fbpx

Ovih šest biljaka pravi su hit za stan! Uljepšavaju prostor i čiste ga!

Autor: dnevno.ba

Ako je neka biljka trenutačno hit u uređenju interijera onda je to Monstera. Ova efektna biljka velikih zelenih listova, osim što je izrazito lijepa, jako je korisna u zimskim mjesecima kad se prostori griju, jer donosi potrebnu vlažnosti isušenom zraku. Inače je biljka penjačica koja uspijeva u toplim i vlažnim područjima, osobito u kišnim šumama Srednje i Južne Amerike gdje može narasti i do deset metara u visinu, a za potporu koristi okolna stabla uz koja se penje.

Sukulenti su biljke koje spremaju vodu u svoje povećane listove, stabljike ili korijen. Povećanje listova se najviše vidi kod tkiva Aloe vere. Iako sve biljke crpe vodu, sukulenti su se savršeno prilagodili da pohrane vodu za duže vrijeme. Ova prilagodba im omogućuje preživljavanje u okruženju u kojem druge biljke ne mogu pa su tako odličan izbor za kupaonicu.

Sigurno ste sto puta  čuli da biljkama nije mjesto u spavaćoj sobi jer zbog noćne fotosinteze kradu kisik pa da ih je zbog toga najbolje izbjegavati. No, to nije posve tako. Postoje biljke koje su zapravo ‘čistači’ sobe i koje filtriraju te pročišćavaju zrak. Postoje i one biljke kojima treba jako malo kisika, puno manje nego osobi koja spava pokraj vas, a jedna od njih je Svekrvin jezik  ili Sansevieria koja će biti odličan izbor i za kupaonicu.

Ako ste se doselili u novi stan i želite što prije uljepšati prostor, sigurno ste se suočili s pitanjem: Kako što prije zazeleniti stan, a da pritom ne potrošim previše novca? Istina, veće tegle vijeća koštaju bar 300, ako ne i 500 kuna pa se par tegli cvijeća odjednom možete pretvoriti u golem trošak. Zato je dobro odabrati biljke koje rastu kao lude. Jedna od njih je Vražji bršljan (Scindapsus), koji se između ostalog preporučuje za svaki dom jer vlaži i pročišćava zrak od toksičnih čestica. Isto vrijedi i za sobni bršljan.

Dracena je definitivno najpopularniji izbor kada govorimo o uređenju stana uz pomoć bilja, što ponajviše može zahvaliti činjenici da je iznimno prilagodljiva životu u zatvorenom prostoru.  Također prkosi onom nepisanom pravilu da biljke nije dobro držati u prostoru u kojem boravimo. Naime, Dracena je uvrštena na popis najefikasnijih čistača zraka u zatvorenim prostorijama.

Gerber je sastavni dio većine aranžmana i buketa. Peti je najčešće korišteni rezani cvijet na svijetu, ispred njega su ruže, krizanteme, karanfili i tulipani. Iako je ranije uglavnom bio korišten kao rezano cvijeće, već je nekoliko godina popularna sadnja gerbera u teglama.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI