fbpx

Napravite vikend ručak za dvadeset minuta: Pržene tikvice sa sirom s kojima će te biti očarani

Autor: dnevno.ba

Pržene tikvice možda niste dugo pravili, ali sada je pravi trenutak da ih začinite sa sirom te uz to super se slaže salata od rajčice i luka

Sastojci:

300 g tikvica
2 struka celera
1 glavica luka
2 žlice maslinova ulja
5 jaja
150 g naribana sira (npr. Gauda)
2 žlice mlijeka
3 žlice brašna
1 žličica peršina
1 žlica maslaca
sol
papar

Priprema:

Operite tikvice i celer, oljuštite ih, operite i sitno isjeckajte. Očistite luk pa i njega isjeckajte te potom zagrijte maslinovo ulje i na njemu prodinstajte luk, celer i tikvicu.

Začinite to sve sa solju i paprom i ostavite da se dinsta povrće ne duže od 5 minuta.

Jaja, mlijeko, brašno, peršin i 50 g naribana sira umutite mikserom i također začinite solju i paprom te zatim dodajte dinstano povrće.

Zatim zagrijte maslac, dodajte masu od jaja i povrća, poklopite i dinstajte na laganoj vatri oko 15 minuta, te potom cijelu masu stavite na pleh obložen masnim papirom. Pospite preostalim sirom i zapecite u rerni ispod rešetke oko 2 minute, tj. dok se sav sir ne rastopi.

Ispečenu masu isijecite na komade, nalik na pizzu, i servirajte na tanjurima.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI