fbpx

Paraliza sna: Zašto točno nastaje i kako ju možete spriječiti?

Autor:

Paraliza sna pojavljuje se u mnogim knjigama i pjesmama, a veže se uz pojavu zlih duhova ili neobičnih aktivnosti za vrijeme spavanja. Ipak, ova pojava nema pretjerane veze s nadnaravnim stvarima, već se radi o stanju koje nastaje kada osoba prelazi iz budnosti u san i obrnuto.

Paraliza sna je nemogućnost pomicanja tijela u snu, a može trajati nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Paraliza sna može pratiti i druge poremećaje spavanja kao što je narkolepsija (napadaji spavanja kroz dan). Ova pojava je potpuno bezopasna i ne liječi se, već se mijenja rutina spavanja.

Kako prepoznati paralizu sna?

Paraliza sna prepoznaje se vrlo jednostavno. Bit ćete svjesni da ste budni, ali nećete moći pomicati tijelo, otvoriti oči, kao ni govoriti. Osjećat ćete strah i paniku, a možda ćete i osjećati i kao da vas nešto ili netko guši ili da je netko prisutan u sobi. Može se pojaviti i ubrzano disanje ili znojenje i paranoja. Također, nekada se mogu pojaviti i halucinacije. Ovo može biti zastrašujuće, ali traje samo nekoliko minuta.

Kada dolazi do paralize sna?

Paraliza sna događa se u dva perioda. Neposredno prije nego zaspite ili prije nego se probudite. Kada pokušavate zaspati tijelo se postupno opušta i u ovom stanju može doći do paralize. Osjetit ćete da ne možete govoriti ili se pomicati. Drugi slučaj kada se paraliza sna događa je REM faza sna, odnosno faza u kojoj sanjate i kada su mišići opušteni.

Ako ova faza još traje, a mozak je budan i svjestan što se događa, dok je tijelo i dalje isključeno, dolazi do paralize pri čemu ćete primijetiti kako se ne možete pomaknuti.

Kod koga se pojavljuje paraliza sna?

Ova pojava se prvi puta pojavljuje kod mladih, točnije kod adolescenata, a najčešća je kod osoba od 20 do 30 godina. Može se i naslijediti od nekoga u obitelji. Osim toga, na pojavu paralize sna mogu utjecati i neki faktori kao što su:

  • promjena rasporeda spavanja
  • nedovoljno spavanja
  • nesanica
  • drugi poremećaji spavanja
  • bipolarni poremećaj
  • PTSP
  • spavanje na leđima
  • korištenje određenih lijekova
  • stres
  • pretjerana konzumacija alkohola

Kako se paraliza sna tretira?

Paraliza sna se ne tretira nikakvim lijekovima. Pomoći može odlazak u krevet ranije, smanjenje stresa i odlazak na spavanje uvijek u otprilike isto vrijeme. Vodite brigu o tome da uvijek spavate barem sedam do osam sati. Pomoći mogu i prirodni načini smirivanja prije spavanja, kao što su razni čajevi, na primjer čaj od majčine dušice, matičnjaka ili verbene. Nemojte koristiti svjetlost ekrana neposredno prije spavanja, bilo da se radi o svjetlu mobitela, računala ili televizora.

Ako se paraliza javlja kao posljedica mentalnog poremećaja, potrebno je liječiti poremećaj pa će i sama paraliza s vremenom nestati. Kada je paraliza sna česta, a ne pomažu promjene navika spavanja, možda će biti potreban posjet specijalistu.

Da zaključimo, paraliza sna je pojava koja se događa velikom broju ljudi. Uzrokuju je stres i loše navike spavanja, kao i određeni mentalni poremećaji. Može biti praćena i halucinacijama, kao i tjelesnim promjenama koje, zajedno s paralizom, traju do nekoliko minuta. Ovo stanje se ne liječi, ali može nestati uvođenjem zdravih rutina spavanja, piše N1.

Autor:

ZADNJE VIJESTI