NEVJEROJATNA KRAĐA: Sluga pokrao kraljicu, a onda prodavao stvari na eBayu, kupci nemaju pojma što su kupili!

Autor: dnevno.ba

Zaposlenik Buckinghamske palače, 37-godišnji Adam Canto osuđen je na osam mjeseci zatvora na sudu u Londonu, nakon što je priznao da je iz kraljevskog kućanstva ukrao cijeli niz predmeta i dio njih prodao na eBayu. Canto je u kraljičinoj rezidenciji, kao jedan od zaposlenika “sektora prehrane”, radio pet godina, a krađe zbog kojih je osuđen dogodile su se između studenog 2019. i kolovoza 2020. godine. Uhićen je krajem prosinca.

Kako pišu britanski mediji, dugoprsti zaposlenik ukrao je “značajan broj” predmeta, a dio njih policija je pronašla u njegovoj sobi u Royal Mewu gdje žive zaposlenici dvora.

Među predmetima su potpisane službene fotografije princa Harryja, princa Williama i Kate Middleton, te fotoalbum s kraljevskog banketa povodom posjeta američkog predsjednika Trumpa. Na sajtu magazina Tatler navode kako je 77 predmeta ukradeno iz trgovine u sklopu Palače, dio iz skladišta princa Andrewa, a dio iz ureda i ormara Cantovih kolega. Pandemija koronavirusa, kada je bio raspoređen i na druge dužnosti, pomogla mu je da uđe u urede i prostore u koje inače ne bi imao pristup.

Canto je priznao i kako je otuđio nekoliko ordena, broš, dva zlatna lanca za džepne satove, limitirano izdanje džepnog sata po narudžbi Palače, Tiffanyjevu srebrnu olovku, svilene pidžame, manžete te slavni Samsungov mobitel napravljen posebno za princa Andrewa koji opisuju kao “prvi preklopni telefon na svijetu”. Njega je Canto prodao za 650 dolara, odnosno 4.000kuna.

Tužitelj Simon Maughan rekao je kako su ukradene stvari vrijedne “između 14.000 i 150.000 eura ponuđene na eBayu” (odnosno, između 106.000 kn i 1.135.000 kn), a 37 predmeta koji su našli kupca prodani su daleko ispod njihove stvarne vrijednosti.

Osramoćeni zaposlenik čiji je dosje bio besprijekoran, na krađe se odlučio jer je upao u dugove, a kriminalna rabota donijela mu je oko 11000 eura, odnosno oko 83.000 kn.

Njegov je odvjetnik tražio od suda blagost jer, uz to što je dio novca već vratio, on nije podmukli profesionalac, nego naivni oportunist. Tome u prilog govori i činjenica da je na eBayu ukradene stvari prodavao pod svojim imenom, sa svim svojim podacima. Buckinghamska palača zasad nije komentirala slučaj, piše Jutarnji.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI