fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto i video: YouTube kanal "Darko Juka Mostar"

Otac Dragana Markovine autor je prekrasne poeme posvećene braniteljima Herceg Bosne

Autor: Dnevno.ba

Roko, otac Dragana Markovine, političkog analitičara i novinara koji djeluje javno kao kolumnist i analitičar u BiH i Hrvatskoj, otac je poeme posvećene “svim braniteljima i obiteljima palih boraca Herceg-Bosne”.

Inače, ova pjesma danas je prvi put ugledala svjetlo dana, a digitalizirao ju je Darko Juka, mostarski novinar, koji stoji iza stotina ovakvih uradaka. OVDJE pogledajte i neke druge njegove pjesme koje će, zahvaljujući dizanju na YouTube, živjeti Vječno. Ili barem dok je Interneta, piše portal Bild.ba.

Juka je pjesmu objavio na svom YouTube kanalu. “Pjesmu “Galebi bijeli” izvodio je mostarski pjevač Krešimir Kreša Šunjić koji je skladbu i uglazbio. Stihove je napisao Roko Markovina, koji je otac Dragana Markovine, dok je za aranžman zaslužan Emir Mehić. Pjesma je objavljena 1992. godine na Šunjićevoj audiokaseti ‘Ne plači, majko’, snimljenoj u studiju ‘Art Forces’ u Mostaru, uz posvetu “svim braniteljima i obiteljima palih boraca Herceg-Bosne”. Izdavačem kasete je zagrebački ‘CroatiaTon’. Naslovna fotografija videa oslikava tragičnu ratnu stvarnost Mostara iz lipnja 1992. godine, nakon hrvatske oslobodilačke akcije ‘Lipanjske zore’ i protjerivanja srpsko-crnogorskoga okupatora iz grada. Do ove objave na kanalu ‘Darko Juka Mostar’, pjesma uopće nije bila dostupna na Internetu.

Poslušajte pjesmu:

https://youtu.be/COuu5HpLfQI

Toplu mostarsku ratnu pjesmu ”Galebi bijeli” napisao je Roko Markovina, udruživši snage sa svojim sugrađaninom Krešimirom Krešom Šunjićem koji ju je uglazbio i otpjevao:

”U ovom gradu ne čuje se pjesma
ni plač dječaka iz uskih sokaka…
U ovom gradu tek propjeva česma
i zveket tame sa čardaka…”

Pjesma je napisana za IPD HVO-a Općinskoga stožera Mostar koji je osigurao njezino snimanje i ukupnu produkciju. Inače, Odjel za informativno-propagandnu djelatnost osiguravao je novac i uvjete za izradbu razne informativne i promotivne građe, od plakata i pjesama, do uređivanja i tiskanja knjiga i dnevnih tiskovina, s ciljem čuvanja i podizanja morala braniteljima grada, hrabrenja civila u njemu, ali i raseljenih obitelji ratnika koje su na bilo kakove vijesti iz ratnoga plamena čekale u izgnanstvu.

https://www.facebook.com/darko.juka.90/posts/797110911653305

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});