai dio su svjetske baštine UNESCO-a.

Autor: FENA

ZADNJE VIJESTI